Trots att en betongtrappa är oerhört tålig kommer det stunder då den råkar ut för problem. Efter några år kan nämligen en viss korrosion i armeringen uppstå i och med att det kommer in koldioxid från luften och in i betongmaterialet. Det kan även uppkomma små sprickor och frostskador med tiden. Även olika former av belastningsskador kan uppstå. Kort sagt är det kanske tid att renovera din betongtrappa utomhus nu? Vilken kostnad får du då räkna med och i vilken ordningsföljd ska renoveringen ske?
Laga så fort som möjligt
Det är viktigt att ta tag i renoveringen av trappan så fort som möjligt eftersom sprickor och hål kan bli större och större. Om det rör sig om mycket små sprickor kan du bara fylla i dem med betongspackel, medan stora sprickor kräver mer av dig.
Värt att veta! Vid varje renovering av betong är det viktigt att använda skyddsglasögon eftersom små flisor lätt flyger upp i ögonen annars.
En annan sak att ha i åtanke är att betongen ska hållas fuktig vid renoveringen och även några dagar efteråt eftersom lagningen annars kan krympa. Detta också för att fyllningen ska få bättre fäste.
Viktigt är att ha rätt utrustning och rätt verktyg när du ska påbörja din renovering. Glöm inte heller skyddsglasögon och skyddshandskar.
Checklista utrustning:
- Huggmejsel
- Vattenpass
- Betongspackel
- Borste för att borsta bort rester och damm
- Vidhäftningsmedel
- Liten handslägga
- Såg
- Murslev, murarhink
Uthuggning av sprickor och skador
När en spricka eller ett hål har uppstått i betongtrappan så måste du hugga ut det och fylla igen hela området med ny fyllning. Det är då en huggmejsel kommer in i bilden.
- Gör som en liten ränna med jämna kanter runt sprickan och gör den något inåtlutande, ett par centimeter djup och i en form av ett V.
- Borsta bort allt damm och rester och häll lite vatten på rännan eftersom betongen måste vara lite fuktig när du fyller igen hålet.
Såhär gör du steg för steg
När du gröpt ur hålet eller sprickan måste du grunda med ett vidhäftningsmedel. När du sedan ska fylla igen skadan med lagningen ska du fylla hålet en aning högre än det ursprungliga. Låt det överskrida nivån med ca 0,5 cm och dra sedan av överskottet med en platt spatel eller liknande efter ca en halvtimme.
När du ska torka lagningen kan du lägga den under täckning av plast och fästa med ett par tegelstenar i varje ände. Vattna lite vid behov så att lagningen och ytan håller sig lite fuktig några dagar. Ytterst lite vatten! Låt det torka sakta men säkert.
För att få ett rakt trappsteg och för att det ska hålla formen vid lagning kan du såga till en bräda som har en likadan bredd som trappsteget ner till nästa steg. Den fäster du med en tegelsten eller liknande där du lagar, så att lagningen inte flyter ut utan håller den på plats. Du kan kontrollera nivån med ett vattenpass.
Glöm aldrig att först fylla i med primer eller vidhäftningsmedel. Det ger en bra och stabil grund och är speciellt viktigt när du ska laga trappnosen. Ju mer utsatta ställen på en betongtrappa desto viktigare är det att göra ett korrekt jobb med primern.
Putsa din betongtrappa
När du har fullrenoverat din betongtrappa kan du vilja putsa upp hela ytan så att den ska se enhetlig ut. Det gör du enklast med ett fiberförstärkt bruk som du drar ut över varje trappsteg och resten av trappan. Även här är det viktigt om du förbehandlar med primer och stryker ut det över hela ytskiktet innan du lägger på putsen.
Kostnad
Vad kan det då kosta att renovera en betongtrappa steg för steg? Om du gör det själv blir det naturligtvis mycket billigare, medan en hantverkare tar mellan 10 000 och 17 000 kr för jobbet. Läs på och kom lindrigare undan om du vill göra det själv.
Kommentarer från forumet
Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd som just handlar om att renovera betongtrappa här på Hus.se.
Renovera betongtrappa
"Vi har en gammal betongtrappa som är ifrån 50-talet där betongen börjar spricka på vissa ställen.
Hur lagar man detta på bästa sätt?" /Butlern
"Hej Butlern!
Är det en källartrappa eller är det entré trappan. Finns det plats mellan vilplan resp bottenplan 4-6 cm, om så är fallet kan du gjuta på hela trappen, plan och sättsteg 5cm blir ett bra skikt lägg i ett armeringsnät för att hindra krympsprickor, blanda betongen noga efter anvisningarna på säcken, dagarna efter gjutningen ska du vattna rikligt. Då har du en trappa som håller i 50 år till." /Leifjuno
"Hej Leif,
Ja det är en entrétrappa och det finns tillräcklig plats mellan vil- och bottenplanet. Jag har aldrig gjutit något förrut så en dum fråga, lägger man bara armeringsnätet på trappsteget och häller betongen över? Hur säkerställer jag att jag får en jämn och fin yta när jag gjuter?" /Butlern
"Hej Butlern!
Dumma frågor finns inte. Spika upp en form på trappens utsidor spänn däremellan en form till sättstegen, sätt den om det går 50 mm från bif. Stegfasa formens nedkant de första 30 mm så att formen bara blir 5-6 mm tjock, då kan du färdigbehandla plansteget med kanitzen eller slipstålet och behöver inte något putslager.
Rengör trappen före arbete - borsta rent med stålborste eller annan grovborste. Före gjutning tvåla in trappen med en blandning av vatten och ren cement, köper du säckar med betong till gjutningen kan du använda dig av det bruket. Tvåla in som du gör när du rakar dig, nyttan med det är att fästa dammet och få en klisteryta till det nya skiktet, Lägg ut betongen till ca 20-25 mm höjd, lägg ut arm den ska ligga i centrum, använd nät med 5 mm diameter på järnen. Betongen ska vara styv och inte för blöt.
Vattna rikligt dagarna efter istället, om du kan hyra en liten vibrostav är det en fördel annars får du stöta betongen med lämpligt verktyg och slå försiktig formen med hammaren. Slipa av ytorna med slipbräda och kanitz." /Leifjuno
"Det har alltid varit mer eller mindre modernt. Ok köp vanlig fix och fog , kakel eller mosaik finns av keramik eller glas, lägg på ett tunt lager fix, lägg sedan plattorna i det mönster du valt, Låt torka, foga." /Sonnet