Renovera bastun till bra pris


Att bada bastu är härligt avkopplande och dessutom en billig lyx som går att göra i det egna hemmet. Om du har en bastu som sett sina bästa dagar och därför inte alls känns inbjudande är det dags att starta renoveringen.

Renovera bastu

Unna dig vardagslyx med bastu

En bastu är, till skillnad från en pool eller jacuzzi, en billig lyx som de flesta har råd med. Att bada bastu och kanske kombinera det med kalla duschar eller ett vinterbad gör att livsandarna väcks samtidigt som du kommer ner i varv. Att bygga en helt ny bastu är möjligt att göra för de flesta som är någorlunda händiga med hammaren. I denna text ska vi dock inrikta oss på hur du gör för att renovera en befintlig bastu. Fördelen med att renovera istället för att bygga nytt är att strukturen redan är klar, såsom uttag för ventilation och regelverk.

Genom att renovera bastun själv behöver projektet inte alls bli speciellt dyrt. Om du har en gammal bastu i källaren som mest fungerar som ett förråd kan du redan idag börja med att rensa ut allt bråte. När allting är ute är det bara att börja planera och drömma. Fördelen med att ha ett renoveringsprojekt i en källare är att det inte är någon brådska med att få det klart. Ni behöver inte bo i byggdamm under arbetets gång och renoveringen kan ske när det finns tid i schemat. Att renovera en bastu är med andra ord ett roligt projekt som kan få ta tid.

Kom igång med basturenoveringen

Börja renoveringen med att gå igenom statusen på bastun idag. Säkerställ att luftväxlingen fungerar ordentligt, d.v.s. att den fuktiga bastuluften ventileras ut samtidigt som det kommer in ny frisk luft. Är du osäker på denna punkt är det bra att anlita en ventilationsexpert för att gå igenom systemet innan du startar renoveringen.

Näst steg är att riva ut allting som ska ersättas, panel, lavar, golv och bastuaggregat. När detta är gjort är det dags att påbörja uppbyggnaden. En bastu räknas inte som våtrum vilket gör att det inte ställs lika höga krav på tätskiktet. För att undvika fuktproblem behövs det dock en luftspalt mellan isoleringen och väggarna/taket.

Tänk på att inte snåla med isoleringen i bastun. Ju tjockare isolering desto fortare kommer det gå att värma upp bastun och desto bättre håller den värmen. På så sätt sparar du mycket pengar i lägre elkostnader på sikt. Det gäller att också välja ett energieffektivt bastuaggregat som klarar av att värma upp storleken på bastun inom en rimlig tid. Ett billigt aggregat kan visa sig bli mycket dyrare i längden på grund av alltför höga elkostnader. Bygg gärna ett träskydd runt bastuaggregatet för att öka säkerheten. Det är dessutom en fin inredningsdetalj i bastun. Även lampor och ventilationsöppningar kläs med fördel in i med snygga skärmar i trä.

Det vanligaste materialet på väggarna i en bastu är obehandlad träpanel, det är ett tåligt material som åldras med värdighet. Här finns möjliga besparingar att göra genom att hitta ett billigt träslag, i exempelvis gran, av tillräckligt god kvalitet. På lavarna, sittplatserna, däremot är det viktigt att välja ett kvistfritt trä utan kåda. Just på lavarna är det klokt att lägga lite extra pengar, det gör att helhetsintrycket blir lyxigare.

Sist men inte minst är det ofta värt inte snåla på detaljerna runt bastubadet. Lägg gärna några extra kronor på mjuka, stora badlakan och badrockar. Inred med bekväma lounge-stolar utanför bastun och gärna några bord med glas och karaffer för kalla drycker. Tänk spa-känsla! Ju trevligare det är att basta desto oftare kommer du att göra det. På så sätt riskerar inte bastun att blir ett förråd för överblivna prylar.

Tips för billigare renovering av bastu

  • Planera alla inköp och jämför priser mellan leverantörer.
  • Ha god framförhållning så att du kan vänta in reor och undersöka andrahandsmarknaden.
  • Sätt ett tak för kostnaden och gå inte över det.
  • Välj material av god kvalitet men som inte hör till det dyrare lyxsegmentet.
  • Gör hela eller delar av renoveringen själv istället för att anlita hantverkare.
  • Om du behöver en hantverkare till något moment så glöm inte att använda dig av rotavdraget.
  • Välj ett energieffektivt bastuaggregat och isolera bastun ordentligt för att få ner elkostnaden.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom ämnet renovera bastu.

Renovera bastu + bygglov

"Vi funderar på att renovera ett gammalt badrum i källare och bygga en bastu också i samma rum. Finns det regler kring om dusch och toa skall vara separerat från bastun eller går det bra att det är i samma rum?? Och bygglov skall väl sökes också eller??" //noen

"Det finns inga sådana regler så det är bara att köra som du tänkt.
Bastu får du bygga utan bygglov." //Byggarebob

"Mig veterligen finns det inget generellt som säger att man får bygga bastu utan bygglov. Kolla med byggnadsnämnden på din ort.
I övrigt finns det inga speciella regler kring bastubygge. Något att tänka på är att elen måste hålla minst kapslingsklass IP24 i en bastu." //Byggaren


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Ja, du får renovera bastun själv så länge du inte börjar dra om elledningar. Alla elarbeten måste utföras av en elektriker. Tänk på att utföra renoveringen fackmannamässigt så att försäkringen gäller om det skulle uppstå fuktskador eller liknande.
  • Priset beror på hur mycket som ska renoveras och hur stor bastun är. Kostnaden beror också på hur mycket av jobbet du gör själv och vilka material du väljer. En liten, enkel bastu går att renovera för cirka 10 000 kr.
  • Det viktigaste är att golvet tål höga temperaturer och är halkfritt. Trätrall och klinker går bra likson ett vanligt betonggolv.