Planerar du att bygga eller köpa ett enplanshus? Här går vi igenom allt du behöver veta om enplanshus. Enplanshus passar oftast om man vill ha ett hus med öppen planlösning samt om man av olika anledningar inte vill ha trappor. Givetvis måste man också ha en tomt som lämpar sig för 1-planshuset. Nedan återfinns samtliga 1-planshus, observera att du kan filtrera ytterligare i rutan nedanför.
Ett enplanshus är ritat och designat för dig som vill ha ett enkelt och praktiskt boende utan trappor och andra nivåskillnader. Med ett enplanshus har du alla rum fördelade på ett och samma våningsplan, vilket ger en bra överblick över huset och gör alla rum och andra utrymmen lättillgängliga.
Enplanshus är lika populära bland familjer med små barn som äldre och andra som önskar att bo i ett hus utan trappor. Den här husmodellen behöver dessutom inte vara mindre än ett tvåplanshus, men kräver en tomt som lämpar sig för ett enplanshus då ytan ofta blir större. Du får ofta ett hus med extra volym eftersom taket inte behöver ta hänsyn till en andra våning. Dessutom är ett enplanshus ett bra val för dig som föredrar en lägre bygghöjd och då det inte skuggar lika mycket som ett tvåplanshus.
Ett bra enplanshus har en välplanerad planlösning som ger familjen gott om plats att bo och leva på. Huset har ofta öppen planlösning och smarta lösningar med genomtänkta vägar till både uteplatser och trädgård där gränsen mellan ute och inne suddas ut. Du får en god översikt över hela planlösningen och alla rum är tillgängliga för både barn och äldre familjemedlemmar. Detta är ett enkelt och rakt hus som passar till en tomt som är långsmal till formen.
Ett enplanshus i vinkel är en av de mest populära husmodellerna. Fördelen är att du får ett bra skydd, framför allt när det kommer till uteplatsen. Enplanshus i vinkel går ofta att anpassa efter tomtens väderstreck så att du får en uteplats som skyddar mot väder och vind, men som också ger ett bra insynsskydd från grannarna. Är du en tomtägare med smalare tomt är ett vinkelhus ett bra alternativ eftersom du då kan maximera boytan. Det är flexibelt att bygga ett vinkelhus eftersom många hustillverkare kan skräddarsy och till exempel spegelvända huset, flytta entrén eller anpassa uteplatsen efter hur du vill ha solen.
Väljer du ett enplanshus med garage är det ofta ett varmgarage i samma byggnad med väggar och tak i samma standard som resten av huset. Du kan ta dig direkt från garaget in till huset och på så sätt få en sömnlös ingång. Här kan du både ställa in bilen, mecka och förvara saker. Ett integrerat garage är kostnadseffektiv och dessutom praktiskt för dig som inte får plats med ett separat garage på tomten.
Precis som ett tvåplanshus kan ett enplanshus ha olika design. Modernt, lantligt eller amerikanskt – vilken typ av hus passar dig?
Moderna enplanshus kommer i många varianter men karaktäriseras av att de är anpassade till den moderna människan. Rummen flyter ihop, takhöjden växlar, planlösningen har mer raka linjer och stora ytor med fönster som ger stora insläpp. Enplanshus i New England-stil är inspirerade av den amerikanska östkusten. De har ofta en vit liggande tränpanelsfasad, en entré mitt på framsidan och omges av en stor veranda.
Har du en stor familj kan det vara bra att välja ett större enplanshus. Ett enplanshus på 150– 200 kvadratmeter är av större modell och består ofta av minst fem till sex rum eller fler. Ett större enplanshus gör det möjligt att ha både kontor och ett gästrum om man är en barnfamilj på fyra personer. Ofta har du minst även två badrum. Ett enplanshus på 200 kvm tillåter även t.ex. bastu eller biorum. Prata med din hustillverkare om hur du kan maximera antal kvm av ditt enplanshus för bästa planlösning.
Vad ett nytt enplanshus kostar beror på hur stort det är, material och vilken standard det har, hur komplicerat det är att bygga, vilken husmodell du väljer och från vilken leverantör det kommer. Man brukar dock säga att genomsnittspriset ligger på cirka 28 000 kronor per kvadratmeter. Sedan tillkommer även kostnad för tomten och byggherren.
Hur högt ett enplanshus får bara regleras i kommunens detaljplan och byggnadstekniska regler. Ett vanligt enplanshus brukar vara minst 5 meter i nockhöjd och själva bygghöjden en bit över 3 meter.