Så planerar du ditt drömkök

Det ligger mycket bakom att få till hemmets hjärta. Vi hjälper dig på vägen till dina drömmars kök!

Ta dig tid & inspireras

Köket är i dag ett av de rum i hemmet som svenskarna renoverar mest. En köksrenovering är dock vanligtvis en kostsam och lång historia. Se därför till att planeringen av ditt nya kök får ta den tid som behövs. Stressa inte fram beslut och kom ihåg - att planera kostar inget.

Ha roligt under planeringsprocessen och låt dig inspireras av andras lösningar. Sök på webben efter idéer och kolla igenom magasin och kataloger. Ta dig även tid att besöka köksbutikers utställningar för tips. Hos flera leverantörers hemsidor kan du även skapa ditt egna virtuella kök.

Planera efter dig själv

Tänk inte på andra när du designar ditt kök. Du ska trivas i köket under en lång period och bör därmed anpassa det efter hur du arbetar. Läs på om olika material och få en idé om vilka som passar dig bäst. Vill du satsa på något dyrare, har du tid att underhålla bänkskivan, vill du ha ett lättstädat kök? Gör en lista över vad du har behov av i ett kök och försök få med så mycket som möjligt i planeringen.

Ett bra flöde är nyckeln - tänk zoner

För att få ut så mycket som möjligt av ditt kök är det viktigt att tänka på att ha ett bra flöde mellan kökets olika zoner. De allra flesta har hört talas om "kökstriangeln" eller "arbetstriangeln" mellan spis, diskho och kylskåp. Idén är att skapa ett bra flöde genom att ha ett - ursäkta svenskan -lagom avstånd mellan de tre mest väsentliga delarna i ett kök. 

Kökstriangeln är en bra grundregel vid planering av ditt kök. För en än mer effektiv lösning kan köket även delas in i fem olika arbetszoner. Hur dessa zoner är placerade i förhållande till varandra gör stor skillnad när det kommer till arbetsgång.

1. Diskzonen
Diskzonen utgörs framförallt av diskbänk med ho och diskmaskin. Är du som ska använda köket högerhänt är det ett hett tips att placera diskmaskinen till vänster om vasken. Det gör att du med enkelhet kan skölja av porslin med din högra hand och i ett svep sätta in disken i maskinen med vänster hand.


2. Beredningszonen
Beredningszonen är den plats där du förbereder råvaror innan du förflyttar dig till matlagningszonen (se nedan). Här rivs, hackas och vispas det. Förvara därmed redskap som används ofta i lådor och skåp i närheten. Om möjligt bör beredningszonen ligga till höger om diskzonen. 

3. Matlagningszonen
Matlagningszonen omfattar spishäll och är med fördel placerad intill beredningszonen. Planera utrymmet utefter vad du använder vid matlagning. Här bör det finnas förvaring för stekpannor och kastruller samt andra köksredskap så som slevar och underlägg.

4. Food-zonen
I närheten av matlagningszonen är det optimalt att placera den så kallade food-zonen, vilken utgörs av kylskåp, frys och skafferi. På så sätt når du enkelt råvaror och torrvaror vid matlagning. 

5. Non food-zonen
Är den zon där du förvarar redskap som inte används frekvent. Det kan röra sig om större köksmaskiner och finare porslin. 

Undvik störande moment

Fundera på hur just du använder ditt kök. Vistas flera personer i köket samtidigt är det ett irritationsmoment om arbetsvägarna konstant korsas. Till exempel: i stället för att placera sopbehållarna under diskhon, välj en plats mellan diskbänk och övrig bänkyta. På så sätt kan flera personer arbeta samtidigt utan att någon behöver flytta på sig.

Välj också att placera de delar du spenderar mest tid vid - mest centralt. Vanligtvis rör dig som om spishällen, diskbänken och kylskåpet. Faktum är att kylskåpet i genomsnitt öppnas 36 gånger per dag. Det till skillnad från ugnen som i snitt används omkring 4-5 gånger i veckan. Ugnen kan därmed med fördel installeras på en mindre central plats i köket.

Viktiga mått

Förutom att tänka på förhållandet mellan de olika arbetszonerna finns det flera viktiga mått att komma ihåg när du planerar ditt kök. Beredningsytan som mest gynnsamt placeras mellan diskho och spishäll bör vara mellan 80-120 centimeter. Och planerar du ett parallellkök gör det sig bäst med mellan 120-140 centimeter mellan de två bänkarna.

Normalhöjd på disk- och arbetsbänk är 90 centimeter. Beroende på längd kan det dock vara en idé att sänka eller höja måttet 5-10 centimeter. Har köket överskåp bör dessa vara max 40 centimeter djupa samt sitta 50 centimeter ovan bänkskiva för att inte vara i vägen. 

Glöm inte bort belysningen

Välj minst fem ljuspunkter till ditt kök - ännu fler om du har ett större eller ett mörkare rum. Dels bör det finnas en lampa som sprider ett mjukare allmänljus i rummet, dels en lampa med ett mer koncentrerat arbetsljus samt en lampa med stämningsbelysning.

Skapa trivsel genom att arrangera lampor i olika höjd och över hela rummet. Placera även lampor vid platser eller ting du önskar framhäva.

Anpassa efter förutsättningar

Det är inte alltid möjligt att få med samtliga fem arbetszoner i köksplaneringen. Det kan bland annat handla om för få kvadratmeter eller rummets utformning. Det är viktigt att kunna kompromissa och planera efter hemmets förutsättningar.