Är du intresserad av att producera din egen solel?
Det kan kännas krångligt att investera i solceller på taket – frågor om både pris, funktion och är det bäst att hyra eller köpa sitt solcellstak. Glädjande nog finns det företag som är både experter och snabbt svarar på dina frågor. Dessutom berättar hur mycket pengar du kan spara.
Vi på Hus.se rekommenderar företaget Otovo. De hjälper dig från start till mål och erbjuder en lång garanti på 20 år för leasingkunder och 10 år vid direktköp av solceller på taket. Dessutom erbjuder de ett konkurrenskraftigt pris.
Jämför Pris på Solceller.
Hur fungerar solceller?
Solen når jorden med en otroligt stor mängd energi varje dag i form av solljus. Solceller tar tillvara på energin genom att de fångar upp solens strålar och omvandlar dem till förnybar el.
Solceller fungerar bra i det svenska klimatet. Mest el produceras under sommarhalvåret då vi har fler soltimmar. Men under vintern hjälper snön till att reflektera solen, vilket solcellerna drar nytta av.
Solceller till din villa
Att installera solceller till villan kommer med flera fördelar, vi listar flera nedan.
Fördelar med solceller till villa
Spara pengar på dina elkostnader
Att investera i solceller på din villa sänker dina driftskostnader och ger dig mer kontroll över elpriset.
Sälj överskottet av elen och tjäna pengar
Under perioder kommer du producera mer el än du behöver, du får alltså ett överskott av el. Sälj överskottet och tjäna pengar på elen. Man får dessutom en skattereduktion om 60 öre per såld kWh från staten.
Värdet på villan kan öka
Att investera i solceller på taket kan öka värdet på ditt hus.
Näst intill underhållsfritt
När solcellerna väl är installerade behövs nästan inget underhåll. Du kan behöva borsta bort smuts och löv som fastnar, men mer ska inte behövas. Ofta håller solcellerna i upp till 25 år.
Solenergi är snäll mot miljön
Med solceller kan du minska din miljöpåverkan då solenergin produceras helt utsläppsfritt och inte avger koldioxid eller andra gifter som påverkar atmosfären.
När solcellerna väl är installerade är de en helt miljövänlig energikälla.
Påverkan på miljö
Att tillverka solceller däremot har en negativ påverkan på miljön, men i det stora hela är solceller mycket miljövänligare än an andra energiproduktion alternativ såsom exempelvis kol, olja och gas.
- De utsläpp som skapas från produktionen av solceller betalas av på mellan 1-4 år då panelerna satts i drift. Med andra ord har alla solceller en positiv miljöpåverkan, relativt andra energikällor då solceller ersätter annan el som har negativ miljöpåverkan, säger Jakob Hertzman-Ericson, specialist inom solceller på DT-energi.
Viktigt att tänka på inför köpet av solceller
Kontrollera ditt elavtal
Kontrollera så du har ett elavtal med ett företag som vill köpa solel. Om företaget inte vill köpa din solel så byt elavtal till ett företag som både säljer och köper el. Undersök även hur lång uppsägningstiden på elavtalet är.
Var noga med valet av leverantör
Det finns många aktörer på marknaden. Innan du väljer ett företag, ta gärna referenser eller leta upp information om leverantören på internet för läsa om andras erfarenheter av firman. Du kan även vända dig till tjänster som SolcellsOfferter för att få hjälp med att jämföra offerter på solceller helt kostnadsfritt.
Kontrollera din hemförsäkring
Kolla med ditt försäkringsbolag ifall hemförsäkringen täcker stöld av solceller eller eventuella skador som solcellerna kan orsaka.
Använd grönt solcellsbidrag som avdrag vid grön teknik
Tidigare har man varit tvungen att ställa sig i kö för ett solcellsbidrag. Nu får du hjälp direkt av den som utför installationen och för närvarande gäller 15% avdrag för arbete och material. Detta gäller per år så första året kan du använda till solceller och år två kan du använda till exempelvis elbilsladdare. Max är 50 000 kr per år/ägare av fastigheten.
Vad kostar solceller?
Storleken på solcellsanläggningen och ditt tak har en stor påverkan priset. Även valet av leverantör spelar roll. Men ett typiskt pris på en färdiginstallerad solcelssanläggning till en mindre villa, på 5 kW (yta på ca 30 kvm) ligger runt 100 000 kronor före ROT-avdraget.
Priset för en normalstor villa ligger runt 165 000 kr för 10 kW, (med en yta på ca 60kvm)
Bidrag för grön teknik och avdrag
Solceller kan tyckas vara en dyr investering. Men som tur är finns det ekonomisk stöd att få. Tidigare har det funnits både ROT-avdrag och statligt solcellsbidrag att söka. Sedan årsskiftet 2021 är det nya regler. Jakob Hertzman-Ericson, specialist inom solceller på DT-energi, förklarar:
- Sedan årsskiftet 20/21 finns ett avdrag för grön teknik. Detta avdrag gäller för installationer av solceller, hemmaladdning av elfordon och energilagring (batterier) - för privatpersoner.
- För solceller gäller 14,55% avdrag (schablonbelopp) som kvittas mot skatten. Detta belopp (max 50.000 kr/person) dras direkt från fakturan.
- För energilagring och hemmaladdning är avdraget 48,5% men kommer ur samma pott som för solcellerna, där taket ju är 50.000 kr.
Vad behöver jag som privatperson göra?
- Med själva bidragsbiten behöver man inte göra någonting - förutom att ha betalt skatt. Resten sköter företaget som installerar solcellerna, säger Jakob Hertzman-Ericson.