Funderar du på att köpa stuga? Ett fritidshus kan förverkliga dina drömmar om ett trivsamt boende på fritiden. Vill du ha ett enklare fritidshus eller vill du kunna bo permanent? Här hittar du alla tillverkare av fritidshus och stugor i Sverige.
När det gäller fritidshus erbjuder flera av de största hustillverkarna i landet gott om modeller att välja mellan. I vår listning ovan hittar du de olika tillverkarna och kan klicka dig vidare till den aktör som låter mest intressant – eller jämföra flera stycken.
Hur ska man då tänka när man bygger och väljer fritidshus? Och vad är viktigt att komma ihåg? Nedan hittar du svar på några av de vanligaste funderingarna som brukar dyka upp när det är dags att skaffa fritidshus.
En stor skillnad mellan ett fritidshus och en villa är hur husen används, då fritidshus normalt sett inte är inrättade för att fungera som helårsboende utan endast används säsongsvis. Ett fritidshus är också mindre och överstiger sällan 70 kvadratmeter. Det är inte heller lika välutrustat och har exempelvis inte alltid kommunalt vatten/avlopp.
I många fall används endast fritidshus på sommaren, vilket gör att det inte är ovanligt att välja direktverkande el som uppvärmningsmetod. Om du har planer på att använda huset året om behöver du dock tänka på att det ska vara vinterbonat, isolerat och konstruerat för året-runt-boende.
Precis som när du bygger ett större hus finns det flera olika alternativ att välja mellan när du bygger fritidshus. Bland annat behöver du besluta om du ska köpa en byggsats eller ett nyckelfärdigt fritidshus.
En byggsats har normalt sett ett lägre inköpspris än ett nyckelfärdigt fritidshus. Dock innebär det att du antingen själv behöver spendera tid med att bygga eller behöver ta in hantverkare som gör arbetet åt dig. Ett nyckelfärdigt fritidshus kostar istället lite mer att köpa, men du får däremot ett färdigt koncept och slipper spendera tid och pengar på att uppföra huset. Vilket som passar dig bäst är naturligtvis väldigt individuellt och beror på hur mycket tid, pengar och energi du vill lägga på projektet.
Att ge en exakt prislapp för uppförandet av ett fritidshus är svårt, då priset påverkas av en mängd olika faktorer. Bland annat har det att göra med vilken uppförandeform du väljer, hur stort hus du vill ha och hur mycket förberedande arbete som behövs på tomten. Det kan också finnas behov av rivningsarbete, och dessutom finns en mängd olika tekniska lösningar och tillval att välja mellan. Ta gärna en titt på erbjudandet hos flera hustillverkare för att se vad de olika aktörerna har att erbjuda. Nedan presenterar vi också ett par prisexempel – tänk dock på att det endast är exempel och kan variera.
- Byggsats: 800 000 - 900 000 kronor
- Nyckelfärdigt: 1 800 000 - 2 000 000 kronor
- Byggsats: 1 100 000 - 1 300 000 kronor
- Nyckelfärdigt: 2 500 000 - 3 000 000 kronor
Ja, generellt sett kan man säga att alla husbyggen kräver bygglov – oavsett storlek på huset. Undantaget är attefallshus, där reglerna ser lite annorlunda ut.