Är du sugen på ett nytt golv hemma? Kanske i en ny nyans eller i ett nytt träslag? Den absolut smidigaste modellen av golv är så kallade klickgolv. De finns i en mängd olika material och nyanser och går enkelt att själv få på plats. Här hittar du de golv som är bäst i test. Vi ger dig också svar på alla de frågor du kan tänkas ha om den här typen av golv.
Vad är ett golv med klickfunktion?
Om vi blickar tillbaka i tiden kommer vi att upptäcka att golv som klickas på plats är en ganska ny uppfinning. Tidigare lade man vanligen så kallade limgolv eller golv med limfogar, en mer avancerad metod.
Klickgolven fungerar istället som ett pussel. I golvets kanter finns två delar, spont och not. När dessa förs ihop fäster de i varandra och golvet sammanfogas. När man lägger den här typen av golv behöver man alltså inte limma fast det eftersom det sitter ihop och förankrar sig själv, det är med andra ord ett så kallat svävande golv.
Många valmöjligheter
Under paraplynamnet klick gömmer sig en rad olika typer av golv. Du hittar bland annat golv i olika material såsom plast, laminat och vinyl. Vill du ha ett golv som ser ut som ett äkta, massivt trägolv kan du alltså välja ett golv av klicktyp med ett slitlager i trä.
En lyxig parkett i fiskben är en av de golvtyper som är absolut svårast att lägga eftersom stavar läggs i ett fiskbensmönster som både måste limmas och spikas på plats, något som ofta kräver en duktig fackman. Ett både billigare och smidigare alternativ, som gör att du ändå kan njuta av det vackra fiskbensmönstret, är att välja ett golv av klickmodell med fiskbenslook.
Material i olika rum
Golv som klickas ihop går att ha i de flesta rum, allt beroende på vad du väljer för material. Vi har tagit fram de bästa golven på marknaden så att du enkelt kan köpa hem dem online. I vår sammanställning har vi tagit hänsyn till både pris och kvalitet.
För att hjälpa till ytterligare listar vi här några rum och föreslår vilka typer av golv som passar i dem:
Kök
Köket är ett rum som utsätts för relativt högt slitage, speciellt på vissa platser som framför spisen eller arbetsbänken. Rummet kan också utsättas för en hel del spill och stänk.
Vill du ha ett riktigt slitstarkt golv är det bra att välja en variant i plast, laminat eller vinyl. Du kan naturligtvis också ha ett golv av naturmaterial i köket. Ett bra tips då är att skydda utsatta områden med mattor.
Hall
Även hallen utsätts för mycket slitage. Här går vi in med blöta och grusiga skor samt hänger av oss droppande ytterkläder. Att golvet tål en viss del vatten är därför bra. Välj med fördel ett golv i plast eller vinyl.
Vardagsrum
I vardagsrummet slits inte golvet speciellt mycket, något som gör att det går bra att välja ett lite ömtåligare golv i trä. Äkta trä ger även en ombonad känsla, något som man ofta eftersöker i ett vardagsrum.
Sovrum
Även i sovrummet är slitaget lågt. Det gör att det går utmärkt att välja ett golv som inte är lika tåligt, till exempel ett golv med ett slitlager i trä.
Lägga golv
En av de stora fördelarna med golv av klicktyp är att du med lite tid och tålamod enkelt kan få det på plats själv. För att göra det behöver du vissa verktyg. Vi listar dem här:
- Lövsåg, alternativt fogsvans.
- Penna.
- Tumstock.
- Vinkelhake.
- Borr.
- Slagkloss.
- Distansklossar.
- Slagjärn.
- Hammare.
- Mellanlägg.
När du fått hem ditt nya golv är det viktigt att du låter det vila inomhus i 48 timmar. Under tiden kan du förbereda undergolvet. Det gör du genom att se till att ytan är jämn och genom att placera ett mellanlägg på golvet.
Bestäm sedan i vilken riktning golvet ska ligga, gärna i ljusriktningen, och börja sedan med att placera ut den första biten i det vänstra hörnet längs den längsta väggen. Ett golv av den här typen ska sedan läggas utåt.
Behöver du såga till bitar under processen, till exempel för att få plats med rör eller andra ojämnheter i väggen, kan du använda dig av en borr och en fogsvans.