Vi på Hus.se har knepen som hjälper dig i kampen mot ohyran.
Att se sin trädgård drabbas av ohyra och skador efter många timmars knogande är inte särskilt nöjsamt. Vi på Hus.se har knepen som hjälper dig i kampen mot ohyran.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Poupou l'quorouce (CC BY-SA 3.0)
Arbeta förebyggande
Det bästa du kan göra för att undvika att drabbas av ohyra och skador är att arbeta med förebyggande växtskyddsåtgärder. Se regelbundet till att dina växter mår bra och att de är placerade på en trivsam plats i trädgården. Växter som trivs samt har god tillgång till vatten och näring kommer att kunna stå emot eventuella angrepp bättre.
Överdriv inte gödslingen. Växter som gödslas alldeles för mycket blir mer mottagliga för diverse sjukdomar. Se också till att plantera dina växter med avstånd. Växter som är placerade för tätt samlar lätt fukt i planteringen som i sin tur leder till sjukdomar.
Planterar du nya växter - välj motståndskraftiga sorter. Det finns idag ett brett utbud av motståndskraftiga varianter, som står emot sjukdomar avsevärt bättre än gamla.
Ska du odla grönsaker, se till att inte plantera samma sort år ut och år in. Då finns risken att sjukdomar dröjer sig kvar i jorden och drabbar nya grödor när tiden är inne. Det är rekommenderat att inte odla samma grönsak på samma plats oftare än vart fjärde år.
Svampsjukdom, insektsangrepp eller fysikalisk orsak?
Det finns flera skador som dina växter kan drabbas av. Att lära sig de olika typerna av skador och att kunna känna igen dem vid eventuell skada ger dig en stor fördel.
Svampsjukdom
Oftast får växten beläggningar eller oregelbundna fläckar på blad, stam eller blomma. Det kan variera från en mjölliknande beläggning (mjöldagg) till stora mörka fläckar (svartfläcksjuka).
Svampangrepp är väldigt svåra att bekämpa. Det är möjligt att behandla med kemiska preparat - men då bör du vara ute i god tid. Behandlar du tidigt kan svampsjukdomen bromsas, men den försvinner vanligtvis inte helt och hållet. Kom ihåg att bekämpning med kemikalier kan ge en beläggning på växtens blad - som av vissa anses vara lika oattraktiv som svampen själv.
Undvik svampsjukdomar genom förebyggande åtgärder. Gallra ur grenar för att få luft och solljus och välj motståndskraftiga växtorter.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Rasbak (CC BY-SA 3.0)
Insektsangrepp och sniglar
Insektsangrepp kännetecknas av att insekterna i själva verket sitter på växten eller att det finns spår efter dem i form av små prickar eller hål. Har sniglar gett sig på dina växter är bladens kanter ofta uppätna eller har hål. Kanterna blir i ett senare skede bruna och torkar.
Insektsangrepp och skador från andra smådjur är vanligtvis lätt att bekämpa. Det enklaste medlet är att själv avlägsna ohyran från växterna (effektivt om angreppet är litet). Ett annat alternativ är att bekämpa med kemiskt preparat - det kan vara allt från miljövänlig såpa till någon starkare lösning. Använder du dig av ett kontaktverkande preparat är det väsentligt att bekämpningsmedlet vidrör ohyran. Är medlet däremot systematiskt tas det upp av växten och sprids ut i grenar och blad. Systematiska medel kan inte användas på sådant som ska ätas i framtiden, utan endast på växter för prydnad.
Fysikalisk orsak
Till skillnad från ovan nämnda angrepp och sjukdomar som är oregelbundna i sina kännetecken är de fysikaliska orsakerna ofta regelbundna. Det betyder att skadorna har ett mer symmetriskt utseende och ett mönster kan ses.
Fysikaliska skador beror på brist eller rubbning i växtens miljö. Det kan till exempel vara ett underskott eller överskott av något. Fysikaliska faktorer är bland annat näring, temperatur eller vattentillgång. De främst förekommande orsakerna till fysikaliska skador är näringsbrist, torka eller kyla.
Du bekämpar fysikaliska skador genom att motverka just det som skadan beror på. Har växten drabbats av näringsbrist - gödsla, är det för torrt - vattna. När det är låga temperaturer ute är en fiberduk ett bra alternativ för att skydda mot kyla och frost.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Chitrapa
Kemiska bekämpningsmedel
Tänk på att vara försiktig när du använder kemiska preparat. Det är inte bara den ohyran som gjort angrepp på dina växter som drabbas utav medlet utan även andra insekter och djur kan ta skada.
Källa: Blomsterlandet