Fördelar med kakel och klinker
I södra Europa använder man det till både väggar och golv för att utnyttja svalkan under de heta somrarna. Ytterligare en stor fördel med kakel och klinkers är att det är lätt att rengöra. Med så många varianter av kakelplattor att välja mellan kan du göra ditt hem både vackert och praktiskt. Kakel och klinkers finns dessutom i olika material såsom keramik, marmor och natursten. De har alltid spelat en stor roll i både badrum och kök och har en lika bred variation som badrumsstilar. Du kan välja mellan mönstrade, enfärgade, olika former, glaserade och med olika bredd och storlek. Andra aspekter att ta hänsyn till är fogarna och deras färg.
Vad är skillnaden mellan kakel och klinkers?
Den stora skillnaden är att kakel sätter man upp, tex på väggarna eller i kök och klinker lägger man ned, tex i hall och badrum. Läs mer om skillnader och hur du praktiskt ska tänka när du väljer här i vår guide.
Undvik missarna när du lägger kakel och klinkers
Om du aldrig tidigare lagt kakel så är risken stor att du misslyckas på något sätt. Därför är det bra att ta hjälp av en expert som har lång erfarenhet. Visst kan du googla på "såhär lägger du kakel och klinkers", men det är ändå bäst att ta hjälp av ett proffs. Välj en auktoriserad kakelsättare och läs omdömen av personen eller firman på nätet först, alternativt välj en aktör genom någon du redan känner som anlitat personen tidigare.
Det kan vara lite knepigt att lägga kakel, speciellt om det finns många vinklar och vrår. Det är också extremt viktigt att ytan är helt plan innan du börjar. Även fogarna måste ha exakt lika bredd.
Det är viktigt att du är noggrann när du lägger kakelplattor. Vill du göra det själv finns många gör-det-själv-artiklar online, annars bör du faktiskt ta experthjälp för att vara säker på att få det snyggt gjort.
Stilen påverkar valet av kakel och klinkers
Var du ska lägga kakel och vilken stil du önskar påverkar ditt val av kakelplattor. Precis som i allt annat går det trender även i den här kategorin.
En klassisk stil innebär enfärgat kakel, gärna vitt eller beige - men det kan även innebära mönstrade plattor med exempelvis det orientaliska mönstret.
Här spelar struktur, textur och grovhet en stor roll. Plattorna har ofta en naturlig färg som jord, okra eller granitgrå och kan också mixas i flera färger. Ytan är grövre och ibland kan kanterna verka lite ojämna.
Enkla linjer, samma färg överallt och helt utan överflödiga detaljer – det är den minimalistiska stilen.
Naturfärger som grönt och mjuka hörn med rundade former. Den naturliga och mjuka stilen på kakel är avslappnande och mysig att vistas i.
Vilken storlek på plattorna ska man ha?
Storleken på just ditt kakel och klinkers beror helt och hållet på vad du gillar bäst. Ofta sa man tidigare att ju större yta som kaklet skulle placeras på desto större plattor och det motsatta för mindre rum eller ytor. Du kan lätt frångå den regeln och göra precis som du känner. Stora plattor ger ofta en mer harmonisk bild och ett enhetligt intryck.
TIPS! Varva gärna mellan två olika storlekar på kaklet eller ta en yta för mindre plattor och en annan yta i samma rum för större. Det kan ge en riktigt häftig look.
Så väljer du rätt material
Förr var det främst två material på kakel och klinkers men numera finns det flera:
- Keramiska plattor.
- Natursten.
- Marmor.
- Glas.
Vill du ha så små plattor som mosaik är det ofta keramik eller glas som gäller. Det finns också variationer och blandningar av exempelvis natursten och keramik som har högre tålighet.
Tänk på att olika material är olika absorberande och underhållskrävande. Vissa klarar av olika situationer och mer fukt medan andra är mer känsliga.
- Glas ska endast användas på väggar och inte på golv.
- Marmor är fläckkänsligt men kan behandlas så det blir mer tåligt.
- Klinkers av natursten passar både i kök och badrum men även i andra rum i huset.
- Sjösten passar om du vill ha ett riktigt rustikt utseende.
Genomgång av de olika materialen
Vill du bli expert? Då har vi samlat bra information nedan om skillnaderna innan ditt köp.
Kakel – Klassiskt och elegant
När man pratar om keramiska plattor brukar man skilja på kakel och klinker, fast egentligen är det nästan samma sak. Kakel är keramikplattor av bränd lera, som har glaserats för att få en vacker och tålig yta. Kakelplattor används ofta på väggarna i kök och badrum, eftersom ytan blir både dekorativ och lätt att hålla ren. Klinker påminner om kakel men är tätare i sin struktur och därmed tåligare mot väta och påfrestningar. Därför brukar man för det mesta lägga klinkers på golv. Priserna varierar från billigt till mycket dyrt - beroende på typ och kvalitet. Kakel är mycket prisvärt - näst intill outslitligt och mycket lätt att hålla rent.
Mosaik – Dekorativt och lekfullt
Mosaik är ett samlingsbegrepp för mindre plattor som sätts i dekorativa mönster. Dekorplattor eller mosaikplattor finns i en mängd olika material, former, färger och mönster och här är det bara att låta kreativiteten flöda. Man kan även välja små kakelplattor av samma färg - vilket ger en spännande yta med mycket liv i. Tänk på att om du anlitar en hantverkare kan priset för sättning variera – eftersom detta bedöms utifrån arbetsinsats och svårighetsgrad. Prisbilden på själva materialet kan variera kraftigt beroende på om man väljer kakel eller natursten. Här finns dessutom allt maskintillverkade mosaikplattor av glas till riktigt exklusiva kakelplattor med handmålad dekor.
Natursten – Exklusivt och vackert
Väggplattor i natursten kan ge ett mycket exklusivt intryck. Ibland har plattorna varierande djup, vilket get en extra livfull och naturlig yta. Vanliga material är skiffer, marmor och granit och de olika sorterna förekommer i många olika storlekar och färgnyanser. Vissa består av större, oregelbundna stenar och kan få slutresultatet att se ut som en kallmurad stenvägg från södra Europa. Stenytan är något porös och kan behöva ytbehandlas. Vissa typer av opolerad natursten är dock impregnerad. Natursten är relativt dyrt material - men håller länge.
Väggtegel – Rustikt och charmigt
Tegel är oglaserad keramik och en rå tegelvägg kan ge en rustik och ombonad karaktär i ett kök. Om ytan lämnas obehandlad är den porös och svår att hålla ren. Många väljer därför att försegla ytan med lack eller natriumsilikat (vattenglas). Att ta fram en gammal tegelvägg kan vara lockande, men dessa är inte murade för att exponeras utan puts. Tegelstenarna är ofta av varierande kvalitet och det är inte säkert att slutresultatet blir så snyggt som man föreställt sig. Dessutom kräver det en stor arbetsinsats. Betydligt enklare är att köpa tunna tegelplattor – som ofta har en rustik och patinerad yta med naturliga skiftningar. Väggtegel är i regel något dyrare än natursten.
Granitkeramik – Stilfullt och sobert
Plattor av keramisk granit är mycket slitstarka och används ofta i offentliga miljöer. De består av särskilda porslinsleror som pressas samman och bränns i hög temperatur. Granitkeramik finns att få i riktigt stora mått och fördelen med dessa plattor är att de kan monteras med minimala fogar. Plattorna tillverkas i en mängd olika färger, storlekar och strukturer. Priserna på granitkeramik ligger ungefär på samma nivå som natursten.
Glas – Modernt och trendigt
En vägg av blankt glas kan ge ett modernt och stilrent intryck. Antingen kan man välja ett transparent glas med målad vägg eller dekor bakom, eller så väljer man ett färgat glas. Genomskinligt glas är mest prisvärt och fördelen är att man relativt enkelt kan byta ut det som finns bakom. Färgat glas finns att beställa i olika kulörer men är betydligt dyrare. Oavsett vilket är härdat glas att rekommendera, eftersom glaset ska tåla påfrestningar som ånga och värme från spisen.
Laminat – Retro och praktiskt
Förr var det vanligt att klä väggen i köket med laminat eller ”Perstorpsplatta”. Denna stil har fått ett uppsving och många väljer en skiva av högtryckslaminat. Laminatplattor tillverkas i en mängd olika färger och mönster – vilka ofta efterliknar naturmaterial som sten och trä.
Tillverkare av kakel & klinker
Här kan du handla kakel och klinker från billigt till exklusiva premiumplattor.
Höganäs
CC Höganäs Byggkeramik AB ingår i Ricchetti-gruppen, med säte i Italien och distribution över hela världen. När det gäller kakel och klinker av alla slag är CC Höganäs en komplett leverantör. Utöver kärnprodukterna står ett heltäckande program av tillbehör som fäst- och fogprodukter.
Dekora
Dekora är ett familjföretag med 40 års gedigen erfarenhet av kakel och klinker. Dekora AB importerar och marknadsför kakel och klinker från hela världen. Merparten kommer från Italien, Spanien, Tyskland och England men även från länder utanför Europa.
Golvabia
Golvabia har 60 års erfarenhet av golv. De är ett av Sveriges ledande företag inom golvbranschen. Golvabia har ett stort sortiment av keramik och de importerar från ledande tillverkare både vad gäller kvalité och design.
Interkakel
Hos Interkakel hittar du kvalitets-produkter från de ledande kakel & klinker tillverkarna i Europa. Företaget har 6 butiker samt ett antal återförsäljare runt om i landet.
Kakeldaxgruppen
Här ingår Kakeldax, Kakelcentralen och Stigs kakel. Kakeldax etablerades 2001 i Stockholm med två butiker. De ingår i Nordic Tile Holding som också äger Norges ledande kakelkedja Flisekompaniet. Sammantaget gör detta dom till nordens ledande aktör i branschen. De har ett brett sortiment, förutom kakel och klinker hittar du även natursten, mosaik, värmegolv, verktyg och tillbehör, samt fix och fog. Kakelcentralen importerar sina produkter själva från marknadsledande producenter, främst från Italien.
Konradssons kakel
Konradssons Kakel är med över 190 återförsäljare en av Sveriges ledande leverantörer av kakel, klinker, värmegolv och tillbehör. De har ca 3000 olika artiklar leveransklara i Sveriges största lager för byggkeramik.
Svenska kakel
Svenska Kakel är ett familjeföretag som grundades 1977. De är idag en av landets större importörer av byggkeramik. De erbjuder förutom ett komplett sortiment av kakel, klinker, mosaik och sjösten, även kompletta systemlösningar för all form av plattsättning och verktyg.