Rekommenderad temperatur inomhus
Hur varmt ska det egentligen vara inomhus? Om du delar hushåll har det säkert någon gång uppkommit diskussioner angående temperaturen inomhus. En del trivs bäst när inomhusvärmen är lite svalare, strax under 20 grader celisus. Medan andra gärna vill ha upp emot 25 grader. Det viktiga är temperaturen känns behaglig för de som bor i huset, men för att få ett hum om vad som är bra har folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer.
Riktlinjer
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. För äldre eller känsliga grupper ska temperaturen vara 2 grader högre.
Dålig uppvärmning ger hälsoproblem
Vad händer om man har för kallt hemma? För dålig uppvärmning kan ge hälsoproblem då det inte är bra att gå och frysa långvarigt. Att frysa är stressande för kroppen vilket i sin tur gör att man kan bli mer mottaglig för sjukdomar. Kyla kan också förvärra vissa sjukdomstillstånd såsom reumatism.
Jämför värmesystem och spara pengar
Genom att byta värmesystem kan du spara mycket pengar på uppvärmekostnaderna. Jämför olika alternativ noggrant hos leverantörerna nedan för att hitta det värmesystem som passar bäst för ditt hus.
Vilken är den bästa och billigaste uppvärmningen för ditt hus?
Att byta uppvärmningssystem kan bli en lönsam investering. Vilket värmesystem är det bästa för ditt hus? Vi går igenom olika värmesystem som finns på marknaden idag.
Värmepump
En värmepump tar till vara på den lagrade solvärmen i naturen och pumpar sedan vidare den i husets värmesystem. Det finns olika typer av värmepumpar såsom luft luft värmepump, luft vatten värmepump, jordvärmepump, bergvärmepump och sjövärmepump.
Bergvärme,-jordvärme-och sjövärmepumpen är de dyraste investeringarna men också de som ger billigast uppvärmning och som därmed sparar in mest pengar åt dig i längden.
Värmepumpen är miljövänlig och klassas som förnybar energi då den tar tillvara på lagrad solvärme i marken, luften, eller vattnet. Själva värmepumpen behöver dock el för att drivas.
Fjärrvärme
Fjärrvärme är mycket vanlig i Sverige och ungefär hälften av all uppvärmning kommer från fjärrvärme. Fjärrvärme kommer från värmeverk där vatten värms upp. Det varma vattnet kommer sedan till ditt hus genom rör. För att värma upp vattnet används olika bränslen såsom överskottsvärme från industri och avfall.
Bra att veta är att priset för fjärrvärme skiljer sig åt varifrån i landet du bor och prisskillnaden kan vara stor. Fjärrvärmen tar ingen plats i ditt hus vilket är en stor fördel, en nackdelen är att du själv inte har någon möjlighet att välja leverantör.
Solenergi
Den stora fördelen med solenergi är att den är oändlig och en förnybar energi som inte orsakar några utsläpp. Solfångare omvandlar solenergi till värme. När du väl skaffat solceller på taket i form av solpaneler kan du producera din egen el vilket gör att du kan spara på uppvärmningskostnaden. Är ditt hus placerat fritt från skugga är även alternativet om ett integrerat soltak ett bra val.
Nackdelen med solenergi är att den är väderberoende och det produceras inte någon värme när solen gått ner. Solenergi används därför i Sverige endast som ett komplement till annan värmekälla.
Elvärme
El kan värma upp huset med direktverkande el eller med vattenburen värme. Direktverkande el kommer direkt från elementen medan vattenburen värme kommer ifrån en elpanna eller elpatron.
Direktverkande el är dyrare än vattenburen värme och du kan spara pengar genom att byta från direktverkande till ett annat värmesystem. Du som har vattenburen värme kan också byta ut elpannan mot en värmepump och spara pengar.
Ved och pellets
Att värma ett hus med en pellets-eller vedpanna kan bli prisvärt om du har tillgång till mycket ved/pellets. Nackdelen är att det är mycket jobb att fylla på med ved och pellets och det behövs även göras plats för ett förråd där du kan förvara det.
Kommentarer från forumet
Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring normal temperatur inomhus här på Hus.se.
Normal temperatur inomhus?
"Min sambo vill ha sjukt varmt i huset då hon är minst sagt frusen av sig..och jag står inte ut med temperaturer över 21 grader så jag undrar vad är normal inomhustemperatur egentligen?
Finns det någon gräns där det inte anses vara bra för kroppen/hälsan?
Söker argument att delge min kära.."
Mvh Pool99
"Se socialstyrelsens och arbetsmiljöverkets riktlinjer. Personligen tycker jag lagom temperatur är 20-21 grader."
Mvh Grimstad
"Jag är i samma sits, jag vill ha max 20 grader i huset och min kära fru som fryser hela tiden trivs bäst runt 23-25 grader. Ett tips kan ju vara att köra med 24 grader en månad och sedan visa henne den räkningen och jämföra den med tidigare elräkningar "
Mvh Diaz
"I dessa tider när elpriset varit rekordhögt är det smart att sänka temperaturen lite grann. Min fru vill ha det ganska varmt hemma men jag tycker att det räcker med 19-20 grader men har fått stå ut med 22 grader fram tills jag såg senaste elräkningen.
Man kan spara ca 5% i energiförbrukning för varje grad man sänker inomhus så det är enorma besparingar man kan göra om man sänker temperaturen."
Mvh Hemmafixarn
"Vi har samma problem men när det gäller bekanta. Där är dock temperaturen en bit över 25 grader. Tur för dem att de eldar med egen tagen ved, men då är det faktiskt alldeles för varmt. Den här vintern har vi hållit ungefär samma som Hemmafixarn. Strax under 20 grader har fått räcka. Elräkningen blir nog hög som den är ändå, och huset och vi mår utmärkt för det."
Mvh Pellepannan
"Argument där det inte är bra för hälsan vet jag inte. Trivs man i en temperatur så gör man väl. Och om det känns kallt är det ju inte bra. Då spänner man kroppen. Men det är ju jobbigt med för varmt också, tycker jag i alla fall. Min hjärna mår inte bra av elräkningen då! :-)
Däremot kan det bli lite väl kallt för att våtutrymmen ska mån hundraprocentigt bra. Kall luft gör ju att saker och ting torkar mycket långsammare."
Mvh Helena Möllan
"Det vikitgaste för mig personligen är att inte ha det för varmt i sovrummet. 18 grader maximalt är det som gäller för mig för att jag ska sova gott. Annars ska man givetvis ha den temperaturen man själv mår bäst av men det kan vara värt att sänka temperaturen i de rummen man inte vistas i. Ex.vis i källaren. För de som vill ha 25 grader hemma kommer det bli extremt dyrt om man ska hålla den temperaturen i hela husets alla rum. Sedan känns ju samma temperatur olika beroende på vilken luftfuktighet man har i huset också så att säga att man ska ha en exakt tempereratur är svårt då andra faktorer kan påverka.
Kort o gott, välj den temperaturen du vill ha i de rummen du vistas i, inte alla rum."
Mvh Byggarebob
"Skillnaden mellan inne- och utetemperatur är viktigare än man tror för den totala energiförlusten och därmed den totala energiförbrukningen. Att sänka ett par grader kan göra mycket för elräkningen, och det går ju alltid att sätta på sig en extra tröja eller krypa in under en mysig filt. :-)"
Mvh Kolmen
"Ja nu är vi där igen - när det blir kallare och kallare. minus 4 på termometern i morse. Än så länge ligger solen i alla fall på bra under dagtid vilket underlättar. 19 grader försöker vi hålla när vi är vakna. under natten låter vi tempen gå ner en grad till. timer är en välsignelse. När vi är borta så behövs ju inte lika mycket värme, så även då låter vi värmen gå ner någon grad. Som Kolmen säger - ett par grader gör stor skillnad på den totala elförbrukningen."
Mvh Torpägaren
"Det ska aldrig vara kallare än 18 grader inomhus läste jag någonstans. men elräkningen borde väl kunna fungera som ett bra argument till att INTE ha 25 grader varmt...sen är det enklare för den som fryser att klä på sig mer än tvärtom."
Mvh Klas J
"Vi med elvärme och 2 st lv-pumpar kör runt 20 gr, och en extra filt, ... dyra räkningar ändå....."
Mvh Milkshaken