Trall 22x95 köpguide - priser och material


Läggning av en enkel trätrall kan göra under för vilken trädgård som helst. Det kan både vara en oas att samla energi och en plattform för att skapa nya sommarminnen med släkt och vänner. Här beskriver vi de vanligaste materialen för trallar och altaner idag - komposit och trä - och vilka för- respektive nackdelar dessa har.

Redaktörens val:

Impregnerad
Impregnerad

Trall impregnerad 22x95

Trall impregnerad 22x95

Se priser på Trall impregnerad 22x95


Storleken 22x95 syftar till tjocklek och bredd på virket - 22 cm i tjocklek och 95 cm i bredd. Denna storlek lämpar sig perfekt för altaner och trallbyggen, men är något mindre än det som brukar användas. Det betyder inte att den är mindre stabil eller har lägre hållbarhet, utan att den helt enkelt lämpar sig bättre i vissa situationer och har viss påverkan på utseendet.

Komposit - det moderna alternativet

Komposittrallar har utvecklats mycket under de senaste åren. Det innebär att trallarna som produceras idag generellt är bättre än de som kom för ett decennium sedan, framför allt ur ett miljöperspektiv. Å andra sidan finns det ingen klar information om hur kompositen fungerar långsiktigt. Det har dock noterats ett antal tydliga för- och nackdelar med komposit som kan vara värda att känna till:

Fördelar med komposit:

  • Lätt att underhålla
  • Hög hållbarhet (så länge man kunnat observera)
  • Mindre risk för sprickor och andra skador
  • Stor flexibilitet i design, textur och färg
  • Montering utan skruvhål

Värt att notera är att komposit som läggs på ojämna ytor ofta kräver reglar och/eller stolpar i vanligt trä. Eftersom trä kan röra sig och växa vid hög temperatur, kan det innebära att kompositen spricker. Utför man det korrekt går det att undvika, men för den som ska bygga själv för första gången på ojämn mark är det antagligen bäst att välja en trall i tryckimpregnerat trä. Komposit tenderar också att lagra värme bättre än trä. Svala sommarkvällar fungerar det som en naturlig golvvärme, men det kan samtidigt bli lite för varmt på dagen när solen ligger på länge.

Träaltan - svensk favorit i tidlös design

Trall i tryckimpregnerat trä har först och främst fördelen att det är det vanligaste valet för altaner i Sverige. Varför är det en fördel? Jo, dels vittnar det om att det faktiskt fungerar och lämpar sig väl för vårt nordiska klimat. Sedan finns det också massor av guider och diskussioner online om hur man bäst går tillväga för att bygga och underhålla sin egen altan. Oavsett om altanen ska byggas på berg eller annan ojämn yta, eller läggas med nåt mer "exklusivt" träslag, så finns det någon som gjort det innan och har delat med sig av sina erfarenheter online.

Apropå träslagen så finns det en uppsjö att välja mellan för sin trätrall. Furu är det absolut vanligaste, men andra val finns också. Både utseende och egenskaper går att påverka genom valet av träslag. Komposit har fortfarande en unik fördel eftersom det enklare går att färga och designa på mer spektakulära sätt, men det finns definitivt utrymme för kreativitet även för trätrallar.

De flesta som föredrar komposit före tryckimpregnerat trä, påpekar att trätrall kräver mer underhåll. Och det är inget som går att komma ifrån. Vill man ha en klassisk trall i trä får man ställa in sig på att rengöra och olja in trallen relativt regelbundet. Sammanfattningsvis kan man definiera trätrallens fördelar så här:

Fördelar med tryckimpregnerat virke:

  • Billigare initialkostnad i jämförelse med komposit
  • Enkel att lägga och montera själv
  • Klassisk och tidlös design
  • Trä är flexibelt och lättare att anpassa till ojämna ytor

Valet mellan en 22x95 trätrall eller en i komposit beror i de flesta fall på hur mycket man värderar utseendet. Funktionalitet och hållbarhet i tryckimpregnerat trä kan definitivt mäta sig med komposit, men som sagt kräver det en del arbete.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Tyvärr går det inte att komma ifrån att trallbygge är svårt att utföra helt utan miljöpåverkan. Komposit innehåller plast och nylon och tryckimpregnerad trätrall kräver oljebehandling då och då. Det finns dock sätt att minimera miljöpåverkan, till exempel genom att välja miljömärkta träslag och naturlig impregnering.
  • Precis som läggning av trägolv inomhus har olika trän olika egenskaper och utseenden. Ljust eller mörkt går att påverka i viss grad med efterbehandling, men i grunden är det träslaget som avgör hur golvet kommer att se ut. Furu är vanligast för altanbyggen, och också mycket vanligt för trägolv inomhus. Det är ett lätt och prisvärt träslag som går att använda till det mesta. Mjukheten innebär samtidigt att till exempel högklackade skor och smala stolsben kan göra märken i golvet.
  • 22 cm tjocklek och 95 cm bredd är perfekt för trallbygge och altangolv. Den vanligaste storleken för virke till trätrall är 28x120. 22x95 är alltså både tunnare och smalare än "standard", vilket gör det lite mer flexibelt, men samtidigt robust nog att tåla både tyngd, väder och vind.