
Fördelar med oljefyllda element
- Billiga att installera.
- Osar inte bränt till skillnad från andra el-element.
- Miljövänliga förutsatt att du använder miljövänlig el.
- Ger en jämn värme.
- Finns i flera olika storlekar och med olika styrka.
Så fungerar ett oljefyllt element
Ett oljefyllt element, eller elolje-element som de också brukar kallas, är fyllt med en mineralolja. När du kopplar ditt element till elnätet värms oljan i elementet upp och avger värme. Eftersom hela elementet är fyllt med olja blir det mycket jämnare uppvärmt än ett element som innehåller värmeslingor. Det gör att många tror att dessa element är energisnålare. Det stämmer dock inte riktigt eftersom oljeelementet tar längre tid att värma upp och är igång längre. Däremot är det sant att dessa element håller en mer jämn temperatur. Många upplever också elolje-element som säkrare än traditionella el-element eftersom de inte kommer upp i samma höga temperaturer på ytan.
Elementen finns i två varianter, dels sådana med stickkontakt på 230 volt och dels sådana för fast installation på 400 volt. Vill du ha element för fast installation måste du alltid anlita en behörig elektriker medan sådana med stickkontakt enkelt kan pluggas in i väggen utan större ansträngning.
Så väljer du rätt elolje-element
Vilket element du ska välja beror helt på vilket utrymme det ska vara i, vilket syfte det ska fylla och hur du tänker placera det. Här följer några punkter som kan vara bra att ta hänsyn till innan du köper ett nytt oljefyllt element.
Värmekapacitet
Det första du bör göra är att mäta upp det utrymme du vill värma upp. Sedan kan du använda dig av en typ av kalkyleringsverktyg som de flesta återförsäljare kan bistå dig med. Det tar hänsyn till rummets storlek, vilken klimatzon du bor i och hur gammal din bostad är. På så sätt kan det sedan räkna ut vilken typ av element du behöver och även antal.
Enstaka element eller fast installation?
Du bör också ta hänsyn till vilket syftet med elementet är. Vill du bara ha lite extravärme i ett specifikt rum går det bra att välja ett flyttbart element med elkontakt. Vill du istället ha värme i hela hemmet är det bättre att låta installera fasta oljefyllda element. Det här är ett arbete som alltid måste göras av en behörig elektriker. Tänk också på att alla element i ett och samma rum behöver ha samma watt-antal för att fungera på ett optimalt sätt och ge en god uppvärmning.
Bredd och placering
Vill du placera ditt element under ett fönster för att undvika kallras? Då är det viktigt att du väljer ett oljefyllt element som har ungefär samma bredd som ditt fönster. I annat fall kan kallras ändå uppstå.
Du kan placera oljeelelement i de flesta utrymmen. Ska du ställa elementet i ett våtutrymme såsom i en tvättstuga eller i ett badrum är det dock viktigt att elementet inte står i anslutning till vatten. Det måste också ha rätt IP-märkning. För att elementet ska kunna placeras i våtutrymmen måste det ha IP-märkningen IP22-24.
Termostat
Hur känsliga vill du att dina element ska vara? En termostat är den del av elementet som syftar till att hålla temperaturen jämn. Det betyder att när temperaturen går ned i ett rum så höjs värmen på elementet.
Det finns främst två typer av termostater att välja bland. Elektronisk termostat som fungerar på exakt det sätt vi beskrev. Det vill säga att den höjer och sänker värmen beroende på rumstemperaturen. Du kan också välja en bimetalltermostat. Det är en lite smartare modell som känner av om du bara öppnar exempelvis dörren tillfälligt. Vid tillfälliga temperaturändringar justerar inte den här termostaten temperaturen, vilket gör att du sparar energi.