Rätt man för jobbet

Det är inte lätt att hitta rätt i hantverksdjungeln. När Villaägarnas Riksförbund publicerar sin undersökning om vanligaste problemen med hantverkare blir det inte lättare. Hus.se ger här råd om hur just du finner rätt man för jobbet!

En undersökning utförd av Villaägarnas Riskförbund har gett svar på vilka de vanligaste hantverksproblemen i landet är. Underkänt arbete, tekniska brister, dyrare slutpris och förseningar är mest förekommande när problem har uppstått. 2 600 medlemmar i Villaägarna har medverkat och delat sin upplevelse av hantverksarbete.

I Villaägarnas Riksförbunds undersökning om vilka problem som är vanligast när det kommer till hantverkare toppar "ett dåligt utfört arbete" listan med hela 41 %. "Byggtekniska felaktigheter" (26 %), "Arbetet dyrare än överenskommet" (22 %), "Arbetet blev inte klart i tid" (22 %) och "Hantverkaren var otillgänglig" (20 %) är andra problem som anses vanliga. Längre ned på listan finner vi "Dåligt uppträdande" (19 %), "Arbetade inte på överenskomna tider" (18 %), "Dåligt byggmaterial" (9 %) och "Inte överens om hur avtalet skulle tolkas" (7 %). 

Bildkälla: Villaägarnas Riksförbund


Nedan följer några goda råd som hjälper till vid valet av hantverkare 


Att hitta rätt i hantverksdjungeln

Att anlita en hantverkare för att utföra till- & ombyggnationer på sitt hushåll är vanligt. Hur väljer man då rätt hantverkare för att undvika ovannämnda problem? En hantverkare hittar man via Gula Sidorna, onlinesökningar eller genom vänner och bekanta. Det är alltid en fördel att använda sig av en hantverkare som tidigare använts och rekommenderats av en bekant. Innan man bestämmer sig för vem som ska anlitas ska man be om anbud från flera hantverkare. Villaägarnas Riksförbund råder kunder att använda hantverkare som är kvalitetssäkrade. Viktiga egenskaper är en kunnig och ordentlig hantverkare, tänk på att inte alltid priset ska väga över ditt val. När man valt hantverkare rekommenderas att be om referenser till några av hens tidigare kunder. Genom att kontakta hantverkarens kunder kan möjligheten ges att få komma och granska arbetet.

Innan man skriver under avtalet

Det första man ska göra efter man valt hantverkare är att upprätta ett avtal. Avtalet ska täcka omfattningen av arbetet, tidpunkten för start och avslut på arbetet, priset samt eventuella tilläggsarbeten. Avtal kan skrivas ut på Konsumentverkets Omboende.se. Undersök om din valda hantverkare har F-skattsedel. Ja? Då ansvarar hantverkaren för skatter och sociala avgifter. Nej? Då är det du själv som är ansvarig. Kontakta ditt försäkringsbolag för kraven på din hantverkare så att försäkringen ska råda. Be om att få se hantverkarens intyg för certifiering och ta kontakt med Kronofogden för information om företaget har skulder eller tidigare har gått i konkurs. Gå igenom Råd & Röns Svarta Listan och se över så att det företag du tänkt anlita ej är med. På Svarta Listan listas företag som ej följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.