Köp en sjövärmepump
Funderar du på att köpa en sjövärmepump? Kika in hos butikerna nedan och jämför sjövärmepumpar för att hitta en variant som passar bra för ditt hus.
Hur fungerar en sjövärmepump?
En sjövärmepump tar tillvara på värmen från sjövattnet och producerar sedan värme till husets värmesystem.
Sjövärme fungerar i grunden på samma sätt som jordvärme och bergvärme men är mindre vanligt då det krävs en sjö nära tomten. Vid jordvärme och bergvärme grävs en kollektorslang ned i marken medan vid sjövärme grävs kollektorslangen ned på sjöbotten. Kollektorslangen hålls på plats med hjälp av tyngder. I kollektorslangen finns en vätska som hämtar värme av sjövattnet, den uppvärmda vätskan fortsätter sedan till värmepumpen där den värms upp ytterligare och sedan pumpas ut i husets värmesystem. Vätskan pumpas sedan återigen ut i kollektorslangen där den värms upp av sjövattnet och cirkulerar sedan så år efter år.
Hur länge håller en sjövärmenpump?
Hur länge håller då en sjövärmepump? En sjövärmepump håller länge, vanligtvis mellan 20-30 år. Om du tar hand om sjövärmepumpen med regelbunden service kan den hålla upp emot 40 år. Det är länge i jämförelse med andra värmesystem som exempelvis frånluftsvärmepumpen, som har en livslängd på ca.10-15 år.
Installera vattenvärme
Att installera vattenvärme påverkar inte tomtens utseende eftersom kollektorslangen placeras på sjöbotten och inte behöver grävas ned i marken. Kollektorslangen ska placeras ut i ett vattendrag på sjöbotten och hålls på plats med hjälp av tyngder. Slangen dras sedan in till huset där den kopplas till värmepumpen. Värmepumpen i sin tur kopplas till husets vattenburna system.
När passar det med en sjövärmepump?
För att installera en sjövärmepump behövs närhet till en sjö samt tillstånd från kommunen att placera en kollektorslang på sjöbotten. Sjövärme kräver också ett vattendrag som inte fryser. I huset behöver du ha ett vattenburet system.
Sjövärmepump pris - vad kostar en sjövärmepump?
Vad kostnaden blir för att installera en sjövärmepump beror på hur lång kollektorslang du vill lägga samt hur nära du har till huset. Det spelar också roll vilket material du köper och vilken återförsäljare du väljer. I regel kan du räkna på det kostar runt 100 000 - 140 000 kronor att köpa och installera en sjövärmepump.
Men glöm inte att energibesparingen är hög. Med en sjövärmepump kan du minska dina elkostnader rejält och inom några år har du sparat in investeringskostnaden.
Fördelar och nackdelar med sjövärmepump
Som med alla värmesystem kommer även sjövärmepumpen med fördelar och nackdelar.
Fördelar
- Sänker uppvärmningskostnaderna med upp till 75%. Med en sjövärmepump kan spara på dina uppvärmningskostnader med upp till 75%.
- Miljövänligt. En sjövärmepump är mycket miljövänlig och den enda gången elektricitet används är när det hämtas solenergi via kollektorslangen.
- Krävs mycket lite underhåll. När du väl har installerat sjövärmepumpen kräver den mycket lite underhåll och sköter i princip sig själv.
- Tar inget utrymme på tomten. Kollektorslangen tar inte upp någon yta på din tomt utan placeras istället på sjöbotten.
- Husets värde ökar. Att installera en sjövärmepump är en investering och ökar värdet på ditt hus, vilket kan vara bra vid eventuell försäljning.
Nackdelar
- Tillstånd behövs. För att installera en sjövärmepump behövs tillstånd från kommunen. Detta innebär att det tar ytterliggare några veckor innan installationen kan börja.
- Krävs sjötomt. En sjövärmepump kräver en sjötomt och boende direkt vid vattnet. Sjön måste också vara tillräckligt djup.
- Dyr investering. Att installera en sjövärmepump är en dyr investering som kostar runt 100 000 kronor. Däremor sparar du mycket på dina värmekostnader med en sjövärmepump så efter några år har du tjänat in investeringen.