Lättskötta odlingar till trädgården

Nu när solen äntligen är här blir man gärna sugen på att plantera lite i trädgården hemma. Det finns många härliga växter att välja bland, men ibland kanske man känner att vissa växter är alldeles för tidskrävande. Då kan det vara bra med lite lättskötta odlingar till trädgården!

Rabarber

Rabarber är en omtyckt planta som man ofta kan beskåda i svenska husträdgårdar. Det är en lättskött växt som överlever flera år och klarar sig bra i det svenska klimatet.

Rabarber introducerades till Sverige först på 1800-talet men man har odlat rabarber runt om på olika i platser i världen långt innan det.

Rabarberplantan består av rotstock, den har stora blad och stjälklarna är långa och kraftiga. Rabarberblandens färg kan variera, de brukar oftast vara rödaktiga eller gröna men det beror också på sort. Plantan kan bli upp till 2 meter och på plantan växer det små vita blommor. Egentligen är rabarber en grönsak men här i Sverige brukar vi använda den som en frukt och tillaga goda efterätter som till exempel rabarberpaj och rabarberkräm.

Hur sköter jag om en rabarberplanta?

Det är inte alls svårt att sköta om en rabarberplanta. Plantan trivs bra på de allra flesta typer av jord men om du ändå ska investera i en säck med jord så rekommenderas näringsrik, mullrik eller fuktig jord.

En rabarberplanta bör få stå på samma ställe under en lång tid, då mår den som allra bäst.

Plantans mognadstid är månaderna maj, juni och juli. Den behöver vattnas med jämna mellanrum. Ha koll på vädret och se så att regnet fuktar jorden tillräckligt på din rabarberplanta, skulle den vara för torr är det bra om du vattnar den med en vattenkanna. Du kan även tillsätta lite kogödsel som näring ifall att den växer dåligt. Det är extra viktigt att rabarber får mycket näring under de första åren.

Jag vill skörda min planta!

Rabarberplantan kan skördas några gånger på våren samt några gånger på sensommaren. Tänk på att inte skörda din planta för ens den är minst två år gammal. Viktigt är ockås att man inte tar alla stjälkar på en gång när man skördar. Det räcker med ca en fjärdedel av plantan.

När du ska skörda rabarber ska du bryta av stjälken vid basen. Se till att du använder dig av ett bra verktyg som inte skadar roten.

Smultron

Smultron kan man se lite här och var runt om i landet. De växer hejvilt på lite blandade platser som skogsstigar och längst vägar. En smultronplanta är väldigt lättskött och många väljer att plantera de i husträdgården.

Om du vill plantera en smultronodling så se till att du gör detta på en sorlig plats. Smultronet mår som bäst när plantan får mycket sol och den trivs väldigt bra i mullrik jord. Du kan plantera smultron direkt i jorden på marken eller också kan du sätta de i en kruka. Vissa tycker att det är enklare eller snyggare att ha smultron i kruka men vill du ha en större odling rekommenderas en större jordplats på marken.

Börja med att rensa landet där odlingen skall ligga så att det inte är något ogräs i jorden. Se till att gödsla grunden innan du planterar dina smultron. Rekommenderat gödsel är kogödsel. Vid behov kan man även ge smultronen näring, då rekommenderas flytande trädgårdsnäring.

När du placerar plantorna i jorden ska du sätta de med ett avstånd på ca 30 cm, radavståndet bör vara de dubbla om du vill ha många bär.

Hur ofta vill mina smultron ha vatten?

Dina smultron mår jättebra av vatten! Se till så att jorden aldrig torkar ut utan håll den fuktig och vattna smultronen med jämna mellanrum. Tänk också på att undvika att blöta ner bladen, då växer plantan sämre. Vill du att smultronen ska växa fortare kan du prova att lägga lite halm kring plantorna.

Den vanligaste typen av smultron som vi brukar odla i våra husträdgårdar under sommaren är den typen som kallas för månadssmultron. Detta smultron ger skörd under 3 till 6 veckors tid och skörden brukar starta i juli. Det finns lite olika sorter med olika storlekar på bär, fråga gärna i en blomsterhandel så kan du få information om hur stora bären blir.

Du behöver inte beskära plantorna när du skördar de. Smultronväxten har tunna stjälkar och det räcker att plocka av de små bären vid skörd.

Smultron är ett sött bär som går att använda till olika typer av efterätter, som till exempel smultronpaj.

Röda vinbär

Vinbär är en buske som hör till vinbärssläktet och de så kallade ripsväxterna. Röda vinbär växer från en buske och i busken hänger det små klasar som kan bli upp till två meter höga. Vinbär finns i röda, svarta och vita sorter och är rikt på C-vitamin.

Vart ska buskarna placeras?

Vinbär trivs bra i ett varmt och luftigt läge och man kan även odla buskarna som en häck. Buskarna med dess bär blommar ut tidigt på våren och de trivs bäst om marken har mulljord. Se till att jorden inte har för mycket sand eller lera.

Sätt plantorna djupt i marken och ha ett avstånd på 1,5 meter mellan buskarna. Busken ska vara luftig för bästa tillväxt. Se till så att buskarna har en någorlunda fuktig jord och vid brist på regn kan det vara bra att vattna med vattenkanna.

Hur skördar man från en buske då?

Skörden kan startas när busken är ca 2—3 år gammal. Skörden skall ske på hösten och då ska man börja med att klippa bort de grenar som växer ner mot marken. Kolla också så att det inte finns vissna eller trötta grenar som har blivit försvagade, hittar du sådana grenar kan du ta bort de också. De vita och röda vinbären är lite känsligare än de svarta så tänk på att inte skära bort för mycket av busken.

Vinbär är saftiga bär och de kan ätas direkt från busken eller också kan man laga till saft eller sylt av bären. Röda vinbär är extra goda att använda till tårtor då de ger en härlig och syrlig smak.

Jordgubbar

Den älskade jordgubben är släkt med smultronet och tillhör familjen rosväxter. Den moderna jordgubben är en hybrid som odlades fram i Frankrike runt 1740-talet.

Det är mycket vanligt att vi väljer att odla jordgubbar i våra svenska husträdgårdar. Jordgubben mår som bäst när det är varmt och sorligt.

Var noga med att rensa jorden

Planteringen skall helst ske i mullrik och sandblandad jord. Jordgubben kan planteras både på sommaren och hästen men planterar man den på våren brukar den oftast växa till sig bättre än på vintern.

För att jordgubben ska må så bra som möjligt är det viktigt att rensa bort allt rotogräs noga innan du startar planteringen. Se till och gödsla väl, rekommenderat gödsel är stallgödsel som är bra för att öka mullhalten och dessutom ger stallgödsel väldigt bra näring till dina jordgubbar.

När du ska placera jordgubbarna i marken så är ett bra avstånd du kan utgå ifrån 30-40 cm och radavståndet bör vara det dubbla.

Hur tar man bäst hand om gubbarna?

Jordgubben behöver vatten precis som alla andra växter och frukter. Se till så att jorden alltid är fuktig och se även till att jordgubbarna får mycket sol, då mår de extra bra. Behöver dina jordgubbar näring så kan en rekommenderad näring vara höns eller kogödsel.

Jordgubbar brukar ge störst skörd när de är mellan 2-3 år gamla. När du ska skörda dina jordgubbar behöver du inte skära i stjälken, det räcker att du plockar av gubbarna när de ser som mognast ut. Jordgubbar kan man göra många smarriga efterätter av, något som smakar extra bra på sommaren är jordgubbstårta.