När vi tänker på skorstenar är det ofta en murad konstruktion som dyker upp på näthinnan. Sanningen är att tegelskorstenar bara är ett av flera olika alternativ. Du hittar även stålskorstenar, modulskorstenar och nyttiga tillbehör som skorstensskydd. Det viktigaste är att försöka välja rätt skorsten till rätt kamin. Därför kommer här en genomgång som tar upp fördelarna och nackdelarna med de olika typerna.
Stålskorsten
Stål är ett tåligt material som med lätthet kan skapa långa rör. Stål kan även böjas och göras i exakt den längd som behövs. Dessutom leder stål värme bra. Med en stålskorsten får du snabbt goda förhållanden med rätt drag som leder ut röken ur huset. Med traditionellt tegel och murbruk tar det längre tid för allting att hettas upp och börja fungera optimalt. Dock finns även vissa nackdelar. Även om stålrör klarar höga temperaturer och leder värme bra, behöver inte materialen runtomkring ha sådana egenskaper. I vissa fall behövs någon form av isolering runt stålskorstenen. Det beror på konstruktionen och hur den ska monteras. Ett gott råd är att vara noggrann med att följa bruksanvisningen.
Tegelskorsten
Murade skorstenar är det i särklass mest traditionella alternativet. Det ger ett tidlöst och klassiskt utseende som sträcker sig tillbaka flera århundraden i tiden. Redan tidigt insåg människor i Sverige och övriga världen att tegel liksom stenkonstruktioner i allmänhet är helt otroliga på att lagra värme. Till och med när du slutat att elda kommer den härliga värmen stanna kvar en lång tid. Dock ställs en hel del krav. Tegelskorstenar kan inte byggas hur som helst utan det sker alltid underifrån och uppåt. Skorstenen brukar sedan innehålla sex till åtta kanaler. En fördel med det är att tegelskorstenar kan anslutas till flera eldstäder.
Modulskorsten
Kallas även blockskorstenar och påminner en del om lego. Skorstenen består alltså av olika "byggklossar" som sedan enkelt monteras ihop. Den exakta utformningen beror på tillverkaren. Vad som kännetecknar dem är den stora flexibiliteten. De kan anpassas till nästan alla typer av kaminer och det brukar heller inte vara några problem att ansluta flera eldstäder till samma modulskorsten. Nackdelen är att säkerheten och livslängden till stor del avgörs av hur skicklig tillverkaren är. Det kan vara värt att betala extra för en testvinnare som saknar svagheter och som håller så länge att du slipper behöva oroa dig för att eventuellt byta ut den i framtiden.
Vilken skorsten ska jag välja?
Allt beror på hur din situation ser ut. En lämplig utgångspunkt är att tänka över följande:
- Håller du på att bygga ett hus från grunden eller har du ett redan färdigbyggt hus?
- Har du tänkt elda mycket och ofta, eller bara några enstaka gånger om året?
- Tänker du bygga ut systemet i framtiden med fler värmekällor?
Tegelskorstenar är bra om du ska bygga ett nytt hus. Du kan också se till att den har tillräckligt många rökkanaler så att du kan ha så många eldstäder som du vill. Systemet kommer fungera som ett gigantiskt element och värma upp hela huset från golv till tak. Stål passar bäst när huset redan är färdigställt, helt enkelt för att de är mycket billigare och enklare att installera i sådana fall. Den behöver inte placeras vid eldstaden, utan stålrör kan dras med mer frihet. Modulskorstenar hamnar lite mittemellan, men brukar också vara enkla att installera och anpassa.
Slutligen bör du även väga in dimensioner, pris och utseende. Med dimension menas att skorstenen och dess rökkanaler ska vara anpassade till storleken på eldstaden. En för stor kanal ger inte tillräckligt utsug. En för smal kanal riskerar istället att inte kunna hantera all rök. Lyckligtvis har branschen gott om råd och rekommendationer som du definitivt bör följa.
Populära skorstenstillverkare
EuroFire
EuroFire har ett stort sortiment av energikassetter, spisinsatser, murspisar, kakelugnar och kaminer.
Jämtlands Skorstensprodukter
Jämtlands Skorstens produkter tillverkar skorstensskydd med öppningsbart tak. Det är ett skydd där man kan dela på rök och ventilation, samt hindra fåglar från att göra sina behov i skorstenen.
Nordiska Skorstensprodukter
Nordiska Skorstensprodukter är marknadsledande när det gäller typgodkända insatsrör och tillbehör för reparation av rök- och ventilationskanaler. I sortimentet finns ett antal olika skorstensprodukter såsom skorstenar samt skorstensrör.
NVI
NVI, Näldens Värmeindustri, är skandinaviens ledande tillverkare av stålskorstenar. NVI's modulskorstenar finns idag i tiotusentals hus i Skandinavien och även i Portugal. I Nälden sysselsätter Hallströmgruppen ett hundratal personer och är ortens största arbetsgivare. Stålskorstenen består av moduler som fogas samman via en han- och en hondel vilken sedan säkras med ett låsband.
Premodul
Premodul tillverkas av NIBE Brasvärme, ett affärsområde inom börsnoterade NIBE Industrier. Nibe Brasvärme är marknadsledande i Skandivien på brasvärmeprodukter och har marknadens bredaste sortiment. Premodul skorstenssystem är en modern modulskorsten som både är rost- och schaktfri. Premodulskorstenen är ett flexibelt skorstenssystem som passar de flesta hustyper.
Schiedel
Schiedel Skorstenssystem tillverkar och marknadsför skorstenar och skorstensprodukter på den svenska marknaden. I sortimentet finns ett antal olika varianter av blockskorstenar samt stålskorstenar.
Skorstensspararen
Skorstensspararen är namnet på deras mönsterskyddade skorstenshuv. Huven förhindrar regn och snö samt vindstötar och kan även utrustas med fågelskydd.
De utför även reparation av befintliga skorstenar samt uppmurning av nya.