Den 1 november träder en ny förordning i kraft med tydligare regler gällande elnätsbolagens avgifter.
Det ska bli en tydligare reglering gällande elnätsföretagens avgifter. Det beslutade regeringen under gårdagen.
För att skydda elnätsföretagens kunder mot orimliga avgifter är Energimarknadsinspektionen idag ansvarig för att sätta gränser för de avgifter bolagen kan ta ut av kunderna. Dock har de beslut Energimarknadsinspektionen fattat i många fall överklagats av företagen. Därmed finns det idag en viss oklarhet gällande ramarna för avgifterna och hur de ska beräknas.
I och med det har regeringen beslutat om en ny förordning som garanterar att elnätsföretagen inte kan ta ut överdrivna avgifter. De nya reglerna säkerställer en lämpligare överensstämmelse mellan bolagens avgifter och deras nätavgifter. Den nya regleringen fungerar dessutom som en morot för att investera i elnäten.
- Svenska elkunder ska kunna känna sig trygga i att de betalar skäliga elnätsavgifter. Därför skärper vi nu reglerna för att ännu tydligare kylda elnätskunderna mot orimliga elnätsavgifter, samtidigt som elnätsföretagen får tydligare spelregler och bättre förutsättningar att modernisera och investera i sina elnät, säger IT- och energiminister Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.
Källa: Wikimedia Commons/Geograph UK Bild: Jerry Evans
Regeringens förordning gäller från och med den 1 november 2014 och ska användas av Energimarknadsinspektionen under kommande tillsynsperiod 2016-2019.
Samtidigt menar flera elnätsbolag att de är oroliga över att låta elnätens ålder ligga som grund för värdering. I nuläget har elnätens värde räknats ut med hjälp av hur stor kostnaden för ett nytt likadant nät skulle bli. Den nya förordningen säger dock annat, nu ska åldern på nätet spela in. Bolaget E.ON menar att när man låter åldern styra investeringar istället för kvalité och leveranssäkerhet resulterar det i att bolagen tvingas styra investeringarna mot anläggningar som redan är tillräckliga.
- Redan idag ligger E.ON under det intäktstak som Energimarknadsinspektionen tilldelat oss. Intäktsnivån är därför ingen bekymmer. Däremot är vi mycket oroade över effekterna av att regeringen detaljstyr våra investeringar efter ålder, säger E.ON Sveriges Vice VD Anders Olsson i ett pressmeddelande.