Den bortglömda klimatpåverkan från byggprocessen

Hur stor är miljöpåverkan från bygget av våra bostäder?

Det byggs allt fler bostäder med fokus på energieffektivitet och miljövänlighet. Dock hamnar byggprocessen för alla gröna fastigheter i skymundan - hur stor är egentligen miljöpåverkan under bygget?

Sveriges Byggindustrier har tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Veidekke, Skanska, NCC, KTH, IVL, Svenska Miljöinstitutet och flera ytterligare parter utforskat byggprocessens påverkan på klimatet. Resultatet väcker många tankar.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Timo Newton-Syms

4 miljoner ton koldioxidkvivalenter. Så mycket är utsläppet per år om man räknar till husbyggnadsprojekt. Räknar man dessutom med anläggningsprojekt som vägar och järnvägar uppgår siffran till 10 miljoner ton - en siffra som ligger i samma klass som miljöpåverkan från landets personbilar.

- Det här är inte känt i samhället. Det pratas nästan ingenting om klimatpåverkan från byggandet, skriver Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier på byggindustribloggen.

- Faktum är att det hittills har funnits en etablerad uppfattning att 15 procent av en byggnads energianvändning och klimatpåverkan ligger i produktionsfasen (uppströms) och 85 procent under husets driftsfas (nedströms). Klimatpåverkan uppströms har avfärdats som obetydlig och glömts bort, fortsätter hon.

KTH och IVL har undersökt och räknat på klimatpåverkan både uppströms och nedströms för en byggnad. Resultatet skiljer sig hästlängder från den "etablerade uppfattningen". Byggprocessen för ett energieffektivt flerbostadshus av betong, uppnår nämligen till hela 50 procent av totala klimatpåverkan under tidsperioden femtio år, visar beräkningarna. Innan inflyttning i den nya bostaden har alltså hälften av klimatpåverkan skett. KTH och IVL har kommit fram till resultatet genom antaganden om byggnadens livstid, energiprestanda på huset, val av energislag för uppvärmning och vilken typ av el man köper. Resultatet kan därför inte anses vara exakt. Det till trots så tyder undersökningens siffror på att den "etablerade uppfattningen" med 15/85 kan kastas ut genom fönstret.

- Den tydliga signalen till sektorns aktörer är att nu när husen blivit hyfsat energieffektiva och den energi som används för drift och uppvärmning får allt mindre klimatpåverkan, så måste vi kavla upp ärmarna och börja jobba med den bortglömda klimatpåverkan från byggprocessen, skriver Maria Broman.