Vi guidar dig till de bästa plastmattorna på marknaden


Det är inte för inte som plastmattan är den absolut vanligaste golvbeläggningen i våra svenska hem. Vill du ha ett riktigt tåligt golv som klarar av spill, kladd och väta samt är lätt att rengöra så är en matta i plast golvet för dig. Vi har tagit fram de plastmattor som är bäst i test samt ger dig smarta råd och tips på vägen när du ska välja matta.

plastmatta kök

Fördelar med en matta i plast

  • Lätt att rengöra.
  • Tål mycket väta.
  • Skön att gå på.
  • Ljuddämpande.
  • Håller sig fräsch i många år.

En långsiktig lösning

Säkert har du någon gång besökt ett hem med en matta i plast i exempelvis hallen som har tiotals år på nacken? Då vet du att mattan ofta tycks opåverkad av tidens tand. Just den långa hållbarheten är en av de stora fördelarna med en matta i plast.

Visserligen är en matta i plast inte lika miljövänligt som till exempel ett linoleumgolv, men det faktum att den håller sig snygg i många år och inte behöver bytas ut är en faktor som mildrar mattans miljöpåverkan.

Olika typer av plastgolv

Beroende på vilket rum mattan ska vara i behöver du välja rätt typ. Plastmattor finns i främst två utföranden. Vi berättar lite om de olika varianterna här:

Våtrumsmatta
När du ska ha en matta i plast i ett badrum är det viktigt att du väljer en så kallad våtrumsmatta. Den här typen av matta är extra vattenbeständig och passar därför bra i våtutrymmen. Eftersom mattan är gjord av plast fungerar den även som en naturlig fuktspärr. Det går även bra att placera en våtrumsmatta i till exempel tvättstugan.

Vanlig plastmatta
En vanlig plastmatta fungerar nästan överallt i hemmet. Det kan dock vara extra fördelaktigt att lägga den i till exempel köket, hallen eller i barnrummet. I barnrummet väljer du med fördel en variant som är försedd med mjukt material på undersidan. På så sätt fungerar mattan även som en ljuddämpare vid vild lek. Den gör inte heller lika ont att ramla på om olyckan skulle vara framme.

Så lägger du en matta i plast

Golv i plast säljs antingen som metervara eller som rutor. Golvet som är i form av rutor kommer ibland som en klickvariant, men i annat fall läggs det som mattan på metervara.

Limning
När du lägger mattan måste den skäras till efter rummets former med en mattkniv. Du kan också behöva limma den beroende på vilket rum den ska ligga i. Det brukar vara rekommenderat att limma mattan i rum som kök, badrum och hall. I sovrummet kan dock mattan ligga löst. Om mattan ligger löst behöver den förankras med hjälp av golvlister eftersom kanterna annars riskerar att böjas upp.

Skarvning
Det allra bästa är förstås om du kan hitta en matta som är lika bred som rummet. Är inte det möjligt kan du behöva skarva din matta. I sånt fall ska de olika våderna läggas omlott. Om du inte är van vid mattläggning och behöver skarva kan det vara en god idé att ta hjälp av en erfaren golvläggare för att få ett snyggt resultat.

Så hittar du rätt matta

När du letar matta vill vi först och främst tipsa dig om de varianter som vi genom test tagit fram som de bästa. Då kan du vara säker på att du får en matta av hög kvalitet till ett bra pris.

Det finns dock andra aspekter som avgör om en matta passar hemma hos dig.
Här tipsar vi om några saker som är bra att tänka på:

Ljus eller mörk?
Som bekant ger ljusa färger en större känsla av rymd. De kan också ge ett väldigt fräscht intryck. Nackdelen med att välja en ljus matta är dock att smuts syns väldigt bra på ytan. Vill du ändå ha en ljus matta kan det vara bra att välja en variant med skiftningar. På så sätt lurar du ögat och smuts blir inte lika synligt.
En mörk matta kan i sin tur ge ett väldigt mysigt intryck och skapa en hemtrevlig känsla. Det kan vara väldigt snyggt att kombinera ett mörkt golv med en ljusare vägg för att skapa en snygg kontrast. Detsamma gäller mönstrade mattor.

Hur brett är rummet?
Plastmattor finns i många olika breddar. Försök att hitta en som ligger så nära rummet i bredd som möjligt. På så sätt blir det mindre arbete. En matta i plast som är hel ger också ett snyggare intryck än en skarvad matta.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Priset för mattan beror förstås på hur stort rummet är samt om du tar hjälp eller gör arbetet själv. Själva mattan brukar dock ligga på mellan 200 till 600 kronor per kvadratmeter.
  • Fundera lite över hur van du är vid mattläggning och hur många vinklar och vrår rummet har. Vissa rum är enkla att lägga in matta i medan andra kräver mer arbete. Om rummet har en krånglig planlösning med många prång kan det vara en god idé att ta hjälp av en mattläggare.
  • Du bör absolut välja en våtrumsmatta till badrummet. Dessa mattor är speciellt avsedda för våtrum och klarar de höga krav som ställs på dem. Tänk på att ett våtrum är en väldigt utsatt yta och därför bör inredas med korrekta material för att undvika fuktskador.
  • Hem
  • Golv
  • Vi guidar dig till de bästa plastmattorna på marknaden