Förberedelser inför översvämning

Här hittar du flera tips om hur du förbereder dig och skyddar din fastighet mot översvämning.

Kraftig nederbörd som resulterar i översvämning förekommer allt oftare i vårt avlånga land. Här hittar du flera tips om hur du förbereder dig och skyddar din fastighet mot vattenmassorna.

De senaste mätningarna från SMHI visar att nederbörden under perioden 1991-2011 har ökat med runt 10 procent i hela landet från standardnormalperioden 1961-1990. Det är främst under sommaren som nederbörden ökat.

Äger du en fastighet är det du som ägare som är ansvarig för att skydda dig själv och din egendom. Här nedan följer flera tips om hur du bäst skyddar mot en översvämning.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Kay Körner

Planera

Det första du ska göra är att undersöka om det område du bor i drabbats av översvämningar tidigare och vad följderna i så fall blev. Erfarenhet från tidigare översvämningar är alltid nyttigt.

Ha koll på var vattennivån ligger under normala omständigheter, så du vet när vattnet börjar stiga. Befarar du att en översvämning är på gång ska du följa SMHI:s väderprognoser noga och hålla utkik efter en eventuell varning. Även kommunen kan upplysa om områdets vattennivåer och när översvämningar förväntas komma.

Barriärer

Mindre översvämningar kan stoppas av tillfälliga barriärer. Barriärerna kan enkelt byggas med sand eller jord som sedan täcks av plast. Ett annat alternativ är att använda sandsäckar. Se över var en barriär skulle fungera bäst för dig och dina egendomar - vad är viktigast att skydda? 

Innan du bygger upp din barriär är det viktigt att ta kontakt med din länsstyrelse för att undersöka om det krävs tillstånd eller anmälan för bygget. Bygg aldrig en barriär där det finns risk att den förorsakar skred, då den belastar marken så pass. Efter att översvämningsrisken är över ska barriären tas bort så fort som möjligt.

Träna på att förbereda

Bor du i ett område där det är stor risk för översvämning kan det vara nyttigt att träna på vissa förberedelser innan det faktiska hotet anlänt. Hyr eller köp därför pumpar för att lära dig hantera dem på rätt sätt. 

Vid länspumpning av din källare är det ytterst viktigt att trycket på insidan och utsidan av rummet är i balans. Är detta inte fallet kan golv och väggar brista. Det är väsentligt att källarens golv och tak klarar av det tryck som blir från en vattenmättad mark. Kontrollera med en byggnadskonstruktör eller geotekniker för att se om ditt golv och tak klarar av en länspumpning.

Att ha hemma vid översvämning

  • Upptappat dricksvatten i dunkar eller PET-flaskor
  • Mat med lång hållbarhet eller konservburkar
  • Nödvändig utrustning för små barn
  • Mediciner och förbandslåda
  • Ficklampor, radiomottagare och batterier
  • Tändstickor, stearinljus och ved eller alternativ uppvärmning som gasolkamin
  • Varma, vattentäta kläder och gummistövlar
  • Filtar

Källa: Dinsäkerhet.se