Välj rätt staket för din trädgård


Funderar du på vilken av alla olika typer av grindar och staket du ska välja? Här kan du läsa vidare för att få tips och råd inför ditt val av grindar och staket till din trädgård.

Grindar & Staket

Att rama in din trädgård med ett vackert staket kan verkligen bidra till att höja upplevelsen av din tomt och trädgård. På marknaden finns massvis av olika typer av grindar och staket att välja mellan. Här hjälper vi dig med tips och råd om vad du bör tänka på när du funderar på staket!

Olika typer av grindar och staket

Det finns en uppsjö av olika grindar och staket att välja mellan. Här listar vi några av de vanligaste och mest populära sorterna.

Smidesstaket

Ett staket av smide som ramar in tomten kring huset ger ofta ett elegant uttryck. Det finns både klassiska och moderna varianter att välja mellan. Ett smidesstaket är ett i det närmaste underhållsfritt alternativ. Det enda som kan behöva göras årligen är att tvätta rent staketet från smuts och alger. I övrigt krävs normalt sett inte mer än bättringsmålning om färgen på staketet skulle flagna.

Trästaket

Trästaket finns i mängder av olika utföranden och passar de flesta typer av tomter och trädgårdar. Staket av trä kräver vanligtvis lite mer underhåll än t ex smidesstaket. Trä är ett levande material som har lättare att drabbas av t ex röta eller påväxt av alger och mögel. Staket av tryckimpregnerat trä är dock normalt sett mycket motståndskraftigt mot regn och rusk. De bör ändå behandlas regelbundet med skyddande träolja för att inte tappa sin slitstyrka. Målade staket håller också bra i svåra väderförhållanden så länge färgen sitter där den ska och inte flagnar.

Nätstaket

Nätstaket är förmodligen det alternativ som kräver minst underhåll. Vanligast är de klassiska gröna eller galvade nätstaketen som sätts upp med hjälp av impregnerade trästolpar eller stolpar av järn. Det är också ett av de mest prisvärda alternativen om man vill ha en inhägnad trädgård till bra pris.

Husets utseende och tomtens förutsättningar

Ett första steg är att titta på vilken sorts staket som passar in i miljön runt om tomten. Ett gammalt stenhus gör sig bra med ett smidesstaket, medan torpet på landet blir extra charmigt om det omgärdas av ett vitt trästaket.

Väder och vind är avgörande

Kanske bor du på en oskyddad plats med mycket blåst eller andra väderförhållanden som kan vara avgörande i valet av staket? Blåst påverkar t ex både slitstyrkan på materialet, men också risken för att staketet blåser omkull. Man bör då välja ett staket med mycket luft mellan spjälorna för att undvika att staketet blåser till marken. Låt omgivningens förutsättningar vara med och styra ditt val av staket och grind.

Tänk på markförhållanden

Hur marken ser ut där du tänkt sätta ditt staket påverkar hur du kan placera stolparna. Det är vanligt att man slår ner stolpspjut i marken och sedan fäster stolpen i dessa. Man kan också välja att gräva ner färdiga betongplintar, alternativt att gjuta egna. Detta ger normalt sett det mest stabila och hållbara resultatet. Ibland kan det också räcka att slå ner spetsiga rundstolpar direkt i marken, t ex om man sätter upp nätstaket.

Har man en tomt med ytligt berg för detta ofta med sig en del merjobb i form av borrning med bergborr. När detta väl är gjort får man dock en stabil grund för staketet att stå på, och man kan trösta sig med att det kommer hålla många år framöver.

Vad är syftet med staketet?

I nästa steg kan du börja fundera på vad syftet med staketet är. Utifrån det kan du sedan bestämma staketets höjd och andra attribut som tjänar ändamålet. Nedan kan du hitta vanliga anledningar till att sätta upp ett staket kring tomten.

  • Hålla vilda djur borta.
  • Hålla husdjur eller barn innanför.
  • Dekorativt syfte.
  • Insynsskydd från grannar eller förbipasserande.
  • Markera tomtgränsen.

Välja en passande grind

Köper du färdiga staketsektioner finns vanligtvis en grind i samma stil i sortimentet. Ibland är grinden bara en smalare variant av staketsektionen och fästs med gångjärn i staketstolpen.

Det finns också grindar som man skjuter åt sidan istället för att öppna utåt eller inåt. Vanligast är dessa att ha tillsammans med t ex smidesstaket. Du kan också välja att t ex köpa till automatiska öppnare till skjutgrinden för att slippa gå ur bilen när du svänger in på uppfarten. Endast fantasin sätter gränserna!

Vanliga tillverkare av grindar och staket

Jabo

Tillverkar och säljer friggebodar,stugor,förråd och garage. Det finns 3 olika stugor att välja bland deras webb i olika storlekar. De har även ett antal olika staket och grindar att välja på i sitt sortiment.

Jämtgärsgård

Jämtgärsgård bygger gärdesgårdar, grindar med tillhörande smidesdetaljer och portaler. Materialet tillverkas i senvuxen gran. De har även ett virkeslager i Stockholm där man kan handla.

Skånska Grindar

Skånska Grindar är ett familjeföretag som ligger i Eslöv och säljer trägrindar direkt till slutkund. Det finns även stolpar och andra tillbehör i sortimentet.

Trans-Naval

Trans-Naval AB sysslar med allt som rör stängsel. Djurstängsel, industristängsel och villastängsel. Produkterna säljs direkt till slutförbrukare via internet eller från butiken i Ekholma som också förser närområdet med stängsel.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Idag finns det otaliga material att välja mellan, även om trä, nät, glasplast och smidesstaket hör till de vanligaste typerna. Många väljer dock numera en materialmix som kan vara riktigt intressant.
  • Ett staket som ska vara högre än 80 centimeter kan i en del fall kräva bygglov. Kolla med Boverket och grannarna vad som gäller just i ditt fall.
  • Kostnadsfaktorn spelar in i valet av material, om du bygger det själv eller om du anlitar en snickare samt hur mycket virke du behöver. Gör en budget och bestäm hur mycket staketet får kosta utifrån den informationen.