Med ett värmeaggregat på uteplatsen förlänger du sommaren!
Tänk att kunna få sitta kvar den där timmen extra under stjärnorna en kylig sommar- eller höstkväll. Det är möjligt med ett värmeaggregat på din balkong, altan eller terrass.
Det finns flera olika alternativ när det kommer till att värma upp uteplatsen. Infravärme, gasolvärmare, värmefläkt och vedeldad eldstad är fyra varianter på värmeaggregat för en mysig och varm kväll. Innan du bestämmer dig för värmekälla är det bra att se över vilket alternativ som passar in bäst hos dig. Det gör du genom att se över:
PLACERING, DIMENSIONERING, DESIGN, PRIS OCH SÄKERHET
Är din uteplats avskild från resterande byggnader på tomten och inte har tillgång till el är en eldstad ett utmärkt alternativ. Även en portabel värmekälla som till exempel en värmefläkt är att rekommendera. Har du däremot tak och väggar på uteplatsen och tillgång till el är en monterbar variant ett alternativ. Det kan vara infravärme eller en gasolvärmare.
Beroende på hur väderförhållandena ser ut, hur stor uteplatsen är och hur skyddad den är finns det olika val av aggregat som gör sig bäst. Till en uteplats som är oskyddad kommer det till exempel att krävas högre värmeeffekt per kvadratmeter.
Det finns närapå oändliga möjligheter när det kommer till hur du önskar att din värmekälla ser ut. Ett elegant aggregat kan liva upp din uteplats och skapa något helt nytt.
Det finns värmeaggregat från hundralappen till flera tusentals kronor. Glöm inte att kolla över kostnaden för drift - räkna med effekt och elförbrukning eller bränsleförbrukning.
Kontrollera säkerhetsföreskrifterna för ditt valda aggregat - krävs det något särskilt avstånd från byggnader och liknande vid montering eller jordfelsbrytare? Se till att värmekällan du väljer är CE-märkt eller S-märkt, vilket betyder att säkerheten testats och är godkänd.
INFRAVÄRMARE
Källa: Acreto Bild: Acreto Heatlight
Quartz Halogen HLW15
Infravärmare är möjliga att montera i tak, på vägg, på stativ eller på vajer. Det finns även varianter som enkelt placeras på golv eller bord, dessa kan dock inte räknas som lika effektiva när det kommer till uppvärmning. Infravärmaren fungerar så att den värmer upp uteplatsens ytor och föremål - och inte luften. Därmed är den en direktvärmande källa och ka installeras riktade mot de ytor du önskar värma. Det betyder att du i stort sett kommer att behöva montera värmare över hela det område du önskar värma upp. En matplats à 4 sittplatser täcker ungefär fyra kvadratmeter vilket skulle kräva två värmare på 1 000 W över området.
Det finns infravärmare som enbart kan installeras av elektriker och de som enkelt ansluts på egen hand. Montera aldrig en infravärmare nära brandfarliga material. En regel är 30 centimeter från vägg och 15 centimeter från tak.
På marknaden finns flera olika varianter av infravärme; standard, halogen, IR-teknik och karbon. Ditt val av värmare bör ha ett IP-nummer där aggregatets fukttålighet står beskrivet. Ett IP-nummer på cirka 20 betyder en låg tålighet medan de på 60 är praktiskt taget vattentäta. Välj en värmare med reglage så att du kan styra effekten beroende på temperatur och väderlek.
GASOLVÄRMARE
Källa: Wikimedia Commons Bild: Pedro Simoes
Gasolvärmaren värmer upp luften omkring och inte ytor som infravärmen. Den värmer upp snabbt och är ofta en värme som anses kännas mer naturlig. Det finns flera val när det kommer till gasolvärmare; portabel, fastmonterad, katalytisk och infraröd. Det finns mindre modeller som enkelt placeras på bord, modeller med hjul som flyttas runt utan problem och flera olika former som ger olika effekt.
Montera värmekällan på en väl ventilerad plats. Det går nämligen åt 12 kubikmeter luft när ett kilo gasol förbränns. Placerar du din gasolvärmare på en oskyddad plats utnyttjas inte värmen optimalt, då förlusterna blir stora. Värmarna har reglage som gör att du enkelt kan styra hur stort område du önskar värma. Se till att din gasolvärmare har en tändsäkring som stänger av flödet av gas om lågan skulle slockna. Då riskerar man inte att gasol läcker. De gasolflaskor som följer med gasolvärmaren kräver regelbunden påfyllning.
Se över säkerhetsanvisningarna och vad som gäller för till exempel avstånd från brandfarligt material. Gasolvärmare monteras antingen av godkänd fackman eller på egen hand, beroende på val av modell.
ELDSTAD & UTESPIS
Källa: Gardenfire Press Bild: Hans Ylinentalo (CC BY-SA 3.0)
Tipi Gardenfire Artlinco
Eldkorg, eldfat, gjutjärnskamin, keramikugn, tipi. Det finns många möjligheter när det gäller eldstäder och utespisar. Du väljer mellan portabla eller murade eldstäder, med eller utan matlagnings- och grillmöjligheter, beroende på vad som passar din uteplats bäst. Det är ofta inte de värmande egenskaperna som lockar till köp av en eldstad för utomhusbruk, då dessa inte kan jämföras med ovanstående alternativ, utan det är andra faktorer som påverkar. Möjligheten att grilla och laga mat samt mysfaktorn är istället främsta köpanledningar.
En eldstad eller utespis är ett relativt ekonomiskt förmånligt alternativ om du själv står för din egen ved. Placera inte en eldstad eller utespis under tak och se till att den står stabilt på ett brandsäkert material. Se även över vad eldstaden är uppbyggd av och hur väl materialet tål vädrets påfrestningar. Ha hänsyn för grannar då eldstäder sprider rök.
VÄRMEFLÄKT
Källa: Stayhome Bild: Termo
Termo Värmefläkt 9kW
En värmefläkt värmer omgivningens luft och är mest effektiv på en skyddad plats där värmen ges chans att stanna kvar. Det finns allt från små till stora och fyrkantiga till rundade värmefläktar som kan värma upp din uteplats. Fläkten placeras på marknivå där den värmer olika stor yta beroende på modell och storlek. Värmekällan är eldriven vilket betyder att tillgång till el är nödvändig. Testa ljudnivån på fläkten innan du slår till så att du inte blir överraskad vid hemkomst. Se också till att fläkten tål fukt med hjälp av IP-numret (runt 20 = låg tålighet, 60 = hög tålighet).
Värmefläkten är lätt att flytta runt, vilket gör att du kan få värme där du själv önskar. Välj en fläkt med termostat för enkel reglering av uppvärmningen.
Källa: Aga, Din Byggare & Gardenfire