Faktorer som påverkar bygget av grund
Den som snålar med grunden till sitt attefallshus riskerar ett kallt golv eller att det blir sättningar. Sådana problem blir mycket kostsamma att åtgärda. Med andra ord ska grunden ses som en långsiktig investering. Fattar du rätt beslut kommer det innebära både lägre kostnad för uppvärmning och att huset får lång livslängd. En av de viktigaste sakerna är att ha koll på markförhållandena. Här är några faktorer som kan leda till problem:
- Högt grundvatten.
- Marken har dålig bärighet.
- Tomten sluttar.
- Underlaget är berg.
En av de stora frågorna är om man ska välja attefallshus först och därefter välja husgrund, eller göra tvärtom. En del attefallshus levereras som byggsatser som ibland är anpassade för en viss grundtyp. Vill man ha den absolut bästa grunden får man utgå ifrån sina förutsättningar.
Bärande bjälklag eller inte
Som vi nämnt ovan påverkar flera faktorer vilken husgrund som lämpar sig för ditt attefallshus, däribland om det byggs med ett bärande bjälklag eller inte. Majoriteten av färdiga attefallshus levereras med ett bärande bjälklag och ställs nästan alltid på balkar eller plintar av någon form.
Värdefulla tips vid grundläggning
Värt att tänka på när man skall göra en grund är markförhållanden. Typ av grund, gjuten platta eller plint-grund? När man platsbygger ett attefallshus är funktionen av gjuten platta bättre än vid nyckelfärdigt. Då kan värmeslingor placeras direkt i betongen. Det är även viktigt är att få rätt djup vid utgrävning och att sedan mäta in plintarna med laser så att grunden överensstämmer med grundritningen.
Det är viktigt att tänka på att få fall på avlopp, om inte detta går pga av berg etc kan man installera en pump som skjuter innehållet till befintligt avlopp. Viktigt att tänka på är också avstånd för grävning av el/va. Priset är rätt högt per löpmeter man behöver gräva. Det är även viktigt att ha koll på markförhållanden innan man börjar. Att allt görs korrekt när man väl håller på så att inte man behöver korrigera i efterhand.
Pris för olika grunder till attefallshus
Attefallshus kan byggas på många olika sätt. Eftersom de även kan användas som bostäder är det vanligt med mer påkostade grundtyper än för en vanlig friggebod.
Från början är det viktigt att ha rätt prisbild då många offerter kan variera rätt kraftigt.
Gjuta platta på mark
En stor fördel med platta på mark är att höjden på grundsockeln kan hållas låg. Attefallshus får vara max 4 meter, så vill du ha hög invändig höjd är det en god idé att hålla nere höjden på grunden. En kraftig betongplatta är även bra om tanken är att ha hög standard i attefallshuset med till exempel vattenburen golvvärme. Dessutom blir isoleringen god och värmeförlusterna kan hållas nere med den här grundtypen. Tänk på att framförallt nyckelfärdiga attefallshus inte passar bra ihop med en gjuten platta. Anledningen är att de flesta har ett isolerat golvbjälklag. En gjuten platta på mark passar bra till attefallshus som platsbyggs.
Pris gjuten platta
Vid totalentreprenad kostar en gjuten platta på mark c:a 120 000 kr för ett attefallshus på 30 kvm. Kostnad för markarbete, bortforsling och eventuell golvvärme tillkommer.
Krypgrund för attefallshus
Krypgrund är ett kostnadseffektivt alternativ och brukar vara ett av de bästa valen om attefallshuset kommer från fabrik med färdigt bjälklag. Möjligheten att dra in avlopp och vatten är också goda. Ytterligare en fördel med krypgrund är att om den görs på rätt sätt blir det mycket fuktsäkert. Däremot är grundtypen inte lika intressant som betongplatta för den som tänkt ha vattenburen golvvärme.
Pris krypgrund
Vid totalentreprenad kostar en uteluftventilerad krypgrund inklusive markarbete c:a 185 000 kr.
Hybridgrund för attefallshus
Hybridgrund är en grundtyp som är en slags hybrid mellan krypgrund och betongplatta. Grunden har en bärande grundbalk likt krypgrunden, men istället för att ha kryputrymme så fylls det med isolering. Fördelen är att man slipper omfattande arbete med betonggjutning. Samtidigt kan man få en välisolerad grund som dessutom blir ganska prisvärd. Det kan också ge möjlighet till tunnare bjälklag, då bjälklaget inte behöver vara lika isolerande.
Plintgrund för attefallshus
Ett av de bästa argumenten för plintgrund är den låga kostnaden, den är också relativt enkel att bygga. Grundtypen är även utmärkt för den som tänkt bygga på berg. En sak att tänka på är att plintarna måste ha en viss höjd för att komma upp tillräckligt från marken.
Nackdelen med plintgrund är att det gör att attefallshuset blir högre, inte minst jämfört med att gjuta platta. Trots allt är attefallshus begränsade i höjd (4 meter) och då kan det bli en utmaning att uppnå samma höga standard.
Pris plintgrund
En enklare plintgrund kostar någonstans mellan 40 000 - 100 000 kronor och styrs av markförhållanden, avstånd och inte minst allt fylle som skall fraktas bort. Kan tex en kund slänga alla jordmassor direkt på tomten så kan man spara in massor av pengar på det. Sen också att projektet fortlöper så att maskiner och personal inte blir stående.
Vid totalentreprenad kostar en plintgrund inklusive markarbete c:a 170 000 kr.
Grund av betongblock - lätthanterliga murblock
Betongblock, också kallat murblock, används för konstruktioner som ska muras. Betongblock är ett alternativ att använda som grund till ditt attefallshus och går att välja block i flera dimensioner samt med eller utan isolering. Fördelarna med blocken är att de även har lång hållbarhet och står emot fukt och mögel. Ihåliga murblock är även lätthanterliga och har låg vikt vilket gör arbetet smidigare. Givetvis kan du även förhöja utseendet med murputs och få en vacker putsad yta.
Pris för blockgrund inklusive markarbete är 185 000 kr vid totalentreprenad.
Intervju med expert om grund till attefallshus
Vi träffar Per Söderholm, Projektledare/Senior Advisor, på Modulhus för en intervju kring vad man ska tänka på, priser och hur man bygger en attefallsgrund.
Vilka råd vill du ge för dem som ska börja anlägga och bygga grund?
- Ta reda på vilken typ mark som finns under ytan, en geotekniker eller en markentreprenör kan hjälpa till om ni är osäkra. Anlita en kunnig och seriös markentreprenör som ser till att det blir ett bra underarbete och avrinning och att grunden anpassas efter huset. Om inte grunden byggs fackmannamässigt kan det leda till allvarliga konsekvenser ex att vatten samlas under huset vilket kan leda till fuktskador eller sättningsskador.
Finns det skillnader på hur markarbetet ska planeras?
- Ja, vilken typ av jordart kan vara avgörande för vilken typ av grund som är mest praktisk och ekonomisk att använda. I de delar av landet där det finns tjäle finns det perioder på året då det inte är lämpligt att utföra vissa typer av grund och markarbeten.
Vad kostar grund till ett attefallshus inklusive pris för markarbete?
- Alla fastigheter har olika förutsättningar men i genomsnitt gäller följande:
Kostnad grund attefallshus 30 kvm
- 150 000 - 190 000 kr vid blockgrund.
- 185 000 - 220 000 kr vid uteluftventilerad krypgrund.
- 170 000 - 230 000 kr vid plintgrund.
Priserna är inklusive totalentreprenad för grund och markarbete. Även rördragning för VA och elkabel samt inkoppling är inräknat. El behöver sedan kopplas in av befintlig elektriker.
Vilka oförutsedda kostnader kan uppstå för att bygga grund?
- Om berg, sten, gamla grundrester, miljöfarligt avfall eller arkeologiska intressen hittas efter att grävning påbörjats och geoteknisk undersökning inte är gjord, avslutar Per Söderholm, projektledare på Modulhus.
Anpassa grunden till användningsområdet
Mycket beror på vad syftet med attefallshuset är. Ska det fungera som ett åretruntboende, d.v.s. likvärdig standard som ett villahus, eller ska det fungera som ett ouppvärmt förråd? Här är några exempel på användningsområden:
- Boende
- Garage
- Redskapsbod
Poängen är att du bör anpassa valet av grundtyp för användningen. Det är också klokt att investera mer om attefallshuset är tänkt att användas mycket. För "året runt-standard" där någon ofta bor i attefallshuset så är det främst platta, hybridgrund eller krypgrund som gäller. Platta har en klar fördel för dig som tänkt ha vattenburen golvvärme. Att attefallsgarage har platta är också bra för att själva grunden inne i byggnaden ska klara tunga laster.
Mest frihet har du om attefallshuset ska fungera endast som tillfälligt boende eller som någon form av förrådsutrymme. Plintgrund har en stor fördel i att attefallshuset kan placeras på berg. Den grundtypen kan vara enda alternativet för att undvika ett mycket kostsamt markarbete.
Bilden visar plintgrund för platsbygge av ett attefallshus. Gjuten grund för pool i bakgrunden.
Bilden visar ett bjälklag som byggs på plintgrunden för att sedan placera isolering i facken. En rejäl utgrävning är gjord för att få en så låg höjd på plintgrunden som möjligt.
Du kan själv påverka priset kraftigt
Priset för att anlägga grunden till ditt attefallshus kommer att variera beroende på vilken grund du väljer och behöver på just din tomt. Är det mycket av markmassan som behöver grävas ut och fraktas bort? Eller är det relativt enkel mark? Kommer du att utföra hela jobbet själv, delvis eller anlita helentreprenad ändras summan en hel del.
Vid offert är det bra att det även specificeras om du önskar fler moment än själva grunden. Det kan vara inhandling av material, murputs eller liknande. Har du någon i din bekantskapskrets som är villig att ställa upp med sin expertis kan det vara läge att spara in några kronor med dennes hjälp. Kontakta en markentreprenör för att undersöka din mark och se över flera offerter från murare eller snickare för arbetet.
Priset kan skilja en del mellan olika entreprenörer och var i Sverige du befinner dig. I storstäderna brukar priserna alltid ligga lite högre än snittpriser på landsorter.
Grund till attefallshus med källare
Reglerna tillåter att en källare byggs, förutsatt att kommunen anser att markförhållandena inte är direkt olämpliga för en källare. Fördelen är givetvis att du kan få in ett par extra kvadratmeter och med rätt byggteknik kan det bli en klar ökning av boytan. Självklart måste grunden anpassas och det brukar bli en kombination av betongplatta och källarväggar. Priset blir förstås högre än att bygga ett attefallshus på betongplatta utan källare. Man får heller inte slarva med isolering och fuktsäkring, annars kommer det leda till framtida problem. Du får räkna med att lägga en hel del pengar på markarbete. Det blir mer likt ett poolprojekt och man måste gräva sig ner en bit för att få plats med källaren.