Fördelarna är många när det kommer till ett samägt hus. Men hur undviker ni ägarkonflikter?
Det finns många fördelar med att samäga ett fritidshus. Bland annat är det både mer ekonomiskt och mindre slitsamt när flera familjer hjälps åt att sköta semesterboendet. Men hur undviker du konflikter?
Källa: Wikimedia Commons Bild: Jonathan Wilkins (CC BY-SA 3.0)
Det första som bör göras är att skriva ett avtal - oavsett hur nära varandra ni är. Avtalet skrivs i samförstånd och ger smidiga lösningar som gynnar alla inblandade, det hjälper på så sätt till att undvika konflikter ägarna sinsemellan.
- Avtalet bör skrivas av en jurist, eftersom det är ganska komplicerat och mycket att ta hänsyn till, säger Ulf Stenberg, chefsjurist hos Villaägarna.
Följ dessa tips för ett bättre samägande:
- Drift och underhåll klaras bäst om det finns ett konto där delägarna sätter in pengar årligen. Skötsel, drift och underhåll bör betalas av delägarna utifrån deras andelar. Den som äger en tredjedel av fastigheten betalar också en tredjedel av till exempel elräkningen eller av kostnaderna för ett verandabygge.
- Delägarna måste också bestämma hur beslut ska fattas i olika frågor. Ska alla vara eniga om allt, eller räcker det med majoritets-beslut?
- Reglera i avtalet hur huset ska disponeras, om man inte kan vistas där samtidigt. I ett mindre hus är det lämpligt att man kommer överens om när de olika delägarna ska disponera huset.
- Det är viktigt att man har en ömsesidig strävan att komma överens. Man måste vara beredd att kompromissa. Vilken familj ska utnyttja huset de attraktivaste sommarveckorna? Om alla vill vara i huset i till exempel juli kan man ha ett rullande schema från år till år. På en stor fastighet med flera hus kan delägarna till exempel disponera var sitt hus hur de vill.
- Om man kör fast helt kan det vara lika bra att någon av parterna löser ut någon annan part för att lösa situationen. Det ska vara roligt att ha ett samägt hus, och det är det också i de flesta fall. Kan man bara kompromissa lite och tänka på allas bästa så kan många njuta av ett samägt hus i flera generationer.
Råd från Villaägarnas Riksförbund