Energimyndigheten lånar ut pengar till ett företag som utvecklat ett energieffektivt sätt att värma varmvatten.
Värm ditt vatten med solenergi och minska energianvändningen. Låter det bra? Det nya systemet från SoletAer AB ska nu testas och bekräftas för att i nästa steg ges ut på marknaden.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Bartosz Kosiorek (CC BY-SA 3.0)
SoletAer AB såg att det fanns ett behov av energieffektiva sätt att värma varmvatten till låg investeringskostnad och började att utveckla en ny produkt. Företagit har nu tagit fram en kombinerad sol- och luftvärmepump för tappvarmvatten. Genom att ansluta produkten till hushållets elberedare, värmer den vattnet med solenergi under vår, sommar och höst. Under nattetid och molniga dagar går den inbyggda värmepumpen in och hjälper till.
- Slutkunderna är i första hand privatpersoner boende i direktelshus. Vi räknar med att en installation av SoletAer ska betala tillbaka sig på fyra år, jämfört med att installera en frånluftvärmepump eller en traditionell solinstallation som har en återbetalningstid på mer än tio år, säger Adam Fjaestad, VD SoletAer i ett pressmeddelande.
Energimyndigheten har gett SoletAer AB ett lån på 1,8 miljoner svenska kronor för att kunna sätta sitt nya system på prov. Detta ska senare leda till en möjlig kommersialisering.
- Det är idag vanligt att hushållsvarmvatten värms i varmvattenberedare med direktverkande el. På sikt är det troligt att stigande energipriser och krav på minskad energianvändning inom hela EU kommer att göra det nödvändigt att hitta nya sätt att värma hushållsvatten, säger Erik Hedar, affärsutvecklare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.