Flaggstång åt alla!

6 juni och Sveriges nationaldag närmar sig med stormsteg. Hus.se tipsar om hur man ordnar med flaggstång och när det är dags att flagga för landet vårt!

6 juni och Sveriges nationaldag närmar sig med stormsteg. Visst hade det varit utomordentligt att kunna få hissa upp sin egen gul och blå flagga i skyn dagen till ära? Hus.se tipsar om hur man ordnar med flaggstång och när det är dags att flagga för landet vårt!

Höjd, material och vikt

Det första man ska göra efter man bestämt sig för att bli flaggstångsägare är att välja tillverkare, handlare och höjd. En oskriven regel är att en flaggstång ska sträcka sig 3-4 meter över den anslutande byggnaden - om ditt hus är 10 meter högt ska flaggstången alltså nå 13-14 meter. Idag tillverkas de flesta flaggstänger i glasfiber, äldre stänger är av trä. Fördelen med glasfiber är den minimala underhållning som krävs för att hålla flaggstången i toppskick. Allt som behövs är en tvättning då och då. Materialet är dessutom betydligt lättare än de tidigare av trä. Man kan räkna med att en flaggstång väger allt mellan 15 kg - 60 kg.

Montering

Innan det är möjligt att resa flaggstången behöver man ett markfäste. Markfästet gjuts fast i marken med betong. Antingen gräver man en grop ned till frostfritt djup och gjuter eller gjuter fast fästet i berg. Andra tillbehör som krävs är en flagglina, lucka (knape) med lås eller vev, clips som fäster flaggan och den alltid så viktiga flaggstångsknoppen. Flagglinan är i vissa fall inmonterad i själva flaggstången - allt som är nödvändigt då är en vev för enkel hissning av flaggan. Om flagglinan istället finnes på utsidan behöver man en knape där man fäster linan. Flaggstångsknoppar finns av alla dess slag men de allra vanligaste är de droppformade i glasfiber. När man inhandlar flaggstång för första gången ska man se till att få ett så kallat "flaggstångspaket" där alla tillbehören som behövs för montering finns med. 

Flaggan

En flaggas längd beror helt och hållet på längden på stången. Flaggan ska vara lika lång som en fjärdedel av stången och en vimpel en tredjedel. Det får inte finnas några symboler, bokstäver eller siffror på svenska flaggan enligt Svenska Flagglagen. När flaggan har gjort sitt ska den aktningsvärt brännas eller lämnas tillbaka till tillverkaren, en flagga ska inte slängas i soporna. 

När får man flagga?

Det är endast tillåtet att hissa svenska flaggan under dagsljus eller under belysning kvällstid. En vimpel kan vara hissad dygnet runt utan belysning. Det får endast hissas en flagga per flaggstång och hissningen ska ske med värdighet. En flagga ska vara högst upp i toppen och flagglinan ska vara väl sträckt. Ytterligare en oskriven regel är att man mellan 1 mars - 31 oktober hissar upp flaggan klockan 08:00 och mellan 1 november - 27/28 februari klockan 09:00 för att ta ned den vid solnedgång (senast 21:00). Man kan välja att hissa flagga vilken dag på året som helst, det kan gälla födelsedag, student eller högtid. Det ska flaggas på halv stång vid begravning och dödsfall. Hissningen börjar med att man för flaggan först till toppen för att sedan sänka ned den 2/3 av stången. 

Det finns inga lagar med påföljder om man skulle flagga "fel". De svenska flagglagarna handlar istället om respekt och tradition.

Sveriges flaggdagar

1 januari Nyårsdagen

28 januari HM Konungens namnsdag

12 mars HKH Kronprinsessans namnsdag

11 april Påskdagen

30 april HM Konungens födelsedag

1 maj Första Maj

30 maj Pingstdagen

6 juni Svenska flaggans dag/Sveriges Nationaldag

26 juni Midsommardagen

14 juli HKH Kronprinsessans födelsedag

8 augusti HM Drottningens namnsdag

24 oktober FN-dagen

6 november Gustav Adolfsdagen

10 december Nobeldagen

23 december HM Drottningens födelsedag

25 december Juldagen