Var femte svensk har någon gång besökt grannens bostadsvisning. Det visar den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling.
20 procent av svenskarna har någon gång besökt grannens visning utan intention att förvärva bostaden. Det visar den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling.
Källa: Bild: Svensk Fastighetsförmedling (CC BY-SA 3.0)
En femtedel av svenskarna har någon gång kikat in på grannens bostadsvisning, varav 45 procent har gjort så av ren nyfikenhet. Och det är det som främst lockar - nyfikenhet. Men även möjligheten att kolla in prisläget attraherar många, likaså som en inspirationskälla.
Stockholmarna är de som är mest intresserade av att kolla in hur grannen har det. Var tredje invånare i huvudstaden har någon gång besökt en grannes visning, i jämförelse med Sveriges norra delar där så få som elva procent är intresserade av bostaden intill.
Kvinnor och män besöker grannens visning av helt skilda anledningar. Hälften av de tillfrågade kvinnorna menar att de besöker bostadsvisningar av ren nyfikenhet, medan endast 40 procent av männen har samma skäl. Männen kikar istället in hos grannen främst på grund av prisläget, där 51 procent anger det som största argument. Bland kvinnor är prisläget näst största motiv med 37 procent.
Fler kvinnor än män väljer att följa budgivningen på grannens bostad. Totalt följer 29 procent av kvinnorna och 24 procent av männen grannens budgivning.
- Det är naturligt att vara nyfiken och intresserad av hur grannen bor. Att andelen som gått på grannens visning är störst i Stockholm beror till stor del på att man där har öppna visningar, medan det i övriga landet ofta krävs en föranmälan. Inför sin egen försäljning passar många dessutom på att besöka visningar för att se hur mäklaren arbetar, vilket kan vara klokt. Det är bra om man kan följa grannarnas försäljningar för att har rätt förväntningar den dag man själv har för avsikt att byta bostad, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.