Luft/Luft värmepump - Luft/Vatten värmepump - Frånluftsvärmepump - Bergvärmepump - Jordvärmepump - Sjövärmepump
Köp värmepump - jämför pris direkt
Investera i en värmepump och spara in på värmekostnaden! Hus.se rekommenderar följande företag när det gäller köp av värmepumpar:
Så fungerar en värmepump
En värmepump är byggd på en smart funktion som ger ett bra inomhusklimat. Dess största fördelar är:
- Värmepumpen värmer både upp luften och renar den.
- Den utnyttjar gratis energi från luften, vattnet, berget, eller jorden.
- När värmen hämtats från sin källa pumpar värmepumpen den vidare till husets värmesystem.
Välj rätt bland de olika värmepumparna
Det finns flera olika värmepumpar - vilken värmepump passar dig och ditt boende? Vi ger dig alla fördelarna nedan.
- Luftvärmepump
- Luft-vatten värmepump
- Frånluftvärmepump
- Bergvärmepump
- Jordvärmepump
- Sjövärmepump
Luftvärmepump - renare luft
En luft luft värmepump består av en inomhusdel och en utomhusdel. Den tar värme från luften utomhus och överför den till luften inomhus. Det går till så att utomhusluften går in i värmesystemet, vilket består av tre så kallade cyklar.
Den första cykeln samlar in värmen från luften genom ett rörsystem. Den andra cykeln höjer temperaturen och den tredje cykeln använder värmen till huset.
En luft luftvärmepump passar de flesta hus. Förutom att skapa en behaglig temperatur inomhus renar luft luftvärmepumpen inomhusluften från partiklar och damm med hjälp av filter eller jonisering och skapar en hälsosammare inomhusmiljö. En luftvärmepump kan både värma upp ett hus och kyla ned det, vilket kan vara skönt en varm sommardag. Du kan också sätta en luftvärmepump på underhållsläge, vilket din sommarstuga mår bra över under vintern. På så sätt slipper du fukten som annars kommer med en kall sommarstuga.
Nackdelar med luft luftvärmepumpen är att den inte kan producera varmvatten. Den fungerar också bara som ett komplement till annan uppvärmning och om det är mycket kallt utomhus värmer den inte upp lika bra.
Luft-vatten värmepump - varmvatten till låg kostnad
En luft-vattenvärmepump producerar vattenburen värme och varmvatten. Den tar tillvara på solenergi som har lagrats i uteluften och denna luft värms sedan upp i värmepumpens utomhusdel. Värmepumpens inomhusdel ser sedan till att värmen sprids i huset. En luft-vatten värmepump ger dig varmvatten till låg kostnad och behöver inte tankas på med bränsle då den tar värme direkt från naturen.
Med en luft-vatten värmepump kan du sänka dina elkostnader med upp till 70%, beroende på vad du har för uppvärmning idag. En luft-vatten värmepump fungerar bäst vid varmare väder eftersom att den tar värme från luften utomhus. Därför är den vanligare i de södra delarna av landet.
Frånluftsvärmepump - tystare än andra värmepumpar
Frånluftsvärmepumpen genererar både värme och varmvatten i ett vattenburet system. Frånluftsvärmepumpen används ofta i nybyggda hus och återvinner värmen från husets frånluftsventilation. Den är relativt billig att installera och kräver inte mycket utrymme.
Frånluftsvärmepumpen anpassar temperaturen efter husets värmebehov automatiskt och sänker dina elkostnader med omkring 50-70%, beroende på vilken uppvärmning du hade innan.
Ett stort plus med en frånluftsvärmepump är att den är betydligt tystare än andra typer av värmepumpar.
Nackdelar med en frånluftsvärmepump är att den kräver ett mekaniskt ventilationssystem. Du sparar heller inte in lika mycket pengar på uppvärmningskostnaden som du kan göra med exempelvis en bergvärmepump eller jordvärmepump. Dessutom kräver den en del underhåll.
Bergvärmepump - höjer värdet på huset
En bergvärmepump tar till vara på värme från solen som lagrats i berggrunden. Solenergi som lagras i berg är närmast obegränsad, men för att komma åt värmen behöver man borra ett hål ned i berggrunden som är ca 100-200 meter djupt. I hålets sänks det ned ett rör med vätska. Vätskan värms sedan upp av den lagrade solvärmen och pumpas sedan ut till husets värme-och vattensystem.
Några fördelar med bergvärmepump är att det är miljövänligt och när installationen väl är slutförd är det också ekonomiskt. En bergvärmepump höjer även värdet på ditt hus.
Nackdelar med bergvärmepump är att själva investeringskostnaden och att det kräver borrning, för att installera en bergvärmepump krävs tillstånd från kommunen.
Jordvärmepump - spara upp till 85%
Jordvärmepumpen använder värmen från jorden och har en minimal miljöpåverkan. Men en jordvärmepump kan du minska uppvärmningskostnaden med så mycket som 85 procent, och du får en jämn temperatur året runt!
Nackdelar med jordvärmepumpen är att det är en dyr investering, kräver tillstånd och tar mycket plats.
En jordvärmepump fungerar som så att det läggs en kollektorslang en meter ner i marken som är fylld med vätska. Vätskan värms upp av marken och pumpas sedan ut i husets värme och vattensystem. Vätskan pumpas därefter tillbaka till marken och cirkulerar så varv efter varv, åt efter år. En jordvärmepump kan hålla så länge som upp till 40 år, och ibland ännu längre.
Sjövärmepump - lång livstid
En sjövärmepump fungerar på liknande sätt som en jordvärmepump. En kollektorslang läggs ut, men istället för under jorden läggs slangen här ut på sjöbotten, och hålls på plats med hjälp av tyngder. Vätskan i kollektorslangen värms sedan upp av sjövattnet och pumpas sedan in i husets värme-och vattensystem. Därefter cirkulerar vätskan tillbaka till slangen på sjöbotten. En sjövärmepump kan hålla drygt 40 år.
En sjövärmepump höjer värdet på ditt hus och kan minska uppvärmningskostnaderna med upp till 85%. En stor nackdel med en sjövärmepump är att den kräver sjötomt. Den kräver dessutom tillstånd från kommunen och är dyr att installera.
Värmepump pool - förläng badsäsongen
Värm upp din pool med en värmepump, och spara in 65-80% av värmekostnaden jämfört med om du använt elvärme! En värmepump till poolen är dessutom miljövänlig då värmen tar från luften.
En poolvärmepump är en luft-vattenvärmepump för poolen. Den använder värmen i luften för att värma upp poolen till en behaglig temperatur, och på så sätt kan du förlänga badsäsongen.
Vad kostar en värmepump?
Vad en värmepump kostar beror på vilken typ av värmepump du köper, samt vilken effekt och modell du önskar. En bergvärmepump är exempelvis betydligt dyrare än en luft luftvärmepump. Ju större yta som ska värmas upp spelar också roll, ju större yta desto dyrare. Priset varierar därför mycket och det kan kosta allt ifrån 30 000 kronor till 200 000 kronor efter Rot-avdraget för en värmepump med installationskostnaden inräknad
Tillverkare av värmepumpar
CTC
CTC har nästan 100 års erfarenhet och är en av Europas ledande tillverkare av värmeprodukter. Alla deras produkter tillverkas och utvecklas i Småland. När du investerar i en värmepump hos CTC får du en trygghetsförsäkring i upp till 18 år.
Daikin
Daikin har ett stort utbud av värmepumpar med smart styrning, från din ipad eller smartphone kan du nämligen enkelt styra värmen, oavsett var du befinner dig.
IVT
IVT startades redan 1969 och har sedan 70 talet tillverkat och sålt värmepumpar. Tillverkningen sker i småländska Tranås. IVT låter bara certifierade specialister installera värmepumparna, människor som kan värme och värmepumpar utan och innan. IVT har stort fokus på miljö och vill att deras värmepumpar i sig och all tillverkning av dem, ska vara bra för miljön. Idén med värmepumpar är att använda den lagrade solenergin i marken, vattnet och luften och omvandla den till värme. En metod som i allra högsta grad är miljövänlig. IVT är även certifierade enligt ISO 14001.
Jula
Jula säljer luftvärmepumpar och luft vatten värmepumpar. Värmepumparna har en låg investeringskostnad och kort återbetalningstid.
Mitsubishi Electric
Mitsubishi Electric tillverkar sina egna värmepumpar och har särskilt anpassat dem för ett nordiskt klimat. De har ett brett utbud av olika värmepumpar som kan monteras både på väggen, golvet, taket eller anslutas till kanal.
NIBE
NIBE har sålt värmepumpar i över 30 år och har lång erfarenhet. De har ett mycket stort utbud med olika varianter så att du ska hitta vad som passar bäst för dig.