Guide: Renovera trappan själv inomhus och utomhus


En trappa utsätts för mycket slitage genom åren och till slut är det en bra idé att renovera den. Den goda nyheten är att det är enkelt att renovera din trappa. Att bara ta bort eventuella trappmattor och slipa trappstegen gör en enorm skillnad.

Renovera trappa

Renovering gör din trappa som ny

Varje person som bor i ett våningshus känner väl till hur mycket tid som läggs på att springa i trapporna. Dock är det lätt hänt att trapporna hamnar i skymundan bland andra renoveringsprojekt i hemmet.

Du som också har trappor i ditt hem har kanske inte gett dina trappor den uppmärksamhet som de förtjänar. Med tiden utsätts nämligen trapporna för mycket slitage som hål, repor, skavanker och smuts som är svårt att ignorera. Inte minst spelar det en stor roll för hemmets allmänna utseende och känsla. Oroa dig inte, i den här guiden kommer du att få veta hur du återupplivar trappans charm och karaktär! Du behöver inte heller oroa dig för kostnaden. Allt som krävs är en enkel renovering och med några få förändringar kan du göra en drastisk uppgradering av trappans utseende. Det första du behöver göra för att komma igång är att kontrollera trappans skick och se om allting kan renoveras. I vissa fall kan det finnas delar som är bättre att byta ut. 

Såhär gör du för att renovera din trappa:

  • Ta bort eventuella trappmattor och slipa.
  • Täta hål och springor.
  • Demontera och reparera skadade trappsteg.
  • Överväg att måla.

När du ändå är igång och restaurerar trappan kanske du vill addera detaljer, för en trevligare känsla. Till exempel kan du även på låg budget ordna halkskydd, mjuk matta på trappstegen eller till exempel led-lister som belysning. Det är det som gör det lilla extra med inredningen och som gör att du lyfter din trapprenovering ett snäpp. Här ska du ju traska upp och ner en hel del, så om du tycker trappan blev extra fin kommer du garanterat nöjt besskåda trappan och förhöja gör-det-själv-självkänslan.

4 steg till att renovera trappan själv 

1. Ta bort eventuella trappmattor och slipa

Trappmattor var ett modernt inslag i hem för några decennier sedan. Dock har det här förändrats och numera har dagens moderna hem rena linjer och mindre utsmyckning. Du kan också passa på att följa denna trend när du ändå ska renovera din trappa med matta. Det här är ett perfekt tillfälle att låta det vackra naturliga träet synas.

Börja med att ta bort eventuella trappmattor om den har det och stryk på limborttagningsmedel. Tillsammans med ett limborttagningsmedel eller annat lösningsmedel använder du en färgskrapa för att skrapa bort limmet. Var extra noggrann vid svåråtkomliga ställen som kanter och hörn. Använd även skrapan för att ta bort ingrodda fläckar och smuts. Sedan slipar du med en elektrisk slipmaskin eller för hand med sandpapper tills träet är slätt och ljust. Slutligen kan du behandla trappan med olja för att ge det en skyddande yta och framhäva det naturliga träet.

2. Täta hål och springor

Om din trappa knarrar kan det vara ett tecken på att det finns hål eller springor som behöver tätas. Identifiera var det knarrande ljudet kommer ifrån genom att lyssna noga när du går på trappan. Inte sällan kommer knarrandet från korsningen mellan planstegen och de vertikala sättstegen. Oftast räcker det med att skruva fast eventuella skruvar som sitter löst.

I annat fall är lösningen att limma en avsmalnad och tunn trälist för att täta igen springor. Du kan behöva slå in den med hammare och tänk på att inte använda trappan förrän limmet har torkat helt. Hål och springor som inte orsakar knarrande ljud kan du täta med fogmassa eller annat tätningsmedel lämpligt för trä.

3. Demontera och reparera skadade trappsteg

Trappstegen kan bli så slitna att de skadas och spricker, framförallt är det framkanten som utsätts för mycket slitage genom åren. Lyckligtvis består många trappor av separata trappsteg som är ganska enkla att demontera. Ibland är det en bra idé att ta bort ett skadat trappsteg för att enklare reparera det eller ersätta det med ett nytt. När du reparerar det skadade trappsteget kan du behöva såga bort en del och skarva in en ny bit. Beroende på hur stor biten är behöver du sedan slipa den och skruva fast den. Det här säkerställer att den nya biten sitter stadigt och passar in i trappan.

4. Överväg att måla

Ett billigt och snabbt sätt att renovera din trappa inomhus eller utomhus är att helt enkelt måla den. Välj gärna en trendig färg som passar till resten av din inredning. Detta är ett roligt sätt att återuppliva din trappa eftersom du har utrymme för så mycket kreativitet och kan lägga till en unik touch. På nolltid kan du gå från att ha en gammal och sliten trappa till ett mästerverk med målad konst på trappan. Innan du börjar måla bör du dock slipa trappan tills den blir slät och ljus. Var alltid extra noggrann vid svåråtkomliga ställen som hörn och kanter. Börja slipa med ett grovkornigt slippapper och slipa sedan med ett finkornigt slippapper. Den grova slipningen ser till att ta bort ingrodd smuts och missfärgningar medan finslipningen gör ytan mjuk och slät.

Läs mer om att renovera betongtrappa utomhus

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår forumtråd här på Hus.se som just handlar om att renovera trappa.

Renovering av trappa

I vår köksentré har vi en gjuten trappa med flera trappsteg. Nu har flera av trappstegen börjat falla sönder, både i hörnen och under (på baksidan av trappan). Det är stora bitar som lossnat. Jag är tacksam för tips om hur man renoverar detta.

/ Jojjo

Beror lite på hur stora delar som lossnat. Jag skulle ha tagit fram stora släggan och rive ner den och byggt en ny i trä istället. Går säkerligen laga den du har, men du får nog slita rejält med att rama upp gjutformar m.m innan du ens kan gjuta. Sen ska det ligga och brinna i 1-4 dagar.

/ H-P

Själva stegen kan du gjuta i med expanderbruk. Börja att knacka bort allt som är löst och se till att det är dammfritt. Gör en form i trä efter hur det gamla steget såg ut. Lägg på primer och gjut sedan. Fördelen med expanderbruk är att det letar sig in och fyller ut bättre än finbetong. Lycka till! 

/ Byggarn

Jag hoppas få hjälp med min trappa som jag ska renovera. Det är ektrappa i ganska dåligt skick på stegen.

Det jag undrar är
1) Kan man spackla på stegen och sen måla hela trappen?
2) Är det billigare eller bättre att lägga på ny tunn parkett än tex stepkit

/ yui

Det är nog mer en smakfråga. Det är inga problem att lägga parkett i trappan, tjockleken på parketten spelar mindre roll. Jag ser inga problem med att spackla och måla trappen, se bara till att använda produkter som tål slitaget som är i en trapp.

/ ByggareBob

Vill bara kommentera lite i denna tråden angående att renovera trappa. Man kommer jättelångt med att måla trappan. Vi renoverade vår nyligen och det vi gjorde var att vi slipade och målade vangstyckena vita, vi limmade dit en laminatparkett på varje steg och satte en eklist kloss an framtill. Vi slipade och målade om ledstången.
Det ser ut som en helt ny trappa med väldigt enkla (billiga) medel.

/ ViolaA

Vid en trapprenovering är första steget att planera trappans utseende utefter din övriga inredning. Trappan ska passa in i den nuvarande miljön samt anpassas efter rummets storlek.

/ sofiajonsson


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En komplett renovering för en vanlig trappa kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor.
  • Du kan rengöra din trappa med dammsugare och genom att torka av med en fuktig trasa. Efteråt torkar du av med en torr trasa.
  • En nyrenoverad trappa håller i genomsnitt 25 år och ibland upp till 35 år.
  • Hem
  • Bygga hus
  • Guide: Renovera trappan själv inomhus och utomhus