Parkettgolv köpguide - ek mest populära träslaget


Parkettgolv är en tidlös klassiker i svenska hem och ingenting tyder på att den trenden kommer att avta. Det är ett lite billigare alternativ till massivt trägolv och lite lyxigare än till exempel laminat. Läs vidare för att lära dig mer om parkettgolv och se vilka som är bäst just nu.

Parkettgolv

Träslaget spelar stor roll

Parkett finns i flera olika träslag som alla bjuder på unika egenskaper och utseenden. Olika golv kan vara bäst i test i ett sammanhang, men vara helt fel för ett annat. Det kan gälla både ur ett estetiskt och funktionellt perspektiv.

Några av de träslag som är vanliga för golv, både parkett och massivt trä, är:

  • Ek - mest populärt
  • Lönn
  • Furu
  • Körsbär
  • Valnöt
  • Bok
  • Björk
  • Ask

Gran och furu är mjukare träslag som lämpar sig bäst i rum där det inte är så mycket möbler och rörelse, till exempel sovrum. Mjukheten gör golvet behagligt att gå på och är snällt mot knän. Samtidigt är det större risk att det blir märken av golvet av köksstolar med smala ben eller klackskor.

Träslag som ek, ask och valnöt är hårdare och därmed också tåligare. Dessa träslag passar bra i kök och andra rum som används ofta och utsätts för slitage. Framför allt ek är ett toppval bland svenskar och anses av många vara bäst i test för parkettgolv. Det är slitstarkt och kan slipas flera gånger om.

Ytbehandling

Parkett kan ytbehandlas på olika sätt, antingen genom lackering, oljning eller vaxning. Man kan också hålla det mer naturligt med en enkel borstning.

Lack har fördelen att det förutom skydd mot fukt också ger ett visst skydd mot repor och märken. Med lack är golvet nära på helt underhållsfritt och kan med största sannolikhet påverka utseendet. Är man bara medveten om detta går det så klart att planera och på så vis få exakt den nyans man är ute efter. Tänk på att lackade golv som trots skyddet får repor, kan vara något trixigare att reparera i jämförelse med oljade golv exempelvis.

Oljade golv skyddar primärt mot fukt. En olja i mörkare färg kan vara en fördel eftersom olja drar till sig mer smuts och damm i jämförelse med lack. På så vis kräver det lite mer underhåll. Repor och skador kan också bli mer uppenbara i oljade golv.

Väldigt förenklat kan man säga att vaxade golv är en slags blandning mellan oljade och lackade. Till utseendet är det likt olja, men vaxet erbjuder en viss skyddande yta mot repor, precis som lackering. Om det vaxade golvet används och slits regelbundet krävs det underhåll i någon form var 3-5:e år ungefär.

Parkettens olika skikt

Parkett är uppbyggt i flera olika lager, där ytskiktet är i massivt trä. Utseendemässigt är det alltså bara ytskiktet som spelar roll, men hur de undre lagren är uppbyggda kan påverka kvaliteten på golvet. Det mellersta och undre skiktet består oftast spån, plywood eller ett mjukt trä. Anledningen till att man kombinerar olika material i de olika skikten är för att minimera klimatets påverkan på golvet. Massivt trä kan röra på sig, krympa och växa beroende på luftfuktighet och temperatur. Med olika skikt minimeras denna effekt.

Kan man slipa parkettgolv?

Det korta svaret är ja. En viktig punkt att tänka på angående pris på parkettgolv och ytskiktet: Ett dyrt parkettgolv har ofta ett tjockare ytskikt - det blir alltså mer trä för pengarna. Det innebär att golvet är mer stabilt och kan slipas fler gånger i jämförelse med ett billigt alternativ med tunnare ytskikt.

Billigt parkettgolv 3-stav

Fördelar med parkett

Priset för ett kraftigt parkettgolv av hög kvalitet brukar ligga något högre än till exempel laminat och vinyl. Det beror framför allt på att parkett är gjort av riktigt trä (åtminstone ytskiktet). Det är ett naturligt material som stilistiskt alltid känns modernt och som dessutom håller värmen bra. 

Parkettgolv 1-stav, 2-stav eller 3-stav?

Möjligheten att lägga golvet i 1, 2 och 3-stav med olika mönster som exempelvis fiskben, gör att designmöjligheterna för den kreativa personen också är stora. Bilden ovan visar ett parkettgolv i 3-stav ek. Med 3-stav menas att själva plankan innehåller 3 stavar. 1-stav innebär alltså att plankan enbart består av 1 stav och då det krävs större del av material blir 1-stav dyrare än 3-stav.

Men man bör inte nödvändigtvis se parkettgolv som endast en högre utgift för ett bättre golv. Det finns fler aspekter att ta hänsyn till:

  • Lång livslängd - kraftiga och tjocka parkettgolv går att slipa flera gånger om.
  • Hög hållbarhet - de bästa parkettgolven i hårt trä är lika tåliga som massiva trägolv.
  • Tidlös design - parkett har överlevt alla obskyra trender och är här för att stanna.
  • Bra investering - ett snyggt golv av hög kvalitet ökar värdet på din bostad.
  • Temperaturtåligt - golvets lagerskick minimerar risken att golvet expanderar eller rör på sig beroende på luftfuktigheten.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Siffrorna 1, 2 och 3 syftar till hur många stavar som läggs per planka. 1-stav är det som liknar traditionellt trägolv mest eftersom varje planka bara har en stav i samma träslag. 2- och 3-stav har fler stavar per planka som kan variera i utseende och göra golvet livligare.
  • Det finns flera fördelar med parkettgolv. De viktigaste är antagligen att det håller bra och länge, är relativt enkla att lägga och alltid är moderiktiga.
  • Laminat och parkett är lika på så sätt att de är uppbyggda i olika skikt. Skillnaden är att parkett alltid har ett ytskikt i äkta trä, medan laminat består av komposit eller annan sammansättning av material.
  • Hem
  • Golv
  • Parkettgolv köpguide - ek mest populära träslaget