Hitta bästa och billigaste hemlarmet - få larmbolagens lägsta priser på Hus.se:
Vad är ett inbrottslarm?
Ett av de bästa sätten att förhindra inbrott på är genom att installera ett uppkopplat inbrottslarm i ditt hem, som kan vara en del av ett hemlarm. Du aktiverar larmet genom att knappa in koden och efter det aktiveras detektorer, kameror och andra enheter som ingår i ditt paket. Det är vanligt att kunna styra inbrottslarmet med hjälp av sin mobiltelefon, vilket gör det både smidigt och flexibelt.
Vad ingår i ett inbrottslarm?
Vad som ingår i ett inbrottslarm varierar lite beroende på vilket larmföretag du väljer. Inbrottslarmet anpassas efter storleken på din bostad och kan innehålla saker som skalskydd, videodetektorer, röstenhet, sirener, larmbricka och larmpanel.
Vill du ha skydd mot mer än bara inbrott? Då ska du välja ett hemlarm som även varnar vid rök, temperaturförändringar, brand och vattenläckor. Du kan även installera smart dörrklocka och övervakningskamera och digitalt dörrlås kopplat till ditt hemlarm.
Hur fungerar ett inbrottslarm till villa?
Inbrottslarmet är trådlöst och uppkopplat till bostadens wifi. Det sitter rörelse- och öppningsdetektorer vid fönster och dörrar. Skalskyddet utgörs av öppningsdetektorer som består av antingen magnetkontakter eller lufttrycksdetektorer. Rörelsedetektorerna mäter antingen av den infraröda strålningen från kroppar eller hur högfrekventa ljud studsar i rummet.
När ett inbrottsförsök påbörjas går larmet igång – i vilken form beror på vilken paketlösning du har valt. Är du uppkopplad mot larmcentralen får de vetskap om inbrottet och kan via en kamera eller genom att prata direkt med de som är i bostaden via röstenheten, få mer information. Har du inget avtal med en larmcentral får du information till din mobiltelefon, som en notis i appen. Har du en kamera kopplat till larmen får du även filmer och bilder.
Varför ska man ha inbrottslarm?
Genom att ha ett inbrottslarm installerat hemma förebygger du inbrott. Att ha ett hemlarm är avskräckande i och med larmdekaler och kameror, men det hjälper också till att avbryta ett pågående inbrott genom sirener och påkallning av personal från larmcentralen. Samtidigt som det ger en ökad säkerhet får du också en känsla av trygghet – du vet att hjälpen finns om något skulle ske eller att grannar hör sirenerna och kommer till undsättning. Ett inbrottslarm är tryggt både när du är borta och när du är hemma och sover – eftersom faktiskt ett av fyra bostadsinbrott enligt Brottsförebyggande rådet sker när någon är hemma.
Inbrottslarm med abonnemang
Ett inbrottslarm med abonnemang innebär att du hyr det. Det vanligaste är då att larmet är kopplat till en larmcentral. Skulle larmet utlösas kontaktas larmcentralen och de vidtar rätt åtgärder för att inbrottet ska förhindras. Både Verisure och Sector Alarm samarbetar med bland annat Securitas, som är Sveriges största säkerhetsföretag.
Inbrottslarm utan abonnemang
Väljer du ett inbrottslarm utan abonnemang innebär det du friköper det. Du kan sedan själv välja att att larmet kopplat till en larmcentral. Har du det inte uppkoppla och det sker ett inbrott måste du själv vidta möjliga åtgärder.
Inbrottslarm bäst i test
Det finns många populära larmföretag att välja mellan. Några av de som är bäst i test är Verisure, Sector Alarm, Svenska Alarm, Alert Alarm, SecuritasHome, Garda Alarm och Säkra Alarm.
Vad kostar inbrottslarm?
Vad inbrottslarm kostar beror på om du köper eller hyr det och om du har med eller utan abonnemang. Hemlarm utan abonnemang kan kosta runt 1500-7000 kronor och att anlita en installatör kan kosta runt 2000 kronor. För hemlarm med abonnemang kan startavgiften vara på allt från några hundralappar till flera tusen och månadskostnaden kan ligga på runt 100-500 kronor. Under en femårsperiod kostar detta alternativ generellt 10 000-40 000 kronor.
Du kan även se aktuella priser i vår artikel Jämför priser på hemlarm i Sverige 2023.
Vi hjälper dig att välja hemlarm
Det kan ta både tid och vara svårt att välja hemlarm - särskilt om det är första gången du ska installera hemlarm i ditt hem. Då kan du ta hjälp av vår kostnadsfria tjänst för offerter på hemlarm. Du svarar på några frågor i ett enkelt formulär – det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från max tre hemlarmsbolag som du sedan i lugn och ro kan gå igenom hemma. Du är inte bunden till något köp och tjänsten är helt gratis.
Få kostnadsfria offerter på hemlarm
Förhindra inbrott – detta kan du också göra!
Förutom inbrottslarm eller hemlarm finns det flera smarta saker du kan göra för att förhindra inbrott i bostaden.
- Ha alltid ytterdörren lås, även när du är hemma.
- Skaffa en säkerhetsdörr som gör det svårare för tjuven att bryta sig in.
- Ha ett bra lås på alla dörrar, även alternativa dörrar som grovingång och ingång via garaget.
- Skaffa brytskydd vid fönster och dörrar så blir det svårare för tjuven att ta sig in.
- Förstärk fönster, altan- och balkongdörrar.
- Installera utomhusbelysning med rörelsedetektor som tänds när någon rör sig på din tomt.
- Placera inte stege eller trädgårdsredskap lättillgängliga så att det blir bra tillhyggen till inbrottstjuvarna.
- Skaffa en timer för belysningen som tänder och släcker husets lampor när du är borta.
- Låt en granne tömma brevlåda, klippa gräset, skotta snö, slänga sopor i soptunnan eller parkera på uppfarten när du är på semester.