Timpris för hantverkare
En av de vanligaste lösningarna när du anlitar en handläggare, oavsett om det handlar om plåtslagare, svetsare, takläggare eller VVS-montör, är att hantverkaren ger dig ett timpris och specificerar sedan hur många timmar de har lagt ner på arbetet. På så sätt får du den totala kostnaden. Det går i vissa fall även att lägga ett tak på hur mycket arbetet får kosta, men detta måste stå med i avtalet som du skriver med hantverkaren i förhand.
Enligt konsumenttjänstlagen är det ok att om kostnaden avviker med 15%, vilket hantverkaren kan ta ut på eget bevåg, om inget annat har avtalats. Men extrakostnaden måste specificeras på fakturan.
Trots att timpriset varierar mellan olika branscher så kan man säga att ett rimligt pris, mellan tummen och pekfingret, ligger på 500 kr/timme. Hantverkarna sätter dock ofta sina egna priser så det brukar avgöras under en förhandling mellan dig som kund och hantverkaren. På grund av detta är det ofta bättre att kontakta olika byggfirmor eller hantverkare innan du bestämmer dig. Det finns även tjänster på nätet som hjälper dig få offerter från olika företag. Offerta är ett exempel på en sådan tjänst. Genom att kontakta många olika firmor och begära offerter kan du enkelt jämföra hantverkarnas priser med varandra och kanske till och med förhandla fram ett bättre pris.
Anlita ett proffs som hjälper dig
Vad man ska tänka på när man anlitar hantverkare
Det är givetvis svårt att ange ett exakt timpris för hantverkare då det kan skilja sig oerhört, även inom samma bransch. Priset och arbetskostnaden påverkas även av olika faktorer som:
- Arbetets omfattning - Är det ett större projekt ökar chanserna att kunna pressa timpriserna.
- Var du bor - Det är ofta dyrare att anlita hantverkare i storstäderna.
- Förhandling - Hur bra du är på att förhandla priserna med vald hantverkare.
Avtalat timpris för hantverkare
För att undvika missförstånd är det bättre att man har avslutat prisförhandlingarna, kommit överens om när arbetet skall påbörjas och vad arbetet skall omfatta innan arbetet påbörjas. Tänk även på att specificera om du vill ha en viss detalj på ett visst sätt. Hantverkarens främsta uppgift är då att utföra arbetet fackmässigt, vilket är en fördel för dig. Det finns speciella hantverkaravtal, framtagna av Konsumentverket, som du kan använda dig av. Om det gäller byggandet av ett småhus skall du i stället använda dig av entreprenadkontrakt.
Var överens om eventuella tilläggsarbeten
Skulle det ske några tillägg eller förändringar efter att arbetet har påbörjats är det viktigt att ni är överens om hur detta skall beräknas. Det är även viktigt att du är införstådd med att hantverkaren kanske kommer behöva mer tid för att färdigställa arbetet. Även detta är reglerat i ett avtal som du kan använda dig av som även det är framtaget av Konsumentverket.
Avtala om ROT-avdraget
För att hantverkaren skall kunna ansöka om ROT-avdrag, krävs det att han/hon är registrerad för F-skatt. En hantverkare har heller ingen skyldighet att ansöka om ROT-avdrag så detta är något som du måste avtala i förväg.
Betala aldrig i förskott
Du behöver, enligt konsumenttjänstlagen, inte betala för arbetet förrän det är klart. Gäller det större arbeten kan du behöva betala allteftersom arbetet fortskrider, men då är det extremt viktigt att ni har avtalat detta, så du vet vad som skall vara färdigt vid varje betalningstillfälle.
Offerter från olika hantverkare
Då det inte finns några regler eller krav på hur en offert skall vara utformad, är det viktigt att du kontrollerar vad offerten omfattar i helhet och inte bara stirra dig blind på slutpriset. Återigen påminner vi om att ta in flera offerter från olika hantverkare för att kunna jämföra priser och vad som ingår.
Ungefärliga timpriser för hantverkare
Vi har sammanställt en ungefärlig prisbild om vad olika hantverkare kostar i timman. Priserna är som sagt ungefärliga och kan variera utanför prisgränserna som vi har angett. Alla priserna är exklusive moms och innan ett eventuellt ROT-avdrag.
Typ av arbete och timpris
- Målare - 300-400 kr i timmen
- Snickare - 300-450 kr i timmen
- Murare - 350-550 kr i timmen
- Låssmed - 400-800 kr i timmen
- Svetsare - 700-900 kr i timmen
- Rörmokare - 450-600 kr i timmen
- Flyttfirma - 300-500kr i timmen
- VVS-montör - 500-600 kr i timmen
- Elektriker - 400-550 kr i timmen
- Golvläggare - 350-600 kr i timmen
- Plåtslagare - 800-900 kr per kvadratmeter
- Takläggare - 450-650 kr i timmen
- installatör av värmepump
Om du utnyttjar ROT-avdraget innebär det att 30% av arbetskostnaden, inte eventuell reseersättning eller materialkostnad, skatte-jämkas upp till 50 000 kr per person och år. Nedan följer ett snabbt exempel på hur du kan nyttja ROT-avdraget och få ner kostnaderna när du anlitar en hantverkare.
Du vill anlita en takläggare för att lägga om ditt tak. Hantverkaren beräknar att det kommer ta 60 timmar att utföra arbetet. Timkostnaden är 500 kr i timmen, vilket ger en arbetskostnad på 30 000 kr för att lägga om taket. Du får nu, förutsatt att du har betalat in så mycket skatt under året, 30% i ROT-avdrag. Det ger en timkostnad på 350 kr. 60 timmar * 350 kr ger en total arbetskostnad på 21 000 kr.