Möts du av en obehaglig odör varje gång du stiger över tröskeln? Vi hjälper dig identifiera doftens källa och ger dig tips på hur problemet kan åtgärdas.
Möts du av en obehaglig odör varje gång du stiger över tröskeln? Vi hjälper dig identifiera doftens källa och ger dig tips på hur problemet kan åtgärdas.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Jeremie63 (CC BY-SA 4.0)
Anledningar till dålig doft
Det finns flera möjliga anledningar till varför just ditt hus stinker;
1. Mögel och röta - när det läcker in vatten i tak, vägg eller grund är det stor chans för att virket möglar och ruttnar, vilket leder till att en obehaglig doft sprids över bostaden.
2. Syntetiska material - idag kan man finna syntetiska material i allt från möbler och mattor till byggmaterial. Dessa material kan avge giftiga gaser som luktar illa, vid kontakt med fukt. Det gäller främst mattlim som bryts ned och börjar lukta dåligt. En skada som är vanligt på källargolv och platta på mark.
3. Brand och rök - är huset brandskadat eller om det rökts flitigt i bostaden sitter doften kvar i väggarna. Detsamma gäller för regelbunden vedeldning i braskamin och liknande.
4. Avlopp - när golvbrunnar och anslutningar inte är helt täta och orena eller när avlopp blir uttorkade kan en hemsk doft uppstå.
Möjliga åtgärder
Ett väl ventilerat hem minskar alltid risken för att dåliga dofter sprider sig i ditt hem, eller tar helt bort möjligheten till problemet. En varm bostad med hög luftfuktighet kommer alltid att lukta mer än en kall med torr luft. Det beror på att doftämnen sprids bättre i ett varmt fuktigt rum. Ett alternativ för att få bort dåligt lukt är då en luftavfuktare, som förändrar luftfuktigheten i hemmet.
Se till att alltid ha gröna växter i ditt hus. Vissa växter är luftrenare och hjälper till att förvandla farliga ämnen till syre. Läs mer om luftrenare till växter här.
1. Mögel och röta - när du tror odören beror på mögel eller röta i huset ska du genast leta upp källan, som ofta är en vattenläcka. När du väl funnit läckan är det bra att omedelbart laga läckan och därefter byta ut det dåliga virket till ett nytt och helt. Till hjälp kan en inspektör med mögelhund anlitas.
2. Syntetiska material - när det gäller mattlim som doftar kan det vara svårt att finna källan utan experthjälp med särskilda mätinstrument. Det krävs dessutom hjälp från specialister för att bli av med doft och mattlim.
3. Brand och rök - rök från cigarett är något av det svåraste och mest kostsamma att sanera. Ett aternativ är att måla eller tapetsera om rummet. Ett annat är att ta hjälp av en luktsanerare, som i extrema fall använder sig av så kallad "foggning" för att få bort odören. Foggning betyder att rummet fylls med en ånga av kemikalier.
4. Avlopp - rengör toaletten, handfatet samt under badkar och dusch med jämna mellanrum. Häll dessutom kokande vatten i alla golvbrunnar för att bli av med bakterier.
Källor: Vi i Villa, Anticimex, Allt om Sanering, Ljungby Fuktkontroll & Sanering