Måla huset - priser och vikten att grundmåla ytterpanelen


Vi ger dig tipsen när du ska måla fasaden på huset. Se priser och hur du går tillväga steg för steg. Glöm inte att grundmåla ytterpanelen om den är helt ny.

Köp färg och tillbehör - se pris

Jämför färger och priser till ditt målarprojekt. Här finns allt du behöver till din fasadmålning.

Målarfärg till huset
Från c:a 219 kr/L
Lågt pris på rödfärg
Målarfärg för träfasad
Från c:a 239 kr/L
Även slamfärg

4 bra tips om att måla hus

  • Måla inte om dygnstemperaturen och yttemperaturen sjunker till under 7 grader celsius.
  • Måla inte i direkt solsken eller på varma ytor.
  • Måla på torra ytor, och måla inte om det finns risk för regn.
  • Måla under sommarhalvåret, maj-oktober.

Måla huset - 5 viktiga steg så gör du

När du målar huset så börja med en sida av huset och göra klart denna sidan innan du börjar med nästa.

1. Tvätta huset

Börja med att rengöra en sida av huset. Tvätta fasaden nedifrån och upp med fasadtvätt eller målartvätt. Använd gärna en lågtrycksspruta för att applicera medlet på fasaden. Vid behov investera i ett medel som tar bort alger och mögel. Skrubba ordentligt och använd vattenslangen eller lågtryckstvätten istället för högtryckstvätten då högtryckstvätten kan trycka in fukt i fasaden.

Tvätta huset målartvätt

2. Skrapa och borsta

När fasaden har torkat kan man eventuellt skrapa bort lös färg och färgflagor. Har träfasaden lämnats orörd under en längre tid ska man se upp med mögel, alg eller röta. Har huset drabbats av något av tidigare nämnda krävs en skrubbning med desinfekterade medel. Skrapa bort all lös färg och borsta sedan bort den lösa färgen. Täck och maskera alla ytor som inte ska målas.

Skrapa

3. Olja in ändträ

Detta steg behövs om det är första gången fasaden målas, dvs nymålning. Stryk isåfall på grundolja på ändar, skarvar och vindskivor. Utsatta ställen behöver extra omtanke med grundolja. Målar du om huset ska detta redan vara gjort och det räcker att grundmåla det utsatta ändträet vid steg 4.  

Olja huset

4. Grundmåla trärena ytor och ändträ

Grundmåla huset med utegrundsfärg där det behövs. När du målar om ett hus uppstår trärena ytor där du har skrapat och du behöver även tänka på att grundmåla vid ändträet. Observera att det även finns vissa fabrikat och färger där man inte behöver grundmåla. Grundfärgen håller träpanelerna fuktfria och ger bra underlag för fäste av den nya färgen. 

Grundmåla huset

5. Täckmåla

När färgen är vald kan det vara en fördel att provmåla på lösa paneler. Färgen kommer te sig helt annorlunda beroende på ljus än vad man såg hos färghandlaren. Måla med kulören du valt. Stryk på två lager vid behov och använd en pensel som matchar panelens bredd. För bästa resultat använd dig av så kallade fasadpenslar samt runda anstrykare. Låt färgen torka ordentligt innan du målar sista lagret. 

Täckmåla fasaden med målarfärg

Grattis - börja om med nästa husvägg

Börja om med samma procedur på nästa sida av huset.

Bästa årstid att måla om huset?

Vilken årstid är det bäst att måla om huset? I Sverige kan du måla om huset från maj till oktober. I maj och juni är det lägre luftfuktighet än mitt på sommaren och du kan därför utnyttja mer timmar på dygnet. Med hög luftfuktighet kommer nämligen dagg på morgon och kväll och fasaden behöver vara helt torr vid målning. Även september och oktober har lägre luftfuktighet men här är vädret inte lika pålitligt och det blir därför glesare mellan de optimala tillfällena.

Undvik kalla temperaturer, frost och direkt solsken

Om det finns risk för frost på natten så se till att avsluta arbetet i god tid så att färgen hinner torka innan frosten kommer. Men måla heller inte i direkt solsken då en alltför varm yta kan påverka torktiden och utsträckningen negativt.

Kan man måla hus direkt efter regn?

Att måla direkt efter regn är ingen bra ide' då fasaden ska vara helt torr vid målning.

Färgbyte?

Har huset sett likadant ut i alla år är det kanske dags för en färgglad omväxling. En annan kulör på husfasaden kan helt ändra husets utseende och liva upp grannskapet. En vit träfasad bryter av mot omgivningen och skapar häftiga skuggeffekter. 

Genom att använda undertoner i blått, rött eller grönt kommer man ifrån den bländande vita färgen. Mörkgråa och svarta fasader lyfter fram detaljer och gör sig bra i mörkare omgivningar. Den klassiska röda husfasaden med vita knutar sitter aldrig fel, gå mot traditionen och välj en glansig yta! En gul träfasad lyser verkligen upp och får vem som helst att le. Med en röd underton och svarthet blir färgen väldigt tilltalande. Den gröna färgen kommer i alla möjliga kulörer. En mörkgrön färg med gul underton smälter perfekt in i gröna omgivningar. 

Bor man inom ett tätt bebyggt område är det viktigt att kontakta villaförening och byggnadsnämnden innan man målar om - det kan förekomma en del begränsningar när det kommer till färgval. Se till att välja en färg som fäster på det tidigare skiktet av färg. Genom att måla med samma färgtyp är man garanterad ett bra resultat. 

Vad kostar det att måla om huset?

Vad priset för att måla ditt hus själv blir beror på husets storlek, vilken färg du väljer, fasadens skick och om huset ska underhållsmålas eller målas om från grunden. Andra faktorer som spelar in är om du ska hyra en byggnadsställning och vilka verktyg du väljer.

Akrylfärg och oljefärg kostar ca 1300-2400 kronor för 10 liter. 1 liter färg räcker till ungefär 6-8 kvadratmeters yta.

Slamfärg kostar mindre, du kan få 10 liter slamfärg för endast 400 kronor men 1 liter slamfärg räcker å andra sidan endasr till ca 3 kvadratmeter.

För att räkna ut priset för färgen behöver du veta hur stor yta som ska målas och vilken typ av färg som ska användas.

Hur lång tid tar det att måla ett hus?

Att måla huset tar tid då det behövs en hel del förarbete innan själva målningen. Hur lång tid är svår att svara på då det beror på flera faktorer. Har du tidigare erfarenhet? Hur många är ni som ska hjälpas åt? Vilken färgtyp ska användas? Hur blir vädret och hur stor är den totala ytan? Det går därför inte att säga exakt hur lång tid det tar att måla om ett hus då förutsättningarna är så olika. 

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår populära forumtråd grundmåla ytterpanel här på Hus.se.

Grundmåla ytterpanel

"Hej, Jag undrar hur viktigt det är att grundmåla? Vad händer om man använder täckfärg direkt på trät? ( Snickarna skulle grundmåla men tog fel burk och började måla med täckfärgen. Upptäckte det när de målat några plankor.)" Mvh Lilla Anna

"Det är väldigt viktigt att grundmåla! Grundmålningen ökar livslängden på panelen rejält. Så se till att snickarna gör om och gör rätt." Mvh Byggaren

"Vad är det egentligen för skillnad mellan grundfärgen och ytlagret? Bara intressant att veta för en novis som jag?" Mvh Pellepennan

"Grundfärgen är till först och främst till för att skydda mot fukt. Färgen tränger in i träfibrerna och och skyddar mot fukt och väta. Det gör att livslängden ökar då man får mindre sprickor. Skyddar man mot fukt så slipper man även problem med röta och mögelangrepp." Mvh Byggaren

"När vi ändå är i farten kommer då lilla jag med ännu en trådkapningsfråga - hur många lager panelfärg kan målas utan att hela färglagret måste slipas bort och man får börja från början igen? det börjar bli lite läge snart att se över min panel och jag hoppas kunna måla över den färg som finns, och slippa skrapa för mycket." Mvh Helena Möllan

"Snickarna fick ta bort de plankor de målat och sätta upp nya. Fast nu undrar jag i vilket skede man målar ändträt? Nu har de grundmålat men inte målat ändträt än." Mvh Lilla Anna

"Nu hänger jag inte med..har de inte lagt grundfärg på ändträt i samband med att de grundade övriga panelen??
Ändträ, skarvar och spikhål räknas som de mest utsatta ställena och därmed är det väldigt viktigt att grunda noggrant där." Mvh Målaren

"Okej, här kan det va läge att koppla det hela till den riktiga verkligheten och inte till den som färgtillverkarna håller till i. Så här är det: 
Det finns ingen färg i världen som förbättrar en träfasads livslängd och förmåga att stå emot röta. Det bästa är att lämna panelen helt obehandlad. Punkt. 
Trä behöver inget skyddande skikt för att tåla fukt, så länge det ges tillfälle att följa luftfuktigheten, dvs det ska finnas ventilerad luftspalt bakom panelen, och ändträt ska inte kunna suga fukt från mark eller växtlighet så uppstår ingen röta. Med tiden kommer yttersta lagret brytas ner av solljuset, så man lägger lämpligen pengarna man sparar på att inte köpa en massa färg på en tjockare virkesdimension i fasadpanelen. 
Enda anledningen till att använda färg överhuvudtaget är att man vill ha en specifik kulör på sitt hus, och när man då gör sina val handlar det inte om att skydda trät, utan om att så lite som möjligt sabotera fasadens förutsättningar. 
Använder man täckande färger, särskilt i flera lager så stänger man inne den fukt som finns naturligt i trät, fuktkvoten i trät kan då inte följa med omgivningens, och efter ett tag får man röta. Färglagret kan se helt okej ut men under är trät mjukt som en svamp. 
Man bör välja färg som så icke tät som möjligt, slamfärger, lasyrer, eller kanske bara vitriol för en trevlig grå nyans som passar finfint på strama funkishus tex. Ni kan läsa mer på träguiden.
Notera särskilt att det rekommenderas att inte täckmåla trä som har högre fukthalt än 16%, samt att trä skyddat från nederbörd utomhus har en fukthalt på 15-20%, vilket betyder att det i praktiken är omöjligt att måla en träfasad med täckande färg utan att stänga in fukt. Den ska i så fall målas klart inomhus och sedan monteras, men det är ju inte vidare genomförbart i dom flesta fall." Mvh Bulldog

"Bulldog har helt rätt där... ett trä blir dessutom bara vackrare ju mer det åldras.... (Som en KVINNA)
men ibland vill man ha en annan toning på fasaden än vad grannen har, och då skulle jag rekommendera att endast använda tunnflytande färger,,, oljefärg e.dyl, som är spädd med linolja.....
Linoljan impregnerar det som behöver impregneras, och skyddar det som behöver skyddas... annars är ju som Bulldog säger Järnvitirol ett alldeles ypperligt alternativ..... Blir grönt först, sen grånar det med tiden,,, precis som jag skrev längre upp...." Mvh Milkshaken


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL