Installera luftvärmepump – pris och steg för steg


Att välja luftvärmepump som värmekälla har blivit allt mer vanligt och passar dig som bor i ett hus. Men vad kostar det och kan du installera själv? Vi visar steg för steg hur en installation går till och ger dig våra bästa tips.

Har du funderat på att installera en luftvärmepump som värmekälla hemma i din bostad? Det finns många olika uppvärmningssystem och vad som passar dig bäst beror på hur stort ditt hus är och vad ditt behov är. Luftvärmepump är en av flera värmepumpar du har att välja mellan och den består av en inomhusdel och en utomhusdel.

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luftvärmepump är en värmekälla som utvinner energi ur luften för att skapa värme. Systemet består av en pump som placeras utomhus och i denna cirkulerar en vätska som fångar upp uteluften genom att dra den till sig. Efter det utvinner en kompressor värmen från luften som leds in till inomhusdelens kondensor. Fläkten som sitter i inomhusdelen suger in luft som värms upp av ett värmelement och sedan skickas den varma luften tillbaka ut i rummet. Det som är positivt med en luftvärmepump är att luften både värms upp och renas. Samtidigt kan luftvärmepumpen användas för att kyla ner ditt hem en varm och solig sommardag.

När passar det att installera en luftvärmepump?

En luftvärmepump passar hus som värms upp med direktel. Däremot kan den inte producera varmvatten, utan är ett bra komplement till annan uppvärmning. En luftvärmepump passar också bra att installera som komplement till din frånluftsvärmepump. Då luftvärmepumpen är mer energisnål kan du låta den värma upp ditt hus och låta frånluftsvärmepumpen producera varmvattnet. 

Luftvärmepump passar hus som har:

  • En öppen planlösning.
  • En storlek från 20 till 150 kvadratmeter.
  • Direktverkande el.

Vad kostar det att installera luftvärmepump?

När du köper en luftvärmepump är det vanligt att lägga till installationen samtidigt. Vad en värmepump kostar beror på vilken typ av pump du planerar att köpa, hur stort hus du har och vilken effekt den ska ha. Efter ROT-avdrag kostar en luftvärmepump, installerad och klar, c:a 23 000 kr. Ju större yta som ska värmas upp desto dyrare blir luftvärmepumpen. En luft/luftvärmepump kostar mindre än både vatten/luftvärmepump och bergvärmepump.

Prisexempel:
Luftvärmepump: 12 000-25 000 kr.
Installation: 6 000-8 000 kr före ROT-avdraget.

Vid installationen kan du vanligtvis dra av en tredjedel på priset, eftersom en del av kostnaden gäller för material och ingår i ROT-avdraget.

Hur mycket pengar kan jag spara med en luftvärmepump?

Enligt Polarpumpens beräkningar kan du sänka dina kostnader med upp till 75 procent. Du kan räkna med en elförbrukning på ungefär 3840-11280 kWh/år – priset beror på vad din el kostar.

Något som är positivt är att detta är ett uppvärmningssystem som betalar sig själv under dess livstid, något alla system inte gör. Att köpa en luftvärmepump kan bli en stor kostnad, men samtidigt börjar den betala av sig samma stund som du börjar använda den.

Får jag installera luftvärmepump själv?

Det enkla svaret är nej. Installationen måste alltid ske av en certifierad kyltekniker och får alltså inte utföras av dig själv. Anledningen till detta är för att luftvärmepumpar innehåller F-gas som måste installeras på rätt sätt, både för miljön men också på grund av säkerheten. Räkna med en väntetid på cirka 2-4 veckor för att få din värmepump installerad.

I priset för installationen ingår vanligtvis verktyg som behövs, material och resor till och från huset. Bland materialet kan det till exempel ingå köldmediumrör, täckkanaler, väggkonsoler och vibrationsdämpare för utomhusdelen.

Installation av luftvärmepump - steg för steg

Även om installation av luftvärmepump måste utföras av kunnig personal är det en rätt lätt arbete och tar c:a 5 timmar. Innan du gör installationen måste du se till att köpa rätt storlek på värmepumpen. Det finns många onlinetjänster som hjälper dig att räkna ut hur stor pump du behöver ha för dina kvadratmeter. Alternativt boka in ett möte eller samtal din närmaste expert av värmepumpar. 

En luftvärmepump består av en del som placeras inomhus och en som placeras utomhus. Det kan kännas lockande att placera inomhusdelen på en plats där den syns minst, men det är viktigt att den får en central och öppen placering så att värmen kan spridas på bästa sätt. För att få ett bra luftflöde och även åtkomst ska inomhusdelen placeras minst tio centimeter från tak och vägg. Tillsammans med din installatör hittar ni den bästa platsen i huset. Den hängs upp på en metallplatta som sedan skruvas fast i väggen. Utomhusdelen monteras vanligtvis på fasaden, då på konsoler med vibrationsdämpare som hjälper till att minska ljudet. Den måste stå minst 12 centimeter från väggen för att få ett bra luftflöde och åtkomst. Sedan borras ett hål för köldmedierören och ledningar som kopplar samman de två delarna och värmepumpens dräneringsslang. Efter det ska köldmediekretsen vakuumsugas och rätt mängd köldmedium släppas ut. Luftvärmepumpen får sin el via ett vanligt eluttag men det rekommenderas att den har egen säkring.

Innan du sätter upp din luftvärmepump bör du rådfråga med installatören vilken plats som är mest lämpad.
Innan du sätter upp din luftvärmepump bör du rådfråga med installatören vilken plats som är mest lämpad.
Efter placeringen är bestämd sätter installatören fast en metallplatta som inomhusdelen kommer hänga på.
Efter att placeringen är bestämd sätter installatören fast en metallplatta som inomhusdelen kommer hänga på.
Installatören börjar med att borra ett litet hål för att se vart på utsidan man hamnar, sedan utvidgas hålet så att rör och ledningar får plats som kopplar ihop inom- och utomhusdelen av luftvärmepumpen.
Installatören börjar med att borra ett litet hål för att se vart på utsidan man hamnar, sedan utvidgas hålet så att rör och ledningar får plats som kopplar ihop inom- och utomhusdelen av luftvärmepumpen.
Utomhusdelen är på plats, här gäller det att placera den minst 50 cm över markytan så att inte snö och is når upp till utomhusdelen.
Nu är utomhusdelen på plats och provkörd. Utomhusdelen placeras minst 50 centimeter över markytan så att inte snö och is når upp till den. 
Luft-luftvärmepumpen är installerad och redo att användas. Här en energieffektiv Panasonic HZ25ZKE som kan värma och kyla stora ytor tack vare sin maxeffekt på 7,50 kW.
Luft-luftvärmepumpen är installerad och redo att användas. Här en energieffektiv Panasonic HZ25ZKE som kan värma och kyla stora ytor tack vare sin maxeffekt på 7,50 kW.
Med hjälp av fjärrkontrollen ställer du enkelt in din luftvärmepump till önskad värme. Du kan även fjärrstyra uppvärmningen via din smartphone eller surfplatta.
Med hjälp av fjärrkontrollen ställer du enkelt in din luftvärmepump till önskad värme. Du kan även fjärrstyra uppvärmningen via din smartphone eller surfplatta.

Vad är fördelarna med en luftvärmepump?

Det finns många anledningar till att installera en luftvärmepump. Med en luftvärmepump har du möjlighet att få både varm och kall luft hemma. Eftersom luftvärmepumpen samtidigt renar luften från partiklar och damm via ett filter får du även ett bättre inomhusklimat. Dessutom utnyttjar den gratis energi från luften och återvinner värme som finns i naturen vilket av miljöskäl också är en bra fördel – samtidigt som du sparar pengar sparar du på jordens resurser.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att installera luftvärmepump här på Hus.se.

Installera luftvärmepump, vad tänka på?

”Vi har idag ett ganska stort enplanshus med direktverkande el som uppvärmning. Den hemska vintern har satt djupa spår i våra elräkningar och har därför tänkt att investera i en luftvärmepump.
Vad ska man tänka på generellt när man ska köpa och installera en luftvärmepump?
Några speciella märken man ska undvika? Kan man installera själv?
Tacksam för hjälp!"
Med vänlig hälsning, Yvette

”Den viktigaste frågan man ska ställa sig är om det är värt att installera värmepump, i ert fall låter det ju dock som det är det då luftvärmepumpar nästan alltid lönar sig när man har direktverkande el som uppvärmning.

I övrigt så ska du ta in flera olika offerter, 4-5 st minimum så du får ett bra underlag att jämföra mellan.

Det kan vara bra att handla upp på totalentreprenad så slipper man många ansvarsfrågor om något går fel.

Den som installerar ska helst vara certifierad av Svenska värmepumpsföreningen.

Innan du får offerterna ska installatörerna vara hemma i ditt hus för att se på dina föutsättningar, det är svårt att lämna offerter om de inte sett hur det ser ut. De behöver kolla temperaturnivån på radiatorsystemet, energianvändning, åtgång av varmvatten mm.”
Med vänlig hälsning, Solfångarn

”Kolla även upp ljudnivån på den pumpen som du köper. De flesta pumparna idag är ganska tysta och det är viktigt eftersom man inte kan reducera ljudet genom att täcka över den eller liknande då luften behöver cirkulera. Placera heller inte inomhusdelen av den anledningen i ett rum som du vistas mycket i.

I övrigt tycker jag du ska undvika de allra billigaste okända märkena som finns på marknaden. Prata med branschfolk och hör vad de rekommnderar, kolla upp garantier och liknande om den skulle gå sönder.
Lycka till!”
Med vänlig hälsning, Byggaren

”Det finns en väldigt bra checklista på hos SVEP och annan bra info:
Installatör/säljare
-Välj installatör/säljare med omsorg! Inhämta alltid offert från flera företag.
-Vilken erfarenhet har installatören/ säljaren av den värmepump du vill ha?
-Vill och kan han svara på dina frågor?
-Vilken ansvarsförsäkring har han?
-Välj alltid ett av SVEP:s medlemsföretag och begär alltid att få se en referensanläggning som motsvarar den du tänker köpa.

Typ av värmepump
Alla värmepumpar är uppbyggda enligt samma grundprincip, men det finns olika typer av värmepumpar. Grundprincipen är att de relativt låga temperaturerna i mark, berg och vatten utnyttjas och höjs med hjälp av en kompressor. Temperaturen i ute- och ventilationsluften kan också höjas så att energi går att utvinna för att värma hus och/eller varmvatten. Alla typer av värmepumpar samverkar under vintern med andra delar av ditt värmesystem. En av installatörens/säljarens uppgifter är att hjälpa dig fram till den bästa lösningen för ditt hus."
Med vänlig hälsning, Hemmafixarn

”Angående offerterna du tar in. Kolla att dessa punkter finns med:
- Se till att offerten gäller minst 1 månad
- En seriös installatör gör en lönsamhetskalkyl för dig, alltså för att ta reda på vad man tjänar på att installera pumpen.
- Kostnad för demontering och bortforsling av det gamla systemet.
- Detaljerad tidplan”
Med vänlig hälsning, Röris


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Att installera en luftvärmepump kostar ungefär 6000-8000 kr före ROT-avdraget.
  • En installation av luftvärmepump måste göras av en certifierad kyltekniker och är ett rätt lätt arbete.
  • En luftvärmepump tar värme från utomhusluften och sprider den inomhus via luften.
  • Hem
  • Installera luftvärmepump – pris och steg för steg