Varmt och snyggt med bästa vattenburna elementen


Har du idag ett värmesystem som går på el och vill dra ned på dina elkostnader? Då kan du välja att investera i ett vattenburet värmesystem med vattenburna element. Det går naturligtvis också att byta ut dina befintliga vattenburna element mot nya. Här tipsar vi om de bästa vattenradiatorerna och lär dig allt du behöver veta om dem.

Vattenburet element

Fördelar med vattenburna element

  • Lägre energikostnader.
  • Fungerar tillsammans med många typer av värmesystem.
  • Osar inte när de blir dammiga.
  • Gör att bostaden ackumulerar värme så att den inte kyls ned så fort.

Hur fungerar vattenburna element?

Innehållet i ett vattenburet element är kort och gott vatten. Elementen är kopplade till en cirkulationspump som gör att varmt vatten hela tiden cirkulerar genom dem och värmer upp din bostad.

Fördelen med den här typen av element är att de fungerar till många olika typer av uppvärmningssystem, till exempel ved- eller pelletspanna, bergvärme och värmepump. Du kan även använda solceller för att driva vattenburna element.

Hur installerar man vattenburen värme?

Har du inte redan idag vattenburen värme i ditt hus? Om ditt hus värms upp av elvärme har du mycket att tjäna på att istället byta till vattenburen värme. Det kostar visserligen en del, men med minskade elkostnader över tid kan det ändå vara en väl värd investering. Man brukar säga att det kostar ungefär mellan 6000 till 8000 kronor per element att installera vattenburen värme.

När man installerar vattenburen värme byts alla element i bostaden ut mot vattenburna sådana. Dessa kopplas sedan in i ett cirkulationssystem så att vatten kan cirkulera i elementen. Det här är inget man som lekman ger sig på själv. Istället bör du anlita en behörig fackman att göra jobbet.

Fast installation av alla slags radiatorer måste monteras av en behörig fackman, ta hjälp av ett registrerat elföretag för att göra jobbet. Det kan du göra i Elsäkerhetsverkets e-tjänst: Kolla elföretaget

Vill du installera vattenradiator vertikalt?

Då behöver du kontrollera med tillverkaren att det fungerar för just din radiator. Det bästa är att köpa el-element designade just för att installeras vertikalt, så slipper du göra speciallösningar för rördragning etc. En vertikal lösning kan vara mycket snyggt, och är om inte annat praktiskt när du har ont om plats. Med en modell anpassad för att hängas vertikalt får du en bra lösning på en gång.

Olika typer av vattenburna element

De flesta typer av vattenburna element fungerar på ett liknande sätt. Här redovisar vi de vanligaste sorterna.

Enkelt vattenburet element

Det här är den vanligaste typen av vattenburet element som finns och också det som du ser i flest bostäder. Det är tillverkat i metall och kopplas till vatten- och värmesystemet så att varmt vatten kan cirkulera igenom det. På elementet sitter reglage med vilka du kan höja och sänka värmen.

Fläktkonvektor

En fläktkonvektor är ett vattenburet element som kan alstra både värme och kyla. Med hjälp av en fläkt blåser den här typen av element ut värmen eller kylan i bostaden så att den sprider sig över en större yta. På grund av det passar den här typen av element bra för dig som har en öppen planlösning i ditt hem.

Att välja design

Är du trendmedveten eller bara vill uppdatera dina el-element till en modern look finns idag många modeller att upptäcka. Det finns designer i alla färger, längder, bredder att välja på. Du hittar även varianter med vertikal design med lekfullt böljande rör till klassiska med minimalistisk utseende. Ett vattenburet element kan vara vit och platt i standardlook, men kan också ta plats och göra ett mer visuellt statement i hemmet. Fundera en extra gång innan du väljer design för ditt hem eftersom det ska väggmonteras och inte blir så lätt att byta ut.

Skötsel av vattenburna element

Vattenburna element kräver förhållandevis lite skötsel men behöver dock luftas ibland. Det beror på att luft annars samlas i elementet och gör det svårt för vattnet att cirkulera. För att ta reda på om det är dags att lufta ditt element kan du känna på det. Skulle det vara så att värmen känns ojämn eller att elementet till och med har helt kalla ytor så är det sannolikt att det är dags för luftning. Missljud från elementet kan också indikera att det behöver luftas.

Så luftar du ditt vattenburna element

1. Höj värmen till högsta möjliga i ditt värmesystem. Det gör att mer syre kan frigöras ut i vattnet.

2. Stäng av din cirkulationspump och låt det gå en liten stund så att luften hinner stiga längst upp i elementet.

3. Innan du börjar lufta bör du stänga av termostaten som sitter på ditt element.

4. Lokalisera öppningen på elementet. Den ser ut ungefär som en liten mutter. Använd det verktyg som du fick med ditt element och skruva på muttern. Det borde nu börja pysa ut luft.

5. När du luftar kan det vara bra att täcka området kring öppningen på elementet med en trasa eftersom det riskerar att spruta ut vatten som kan missfärga väggen.

6. Sätt nu på termostaten och upprepa luftningen.

Skulle ditt element ändå inte fungera optimalt efter luftningen så kan du upprepa hela proceduren en gång till.

Efter att du har luftat dina element är det också viktigt att du kontrollerar hur trycket i ditt system är. Det kan nämligen hända att hela systemet behöver fyllas på när du har luftat dina element. Har du ett vattenburet värmesystem hemma är det viktigt att du lär dig om hur du enkelt underhåller det.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Hur stor den totala kostnaden blir beror på hur många element du vill ha. Man brukar säga att priset ligger mellan 6000 till 8000 kronor per element.
  • Vattenburna värmesystem är billigare än elvärme. Ytan på dina element blir inte heller så varm som ytan på ett el-element. Det är också positivt att vattenburen värme passar bra tillsammans med olika typer av uppvärmningssystem.
  • Vi har tagit fram de element som fått bäst recensioner i många olika tester så att du enkelt kan hitta ett element som passar dig här på hus.se.