Hitta din köksstil
Om du redan vet vilken stil du vill eftersträva så har du kommit en bra bit på väg - annars finns det många sätt att få inspiration. Många börjar fundera på nytt kök långt innan det blir dags och detta är inte någon nackdel. Om beslut får lite tid på sig att mogna blir de ofta bättre. Ett tips är att plocka detaljer från olika kök och applicera dem i ditt eget, för att få ett kök som passar just dig. Det kan till exempel vara idéer om en köksö eller handla om hur spis och ugn ska vara placerad.
Se listan med alla kökstillverkare på Hus.se
I vissa fall kan det vara svårt att välja och inspirationen kan stå helt stilla. Då kan det vara en god idé att utnyttja den expertis som finns tillgänglig i butiker som säljer kök. En bra försäljare kan sätta sig in i just dina behov och hjälper dig att hitta den lösning som passar bäst. I butiken kan du även få råd om färger och nyanser. Är du väldigt osäker kan det vara klokt att välja något neutralt och klassiskt – gärna i ljusa färger. Då är risken minimal att du tröttnar snabbt.
Populära köksstilar
Lantligt kök
Ett uppskattat val för många, man behöver såklart inte bo på landet för att faktiskt ha ett lantligt kök och skapa sin egen köksdröm. Ett lantligt kök har ofta en blandning av gammal och ny stil och ger en varm, välkomnande känsla med sin charm.
Modernt kök
Här hittar vi raka linjer, ofta ljusa färger på luckorna och smarta funktioner. Ett modernt kök är välplanerat och här trivs den praktiske kocken som vill få bra yta och snabbt kunna hitta sina kastruller.
Klassiskt kök
Stilar kommer och går men ett klassiskt kök består. Stilen är åt det moderna hållet men genom att addera detaljer får du den personlig. Byt tex ut alla dina handtag mot en stil som passar just dig och ditt kök. Ett klassiskt kök håller över tid.
Shakerkök
Själva stilen har sitt ursprung i en frikyrklig grupp som grundades i England på 1700 talet. Namnet kommer från att de kom i skakningar och extas under bön. De grundade ett flertal blomstrande samhällen och utvecklad produkter inom industrin och jordbruket genom flera innovativa uppfinningar. De var framstående inom snickeri och förespråkade enkelhet dvs inga onödiga utsmyckningar. Det är denna stil som Shakerstilen står för, dvs en enkel utformad lucka med en ram och spegel utan övriga utsmyckningar. Lådor är ofta släta med en enkel knopp. Stolar mm hängdes upp på vägg på en enkel knopplist för att underlätta städning.
Mia Sahlin, Creative director på Cupboards & Goods, har specialiserat sig på Shakerkök. Hon tipsar att tänka på färgen:
- De klassiska Shaker inredningarna har samtliga en dov färgskala med en del svärta i. “Smutsiga” vita och grå kulörer med inslag av gula, röda och gröna dova kulörer görs sig väldigt fint på denna stil. Knopparna får gärna vara i trä och målade.
Vad kostar ett Shakerkök?
- I ett hus med en köksyta på cirka 20 kvadratmeter så brukar det hamna på en prisklass runt 150,000 SEK till 200,000 SEK beroende på olika tillval och tillbehör. Till lägenheter så ser vi oftast att det burkar hamna mellan 70,000 SEK till 100,000 SEK eftersom dessa är ofta mindre, säger Mia Sahlin.
Vilket kakel passar bra till Shaker stilen?
- Mycket inspiration till Shaker stilen finns att finna på bla Canterbury Shaker village hemsida men när det kommer till kakel så tycker jag att den egna smaken skall få råda. Ett säkert kort är en enkel kakelplatta i storleken 7,5x15 cm satt i halvförband, säger Mia Sahlin, Creative director på Cupboards & Goods.
Rätt bänkskiva & diskbänk förhöjer intrycket
Snygga och praktiska bänkskivor samt diskbänk förgyller hela köket och gör vardagen enklare. I ett kök är det viktigt med bra arbetsytor och med rätt typ av bänkskiva blir de även vackra att se på. En diskbänk kan man välja mellan en klassisk i rostfritt stål eller moderna material som komposit eller porslin. Idag finns även många färger att välja på. Fundera över om du önskar med en eller två hoar. Även om du önskar hål för kökskranen i diskbänken eller i bänkskivan. Fördelen med att ha hålet i diskbänken är att om kranen läcker så rinner vattnet ned i diskhon.
Vad gäller bänkskivor finns det en mängd olika material att välja på och priserna varierar kraftigt. Nya bänkskivor av natursten, komposit eller keramik kan bli en ganska dyr historia – men å andra sidan kan det löna sig att investera i kvalitet som håller länge.
Mörk granit och granit-keramik ger ett elegant och sobert intryck och är mycket tåligt. Nackdelen med så hårda material är dock att glas och porslin kan krossas, om man tappar något på bänken. Om man vill renovera själv kan bänkskivor i betong vara ett alternativ till natursten. Betongen kan platsgjutas för perfekt passform och blankpoleras sedan innan den ytbehandlas.
Massivt trä ger alltid ett varmt och välkomnande intryck men det behöver oljas in då och då för att träet ska hålla. Det mest prisvärda materialet är laminat, som är praktiskt och helt underhållsfritt. Många barnfamiljer föredrar laminat eftersom man kan spilla stora mängder vatten utan att ytan förstörs eller fläckas. Nackdelen är dock att skarvarna är relativt känsliga och att ytan kan repas.
Rostfritt stål har fått en renässans och många väljer rostfria bänkar i sina kök. Stålet är mycket slitstarkt och lätt att torka av och ger ett stilrent intryck. När man väljer bänkskiva är det viktigt att ta hänsyn till köket som helhet. Om man har mönstrade tapeter och ett golv med mycket liv i kan det exempelvis vara behagligt med bänkskivor som ger lugn och harmoni. Tänk gärna på att välja något som känns tidlöst – då är risken minimal att du ska tröttna snabbt.
Tänk gärna kompletterande, så att det inte blir en upprepning av samma material. Om köksbänken är av granit kan det vara snyggt med kakel över, men om bänken är av trä kan en vägg av natursten ge ett härligt intryck. Undvik även att lägga naturmaterial och imiterat material för nära varandra – som laminat och äkta trä. Det är nämligen stor risk att den ena undergräver intrycket av den andra.
Lästips! Hitta den bästa köksfläkten till ditt kök
Låt kökets karaktär speglas i golvet
Ett köksgolv har större betydelse än man kan tro. Dels ser man golvet så fort man kommer in i köket och dels ska det tåla många år av slitage och städning. Därför är det viktigt att man väljer ett material som både är praktiskt och snyggt. De vanligaste alternativen är trägolv, laminat, klinkers och vinyl, men på senare år har även natursten och betong blivit populärt. Alla golv har olika egenskaper och det bästa är att välja ett som passar just dina behov.
Massivt trä ger ett varmt intryck och är behagligt att gå på, men kräver viss skötsel. Laminat som imiterar trä är mer lättskött men skarvarna kan vara känsliga för fukt, så man får vara försiktig vid våttorkning eller om man råkar spilla ut vatten. Laminat finns i en mängd olika färger och utföranden. Klinker är bränd, glaserad keramik och detta material ger en mycket hård och tålig yta. Eftersom golvet kan upplevas som kallt väljer många att installera golvvärme under klinkers, tegel och natursten.
Det är viktigt att välja ett golv som passar in i köket som helhet. Är det träluckor till köksskåpen kan en slät golvmatta vara ett bra komplement, eftersom denna lugnar ner atmosfären. Omvänt kan ett stilrent, enfärgat kök få extra liv av ett golv av massivt trä. Om ditt kök är väldigt långsmalt kan du göra det visuellt större genom att lägga golvplankorna på bredden. Det lurar ögat och ger ett intryck av att köket är bredare och rymligare än vad det faktiskt är. Ljusa golv gör ofta att rummet upplevs som större och luftigare än mörka.
Kakel till köket
Det finns en stor mängd av vackert kökskakel att välja till köket. Här har vi samlat allt om kakel och hur du ska tänka för att hitta det bästa kaklet.
Belysning gör köket funktionellt
Bra belysning är en förutsättning för att du ska få ut maximal glädje av ditt kök. När man ska planera ljussättningen gäller det att ta hänsyn till kökets olika utrymmen och arbetsytor. Gör gärna en enkel skiss av rummet och ringa in var ljusbehovet är störst. Förutom en bra arbetsbelysning behövs även allmänbelysning och stämningsbelysning. Belysningen får gärna vara utrustad med dimfunktion, för då går ljusstyrkan att variera efter behov.
De vanligaste alternativen för arbetsbelysning är lysrör eller punktbelysning. Lysrör ger bra arbetsljus men är inte dimbara. Spotlights med halogenlampor eller LED kan därför vara ett bättre alternativ. I taket kan man gärna välja spotlights eller en plafond, vilken sprider ett jämnt ljus över rummet. För att skapa extra ljuspunkter kan du inreda med fönsterlampor eller vitrinskåp med inbyggd belysning. Bästa ljussättningen får man genom att kombinera flera ljuskällor
Höj finishen med en snygg blandare
Många vill pryda sitt kök med en riktigt snygg köksblandare. Nu för tiden får traditionella kökskranar med tvåhandsgrepp ofta stå tillbaka för moderna engreppsblandare. Den stora fördelen med dessa är att man enkelt kan justera perfekt temperatur med en hand. Eftersom vattenkranen är något man använder ofta är det lika viktigt att ta hänsyn till utseende som funktion. Välj gärna en modell som är så hög att även stora kastruller eller en hink går in under kranen. Till en modern blandare kan man välja extra funktioner som mjukstängning, skållningsskydd och diskmaskinsavstängning. Det finns även möjlighet att få kolsyrat eller kokande vatten direkt ur kranen.
Hitta den bästa köksblandaren för ditt kök här
Råd & tips när du ska köpa nytt kök
Vi avslutar med att summera våra bästa råd inför ditt köksprojekt. Oavsett om du bestämmer dig för ett lantligt, klassiskt eller modernt kök bör du alltid starta processen med att:
- Lägga en budget
- Dra upp realistiska tidsramar för projektet
- Se över vad du kan göra själv och vad du behöver hantverkshjälp med
- Konsultera en köksspecialist
- Välja material, inredning, vitvaror och golv
- Stämma av med budgeten och revidera val av inköp om budgeten överskridits