Så bygger du en mur med murblock


Funderar du på att bygga en mur? Då kommer du också att vara i behov av murblock. I den här guiden hittar du all information du behöver för att välja rätt material och resa den perfekta muren för ditt hus eller trädgård.

Murblock

Så kan du använda murblock

Om du vill bygga en låg mur som är fristående kan du egentligen använda dig av vilken mursten som helst, men ska du bygga en riktigt hög mur behöver du använda dig av murblock istället. Murblock är utrustade med kanaler i olika bredd, så att du kan använda kanalerna för att armera i. Några vanliga system som lämpar sig utmärkt för ändamålet är bland annat Castle wall, Compac plus, Rustikblock och Residence plus.

En av de främsta fördelarna med att använda sig av murblock är att du kan vara riktigt flexibel. Möjligheterna är stora och du kan själv välja om du vill att muren ska fungera som ett stöd eller om den ska vara fristående. Med en fristående mur kan du få ett bra insynsskydd i trädgården, men du kan också avgränsa eller dämpa buller. Med hjälp av en stödmur kan du istället skapa avgränsade nivåer, t.ex. om din trädgård inte är helt jämn. Stödmuren stöttar vanligtvis upp jordmassor eller rabatter.

Bygga mur med murblock - hur funkar det?

Murblock kommer i olika storlekar och kan vara tillverkade av olika material. Det är t.ex. mycket vanligt att blocken är tillverkade i betong, men det finns även lecablock som är lättare alternativ. Om du ska bygga en egen mur är det mycket viktigt att du gör ett grundligt arbete för att muren ska bli så stabil som möjligt och hålla under både sommar och vinter. Ett vanligt misstag är att man lägger murblocken direkt på gräsmattan, men detta är inte att rekommendera. Här nedan hittar du en steg för steg-beskrivning om hur du bäst använder blocken.

  • Tänk ut var du vill ha muren och gräv ut ett dike. Diket bör vara lite bredare än muren.
  • Fyll diket med hjälp av högkvalitativt bärlagergrus. Vilken tjocklek du väljer på gruset är avgörande för hur hög muren kommer att bli, vilket material du planerar att använda dig av och vilken beskaffenhet som marken har. Riktvärdet brukar ligga någonstans mellan 15-20 cm.
  • Använd dig av en markvibrator för att kunna packa bärlagret ordentligt och få det helt jämnt. Avsluta därefter med ett lager sättsand. Här brukar 2-3 cm fungera utmärkt om du har en stenstorlek på 0-4 mm.
  • Börja alltid med murskiftet under marknivå. Detta säkerställer att du får en mur som kommer att hålla länge och som varken flyttar sig eller välter.

Välj murblock som passar ditt hus och trädgård

När man hör ordet "murblock" är det lätt att bara se grå sten framför sig, men så är inte fallet. Idag finns det mängder med olika typer av murblock att använda sig av och även olika färger att välja mellan. Du kommer bland annat att hitta block som går i melerade toner och som gör muren mer modern och levande, men du hittar också lugnare och diskretare basfärger som gör det möjligt för inredning och växter att få ta mer plats.

Vad som passar för just dig och ditt hus beror på den egna personliga stilen, men också vilken typ av mur du vill bygga. När det gäller former har du ytterligare ett stort val framför dig. Du hittar bland annat:

  • Klassiska block.
  • Passblock.
  • U-block.
  • Isolerbalkar.
  • Hörnblock.
  • Sulformsblock.
  • Betonghålsten.

Lim eller låsklack ger en stadig och stabil mur

Att bygga en mur kräver en hel del tid och arbete och då vill du naturligtvis att din mur ska vara stadig och inte ge vika i första taget. Här kan du antingen välja att använda dig av ett lim för att limma ihop blocken eller en så kallad låsklack. Låsklack är främst aktuellt när du bygger murar som är riktigt höga och som har ett jordtryck bakom sig. Låsklacken ger en riktig bra stabilitet och lim behövs endast på det allra översta lagret.

Om det inte finns en låsklack behöver du ett fogbruk för att hålla blocken samman. Även om blocken är tunga så kan klättrande barn råka ut för en olycka om något av blocken skulle ge vika.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Murblock använder du dig av om du ska bygga en mur som är medelhög eller hög och som behöver ordentlig stabilitet. Blocken lämpar sig bäst för fristående murar, men fungerar även bra för stödmurar.
  • Det beror på vad det är för typ av block som du köper. Vissa block är utrustade med en låsklack, men inte alla. Om det inte finns en låsklack rekommenderar vi att du använder dig av betonglim eller tunnfogsbruk.
  • Absolut! Det är till exempel inte helt ovanligt att man väljer att använda sig av murblock när man ska bygga trappor som man vill ska matcha muren.