Fördelar med en sticksåg
- Kan göra smala och precisa snitt.
- Perfekt att använda för att såga rundade former.
- Går att kapa hårda material som fibercement och till och med metall
- Går att såga med från undersidan av materialet.
Hur fungerar en sticksåg?
Redan 1940 gjorde sticksågen sitt intåg på marknaden. Då var det verktygsjätten Bosch som stod bakom innovationen, men idag finns sågar av den här modellen från en mängd olika varumärken. Det speciella med den här typen av såg är att den har ett tunt sågblad som dras fram och tillbaka. Det gör att den är utmärkt att såga rundade former med.
Från början var sticksågen mest tänkt som en slags eldriven lövsåg, men idag har den utvecklats till att bli ett verktyg som inte bara kommer till pass när du vill såga rundande former i tunna material. Dagens sticksågar går nämligen utmärkt att använda till att kapa tjockare och hårdare material med, till exempel bänkskivor eller keramiska plattor förutsatt att du väljer rätt typ av blad.
Så här väljer du rätt typ av sticksåg
Sågar av stickmodell finns i många olika modeller och med flera funktioner. Vi har tagit fram de sågar som är bäst på marknaden, men för att du ska kunna välja rätt bland dem är det viktigt att du tar ställning till några saker.
Vilken typ av handtag ska du välja?
Sticksågar finns i främst två modeller; en modell som har stavhandtag och en annan som har ett så kallat bygelhandtag.
De flesta hantverkare använder en såg av stavmodell. Stavhandtag innebär att sågen egentligen saknar handtag och att man därför håller i den där motorn är placerad. Den har också en knopp som man kan hålla den andra handen på för att styra maskinen. Med den här modellen är det lättare att såga underifrån, något som många föredrar eftersom det då är enklare att följa ritade linjer.
En såg med bygelhandtag har ett rejält u-format handtag. Det gör att sågen är stabil att hålla i och passar nybörjaren bra. Den här modellen fungerar dock inte så bra att såga underifrån med.
Batteridriven eller nätdriven?
Vill du kunna jobba var som helst och dessutom inte har något emot att behöva ladda batterier ibland? Då är en batteridriven såg modellen för dig. En sådan såg fungerar var du än är förutsatt att batteriet är ordentligt laddat.
Väljer du en nätdriven modell får du dras med en sladd och behöver även tillgång till ett eluttag. I gengäld får du dock en stabil såg som fungerar så fort du sätter kontakten i uttaget.
Vilken pendling har bladet?
Förutom att sågbladet hos en sticksåg dras upp och ned så pendlar det även lite fram och tillbaka. Ju kraftigare sådan pendling, desto större sågkraft. Tyvärr kan emellertid en alltför kraftig pendling göra att materialet du sågar i kan fransa upp sig.
Ska du såga rundade former i tunna skivor kan det alltså vara idé att välja en såg med lite lägre pendling. Ska du istället använda din såg för att kapa brädor och såga i tjockare material kan du kosta på dig en större pendling.
Hur går sågbladsbytet till?
Kontrollera att du inte behöver använda dig av verktyg för att byta sågblad, speciellt om du ofta ska använda din sticksåg till varierande material.
Typiska jobb att utföra med sticksåg
Som vi tidigare nämnde är sticksågen ett verktyg som går att använda till mycket. Här listar vi några tillfällen när det är smart att ha en såg av den här modellen.
Såga ut hål för diskho eller spishäll
När du ska ha en diskho eller spishäll som är nedsänkt i bänkskivan är sticksågen det perfekta verktyget att använda. Med den sågar du enkelt smala snitt och rundade hörn med stor precision.
Kapa brädor och reglar
Sticksågen går utmärkt att använda när du ska kapa brädor eller reglar. Har du redan sticksågen till hands finns det alltså inte någon anledning att ta fram någon annan typ av såg för att utföra detta.
Såga rundade former
Sugen på att göra ett snirkligt staket eller utsmycka huset med lite snickarglädje? Då är sticksågen perfekt att använda för att få till perfekt rundade former.