När det är dags för renovering och andra hemmabyggen är det väsentligt att du arbetar rätt och säkert
När det är dags för renovering och andra hemmabyggen är det väsentligt att du arbetar rätt och säkert
Planera, klä dig rätt och städa
När du fixar till hemmet själv ska du i god tid gå igenom vad det är du ska göra, vilket material som krävs, vilka verktyg som ska användas och vilka risker som finns med projektet. Arbetet blir avsevärt mer effektivt vid planering.
Det första du ska börja med är att markera och spärra av arbetsplatsen. Informera sedan din familj, främst barn, om att det endast är du som får befinna dig inom avspärrningarna. Håll husdjur borta från platsen. Det är viktigt att alltid ha en städad och väl organiserad arbetsplats. Ostädade och oplanerade hemmabyggen är inte bara en fara för dina barn och ditt husdjur, utan även för dig själv.
Under 2010 ledde 88 000 kläm-, skär- och stickskador till läkarbesök på akutmottagning, rapporterar Socialstyrelsen. Sedan spiktrampskydd blivit obligatoriska inom vissa arbeten har dock sådana skador minskat avsevärt. Se därför till att vara rätt klädd när du arbetar. Rätt kläder är skor med spiktrampskydd, skyddsglasögon och tåliga handskar.
Ha alltid en skarvdosa med strömbrytare på din arbetsplats för att snabbt och säkert kunna stänga av strömmen till ALLA dina elektriska verktyg. Organisera dina verktyg genom att till exempel hänga upp dem på väggen, lämna aldrig något liggandes på golvet. Har du höga trösklar eller om det finns markanta nivåskillnader ska dessa markeras med varningstejp för att minska risken för olyckor. Hjälp miljön en sväng samtidigt som du arbetar genom att källsortera och se till att dammsuga och städa efter en dags arbete.
Tänk på kroppen!
Det kan bli tungt för kroppen att arbeta långa dagar med hemmabygget. Se därför till att du från början arbetar på rätt sätt för att undvika felaktig belastning och skador. Innan du drar igång rekommenderas det att värma upp dina muskler och leder med hjälp av lättare gympa och stretching.
Det sker många belastningsskador i byggbranchen, dock kan även du som hemmafixare drabbas. Av alla de som får belastningsskador gäller 22 procent skuldra/axel och 20 procent rygg, enligt Arbetsmiljöverket.
När du ska lyfta tyngre föremål se till att du lyfter rätt:
- Stå stadigt och ordentligt
- Stå så nära föremålet som möjligt
- Böj på benen och ta tag
- Lyft blicken uppåt
- Spänn magen och lyft
Lyfter du rätt kan du minska belastningen på ryggen med så mycket som hälften. Se till att du inte lyfter mer än vad du klarar av:
Max med armavstånd: 3 kg
Max nära kroppen: 7 kg
Be om hjälp: över 25 kg
Källa: Socialstyrelsen
Stå aldrig för länge i en och samma position när du arbetar. Jobba till exempel aldrig längre än två minuter med händerna ovanför huvudet, variera dig istället eller tag hjälp av ett verktyg med långt skaft. Tag pauser eller byt ställning då och då för att minska risken för belastningsskador. Varför inte klämma in en god kopp kaffe mellan varven?
Källa: Wikimedia Commons Bild: Worksafe
Faran med stegar
Det är farligare än man tror att arbeta från stegar. Under 2010 fick akutmottagningen ta emot 307 000 fall där orsaken var fall från stege, skriver Socialstyrelsen. Stegen är ett av de farligaste redskapen att använda sig av och är den vanligaste orsaken för fallskador i hemmet samt den tredje vanligaste i byggbranschen.
Undvik fallskador genom att istället använda en arbetsbock för att nå högt. Arbetsbocken är enligt Skanska mer stabil och ger större utrymme att stå på. Om du måste använda stege se till att du är rätt klädd: stabila skor, handskar och skyddsglasögon om det krävs för det aktuella arbetet.
Kontrollera alltid att stegen står ordentligt i underlaget. Vinkeln bör vara 75 grader för bästa stabilitet. Du kan även använda stödben för extra trygghet.
När du arbetar på stegen, ta det lugnt och försiktigt när du klättrar upp. Luta dig, eller sträck dig aldrig utanför stegen och släpp aldrig dina fötter från steget.
Källa: Skanska