Varma och sköna fötter med den bästa golvvärmen


Med golvvärme kan du njuta av sköna och behagliga golv. Använd dig av vår bäst i test köpguide för att hitta den golvvärme som passar dig bäst!

Golvvärme

Aldrig mer kalla fötter med den bästa golvvärmen

Det är kanske inte så svårt att förstå varför golvvärme har blivit så uppskattat. Kort och gott kan man säga att golvvärme är värmeledningar som läggs under golvet och som på så sätt värmer upp bostaden. Det är t.ex. mycket vanligt förekommande i hus, men nu har det också börjat att ta sig in i lägenheter. Att sätta ner fötterna på ett skönt och uppvärmt golv är något som många drömmer om. Jämför man med ett element är värmen betydligt mer spridd, vilket också är ett stort plus i kanten.

Ytterligare en anledning att välja golvvärme är helt enkelt för att det är mer energieffektivt än många andra alternativ. Detta gäller speciellt om det är vattenburen golvvärme som du har valt att använda dig av. Innan det är dags att lägga värme i golven rekommenderar vi att du tar dig igenom vår köpguide och anlita gärna en fackman om du är osäker på om du klarar av arbetet på egen hand.

Vilken golvvärme ska man välja?

Marknaden erbjuder olika typer av golvvärme som man kan använda sig av och de olika typerna lämpar sig bäst för olika bostäder och golv. Tittar man t.ex. på elkablar är dessa optimala om du vill värma upp mindre golvytor eller om du ska lägga in värmen i samband med renovering. Elkablar är praktiska på sådant vis att de har en ganska låg systemkostnad. Tittar man istället på den vattenburna värmen är denna bäst vid nybyggen eller om du vill att värmen ska fördelas över hela huset/större yta. Här nedan förklarar vi mer om de olika alternativen.

Så väljer du den bästa golvvärmen för din bostad

Hur ska man då tänka när det är dags att välja golvvärme? Här nedan förklarar vi mer om de olika alternativen och i vilka situationer de passar.

  • Vattenburen golvvärme - Perfekt för hus som har cirkulerande vatten. Kostnaderna kan dock vara högre och du behöver en pump-shuntgrupp för att kunna anpassa radiatorvattnet. Fördelen är att det lämpar sig för alla typer av värmekällor och på så vis är det mycket flexibelt.
  • Luftburen golvvärme - Funderar du om luftburen golvvärme är den bästa golvvärmen för dig? Luftburen golvvärme brukar vanligtvis användas i samband med nyproduktion. Orsaken till detta är helt enkelt för att systemet gjuts in i betongstommen på huset.
  • Elgolvvärme - Elgolvvärme kan vara allt från golvvärmemattor till värmekablar och golvvärmefolie. Det vanligaste är dock värmekablar, eftersom de är smidigast och enklast att sätta in.

Fördelar med golvvärme

Det finns flera orsaker till varför du bör välja golvvärme som värmekälla i din lägenhet eller ditt hus. En av fördelarna är att golvvärmen är osynlig, vilket betyder att du inte behöver tampas med radiatorer och rör som ständigt samlar på sig damm. När du ska möblera behöver du heller inte fundera på om ett rör är i vägen eller inte.

Förutom osynligheten så är golvvärme också en mer behaglig värme med ett lågtemperatursystem. Det betyder att temperaturen på golvet blir väldigt lågt i jämförelse med värmen på ett element eller radiatorn. Det är dock till fördel, eftersom ytan är desto större och värmen mer jämnt fördelad.

Anlita en fackman eller göra jobbet själv?

En mycket vanlig fundering är om det är möjligt att lägga in golvvärme själv eller om man behöver anlita en fackman. Svaret beror helt på vad du väljer för typ av värme. Använder du dig av elektrisk golvvärme där värmekablar ska installeras kommer du att behöva ta hjälp av en behörig elektriker. Orsaken till detta handlar helt enkelt om att det är kablar och stark ström som måste hanteras med stor kunskap och försiktighet. Vid vattenburen golvvärme har du möjlighet att göra en del av arbetet själv. Du kan t.ex. lägga ut och göra hela förberedelsen, men när det är dags att ansluta systemet behöver du en certifierad VVS-montör på plats.

Populära tillverkare

Alleco

Alleco startades 1993 och var ett av de första företagen att tillhandahålla golvvärme folie. Alleco Golvvärme finns idag i egna hem, offentliga lokaler m.m. Tillverkningen sker i lokaler i Uddevalla. Det finns ett antal olika produkter kring värmefolie och värmekabel.

Ardex

ARDEX är specialister på värmegolv, spackelmassor, lim, fästmassor, snabbcement, våtrumslösningar samt många andra specialprodukter. I sortimentet finns värmekabel och olika värmemattor. De lämnar 10 års garanti på golvvärmeprodukterna.

Ebeco

Ebeco är ett av Skandinaviens ledande företag inom elektrisk golvvärme och närliggande produkter. De har 30 års erfarenhet i branschen och erbjuder marknadens bredaste produktportfölj. Förutom säljorganisationer i Sverige och Norge har de dotterbolag i Storbritannien och Finland.

Flooré

Flooré Produktion AB är ett svenskt innovativt företag som bildades år 2000. Deras specialitet är ett egentillverkat, patenterat golvvärmesystem för ytmontage. Flooré-systemet består av aluminiumfoliebeklädda EPS-skivor. Dessa limmas, skruvas, tejpas eller häftas fast direkt på befintligt bjälklag.

Heatcom

Heatcom corporation a/s är en dansk verksamhet som har över 30 års samlad erfarenhet när det gäller design, produktion och marknadsföring av elektrisk golvvärme med termostater och tillbehör. De har golvvärmelösningar för hela huset. Badrum, hall, kök mm.

Kima

Kima är idag en av de ledande producenterna av värmekablar och värmeelement i Norden. De arbetar med hela världen som arbetsfält. Kimas värmekabel passar både för klinkers och trägolv, inomhus eller i uterummet.

LK

Lagerstedt & Krantz, LK, är en av nordens ledande VVS-leverantörer. Sedan 1910 har de varit verksamma på den Skandinaviska VVS-marknaden. Sortimentet består främst av egenutvecklade system för vattenburen golvvärme, tappvatten, radiatorvärme och avlopp. Med LKs vattenburna golvvärme, kan du välja vilket övergolv som helst.

Optiheat

Optiheat jobbar med vattenburen golvvärme. De har en produkt som heter OptiFlex som är golvslingor som är lättböjliga värmeslangar med marknadens lägsta bygghöjd. Slangen ger möjlighet till låg energianvändning tack vare den höga genomströmningshastigheten av vätska i systemet. Slingorna kan förläggas ytligt i gipsplank, avjämningsmassa, sågas/fräsas ner i en befintlig platta eller gjutas in i betong.

Roth

Roth Nordic AB utvecklar, tillverkar och marknadsför kompletta VVS-system speciellt avsedda för den svenska marknaden. I sortimentet finns bland annat vattenburna golvvärmesystem, och rörsystem för värme, kyla och vatten.

Thermotech

Thermotech är en av Skandinaviens ledande leverantörer av vattenburen golvvärme. De erbjuder golvvärmesystem för alla typer av bostäder och lokaler. Thermotech har ett brett sortiment av produkter kring golvvärme såsom golvvärmerör, shuntar, rumsreglering mm.

Uponor

Uponor-koncernen är specialiserad på lösningar för VVS och infrastruktur inom byggnation och miljö. Uponor har bland marknadens bredaste sortiment av vattenburen golvvärme. De har tre olika rörtyper som används till vattenburen golvvärme och som var för sig har olika fördelar och egenskaper. Vilket system man skall välja beror framförallt på om det är nybyggnation, tillbyggnad eller renovering.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det finns flera faktorer som påverkar vilken värme du ska välja. Det beror bland annat på bostadens storlek, hur stor yta du vill värma upp och om du renoverar eller är mitt uppe i nybygge.
  • Absolut! Sanningen är att det är mycket vanligt. Här är det dock viktigt att tänka på att du behöver ett tätskikt och att det finns gott om isolering runt ledningar och rör.
  • Det beror på hur stor yta som ska värmas upp och vilken metod som du väljer. Vid vattenburen golvvärme ligger endast materialet på ca 12.000-14.000 kronor. Ska du också anlita en hantverkare blir priset högre.