Genom att komplettera eller byte uppvärmningssystem skulle 180 000 småhusägare kunna spara tusenlappar.
180 000 småhusägare i Sverige skulle kunna spara flera tusen kronor genom att förändra sitt uppvärmningssystem. Det visar färsk statistik från Energimyndigheten.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Henrik Sundbom (CC BY-SA 3.0)
Många ägare av småhus har i dag valt att förändra eller gå över till ett nytt uppvärmningssystem i bostaden. De ägare som ännu inte sett över sina system går miste om fler tusen kronor, menar Energimyndigheten.
Sedan 2009 har andelen småhus med direktverkande eller vattenburen el för uppvärmning och varmvatten minskat med närmare trettio procent. Det som följd av att tekniken utvecklats och att elpriserna ökat - fler väljer därmed andra sätt att värma upp bostaden med. I dag uppgår de småhus som inte bytt eller kompletterat sitt direktverkande eller vattenburna system till 180 000.
- Har man ett vattenburet system kan det finnas många tusenlappar att tjäna på att se över möjligheterna att installera värmepump, biobränsle eller fjärrvärme. Men även om man inte har ett vattenburet system så kan komplement i form av exempelvis kamin eller luft-luftvärmepump vara lönsamma åtgärder, säger Lars Nilsson på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
Under 2013 uppgick småhusens totala energianvändning för uppvärmning och varmvatten till 32,1 TWh, vilket är en minskning från året dessförinnan. Minskningen uppgick till 0,4 TWh - eller uppvärmning med el för 16 000 villor under ett helt år. I genomsnitt krävde ett småhus 16 700 kWh för uppvärmning och varmvatten under fjolåret, också det en minskning från år 2012.