34x145 Tryckimpregnerad
34x145 Tryckimpregnerad
Populärt val med lång hållbarhet och klassiskt utseende.
Se priser på 34x145 Tryckimpregnerad
Produktegenskaper
- Hög beständighet
- Finns i många varianter
Produktöversikt
Om du väljer tryckimpregnerad furu får du ett virke med hög beständighet och ett klassiskt utseende. Detta virke har mycket god motståndskraft mot röta och säljs i flera olika dimensioner – bland annat 34 x 145 millimeter.
Se priser på 34x145 Tryckimpregnerad
Väljer du ett trä av hög kvalitet får du inte bara ett bra utseende. Chansen finns även att den håller sig fin länge och knappt kräver något underhåll. De här är några av de vanligaste alternativen på den svenska marknaden:
- Tryckimpregnerad furu
- Sibirisk lärk
- Hårdträ
- Träkomposit
Tryckimpregnerad furu
Det vanligaste trallvirket är furu eller tall. Några av de största fördelarna är billigt pris och god hållbarhet. Genom impregnering kan träet skyddas mot svampangrepp och röta. När det är nytt brukar det ha en något grönaktig ton från sådan tryckimpregnering. Över tid kommer färgen bli mer gråaktig. Dessutom är utbudet gott och du hittar tryckimpregnerad furu i alla möjliga dimensioner, nyanser och kvalitéer.
Sibirisk lärk
Träd som växer långsamt i ett tufft och hårt klimat får en del unika egenskaper. Sibirisk lärk har hög densitet, mycket låg fuktupptagning och en hård och beständig yta. Nackdelen är att hårdheten även kan göra träet något sprött. Sibirisk lärk är bra om du vill ha en naturlig träkänsla till ett klart rimligt inköpspris.
Hårdträ
Det här är ett samlingsnamn för importerat lövträ. Ett exempel är tropiskt hårdträ som kännetecknas av att vara mycket fuktbeständigt. Många varianter klarar sig bra utomhus utan någon ytbehandling. Utseendet kan också vara mycket vackert. Nackdelen är att priset ofta kan vara något högre. Dessutom bör du säkerställa att avverkningen har skett under kontrollerade former. Det är dock det vanliga för hårdträ som importeras till Sverige.
Träkomposit
För det här materialet används plast och träfibrer. Resultatet är ett material som inte bildar några flisor och som inte heller spricker. Du kan med lätthet gå barfota på träkomposit. Det blir inte halt och är särskilt framtaget för att användas för utomhusgolv till just uteplatser, altaner och poolkanter. Underlaget blir behagligt att gå på och i det närmaste underhållsfritt. Allt som behövs är att emellanåt spola rent med vatten eller borsta av ytan. För träkomposit krävs ingen årlig inoljning. Den plast som används brukar komma från återvunnen plast.
Kvalitet går före pris
En välbyggd altan eller uteplats brukar snabbt bli en av hushållets absoluta favoriter. Då vill du helst undvika ojämnheter och kvistar. Kanske vill du kunna gå barfota med en härlig känsla under fötterna? Samtidigt har givetvis alla inte samma budget. Rådet är därför att helt enkel välja den kvalitet som plånboken tillåter. Du får vara beredd på att de billigaste trallalternativen inte har samma fina utseende och jämnhet i materialet. Det kan vara klokt att rådfråga ett proffs på området som kan förklara skillnader i kvalitet mer ingående. För trallvirke sker en sortering och en siffra mellan 0 och 4 brukar ange virkets kvalitet, där 0 är högsta kvalitet.
Hur underhåller jag trätrall?
Ett gott råd är att göra en grundlig översyn åtminstone en gång om året. Se till att byta ut trallskruvar eller kamspikar som gått sönder. Skruvhuvuden och spikskallar bör vara i nivå med ytan på trallbrädan. Sitter de för djupt skapas en fuktsamlande ficka. Ibland är det aktuellt att byta ut någon enstaka trallbräda. I vanliga fall behövs mestadels rengöring. Håller du trädäcket rent kommer det helt enkelt hålla längre och inte missfärgas lika snabbt. Såpa och vatten fungerar utmärkt i de flesta fall. Särskilda rengöringsmedel för trä kan också användas. Välj helst ett miljövänligt alternativ. Högtryckstvätt bör endast användas med stor försiktighet. Grovt nedsmutsad virke går att rengöra på det sättet, men du vill inte rugga upp och skada träytan i onödan. Du kan i så fall använda lägre tryck och gärna kombinera med en roterande borste.
Kan jag välja trall som inte är tryckimpregnerad?
Problemet med trätrallar är att de ligger plant och utsätts för mycket fukt. Träväggar ställs till exempel inte inför lika tuffa utmaningar. Tryckimpregnerat trä är att föredra i de flesta fall. Obehandlat trä fungerar bara om du väljer ett träslag som är extremt motståndskraftigt mot röta. Några alternativ är ek, lärk och olika regnskogsträslag. Väljer du regnskogsträ är det viktigt att endast satsa på en produkt med miljömärkning. Anledningen är att du bör undvika att stödja skövling av regnskogar och endast köpa regnskogsträ som avverkats på ett hållbart sätt.
Fungerar vilken skruv som helst till trätrallar?
Ett vanligt misstag är att snåla in på skruvarna. Många tänker inte på att tryckimpregnerat trä kan innehålla kemikalier som snabbt börjar påverka skruvar av dålig kvalitet. I så fall kan du räkna med rost och missfärgningar. Satsa istället på rostfria skruvar som är motståndskraftiga mot korrosion. Prisskillnaden brukar inte vara alltför stor och det finns bättre saker att spara pengar på än att köpa undermåliga skruvar. Med trallskruvar av hög kvalitet vinner du mycket i längden.