Köp fasadfärg - kolla priset
Färgen på fasaden är inte enbart en nyans utan även ett materialval. Det finns en uppsjö av färger att välja mellan och än fler tillverkare på marknaden. För att hitta rätt färg kan det vara bra att våga fråga sig för, att fundera ordentligt och att inte förhasta sig.
Att tänka på
Valet av själva nyansen är nog så klurig. Ett färgprov som ser vackert ut i butiken kanske inte alls gör sig rätt på ett hus. En klar färg blir till exempel skrikig. Det är bättre att välja en färg som ser lite smutsig ut. Då ytorna är stora blir färgen dominerande i alla fall.
Den vanligaste färgen i Sverige är rött, sedan gult och som god trea kommer den vita färgen. Det finns många andra att välja mellan, men färgen ska gärna stämma överens med naturen och passa in i området. Hur faller ljuset på huset och vad har grannarna? Ett större hus eller ett hus med en bruten arkitektur kan målas i två nyanser för att framhäva huset. Fasadfärgen ska också kombineras med knutar, vindskivor och grund, som både kan ha en ljusare eller mörkare färg än själva fasaden.
Olja som skydd
Innan ett hus målas bör det grundas med linolja. Alternativet, om färgen är en täckfärg, kan en grundfärg behövas. Men då olika tillverkare rekommenderar olika grund, och det ibland inte alls behövs, är det värt att prata med kunnig person i målarbutiken för att grunda rätt. Linoljan används även i färgen nummer ett i Sverige: Falu rödfärg. Den är en slamfärg och har ett oslagbart i pris och är lätt att underhålla. Den behöver inte heller någon grundning av planken.
Hur mycket färg behövs? Räkna ut kvadratmeter
Hur mycket fasadfärg ska man köpa? Du kan enkelt räkna ut hur mycket färg du ska köpa och hur stor yta du har som behöver målas. Gör såhär:
- Mät bredden och höjden på husväggarna. Multiplicera sedan.
- Gör samma procedur på dörrar och fönster och dra sedan ifrån den summan från den totala ytan kvadratmeter.
- Nu vet du din totala yta. Multiplicera nu den totala ytan med antal strykningar. Vill du måla huset två gånger så multiplicerar du med två.
- Slutligen så delar du siffran du kommit fram till med m²/l-siffran på din färgburk. Då får du reda på hur många liter du behöver för ditt målarprojekt.
Olika färgtyper
Funderar du på vilken typ av färg du ska använda? Vilken färg som är bäst för ditt hus beror på underlaget och vilket slutresultat du önskar. Vi listar några av de vanligaste förekommande färgtyperna.
Akrylatfärg
Akrylatfärg är den vanligaste förekommande fasadfärgen idag. Den torkar snabbt, är lättstruken och färgen håller länge. Akrylfärg är i regel vattenburen vilket innebär att du inte behöver använda lösningsmedel.
Alkydfärg
Alkydfärg framställs av vegetabiliska oljor, syra och alkohol. Huvudingrediensen är alkydolja. Alkydfärg passar bra på träfasader och ger en fyllig och vattenavvisande yta.
Linoljefärg
Linoljefärg är avsedd att måla utomhus på trä, plåt eller järn. Färgen består till mestadels av just linolja som är bra för att minimera mögelpåväxt. Bra att veta är att färgen torkar långsamt.
Lasyrfärg
Lasyrfärgen lyfter fram träets egna struktur och ådring. Den har en låg pigmentering och låg täckförmåga och blir därför genomskinlig. Den kan vara mer eller mindre täckande men träet kommer att lysa igenom.
Slamfärg
Slamfärg är tillverkad av bland annat pigment, vatten, rågmjöl, och linolja.
Slamfärg kan målas på träfasader, dock inte på grundat eller hyvlat trä. Den ger ett matt, täckande utseende och är enkelt att underhålla.
Träfärger
En täckfärg täcker träets struktur helt och hållet. Färgen håller mellan åtta och femton år innan den behöver målas om. För att få träets vackra ådror att lysa igenom går det istället att välja lasyr eller täcklasyr. En täcklasyr däremot framhäver träets lasyr då den erbjuder en viss transparens. Nackdelen är att färgen behöver målas i flera tunna skikt men är å andra sidan lätt att förbättra och underhålla. Täcklasyren kan målas på helt nytt trä eller tryckimpregnerat trä. En vägglasyr för utomhusbruk utan täckegenskaper ger än mer struktur åt träet. Underhållet är enkelt, men bör ske ofta.
Test av kvaliteten
Olika generationers färger har sina svagheter. Dagens färger har främst problem med mögel. Det finns tester utförda av utomhusfärgerna marknaden. Försäkringsbolaget Folksam gör årliga listor på vilka färger som rekommenderas och inte rekommenderas. Där finns svar, svart på vitt, vilka färger som håller måttet.
Fönsterfärg - våga experimentera
Fönsterfärg behöver inte nödvändigtvis vara vit. Våga experimentera med färger och måla fönsterkarmen i en annan kulör för att ge rummet eller fasaden ett lyft.
Inomhus
Innan du börjar att måla fönstret inomhus krävs det förarbete. Tvätta fönstret med målartvätt. Använd spackel för att täcka ojämnheter och slipa. Avlägsna eventuella spikar och skruvar och torka sedan av fönstret så att det är helt rent innan du penslar på ett lager med grundmålning. Därefter kan du måla två lager med färg.
Utomhus
Tänk på att träet ska vara tillräckligt torrt innan du börjar måla. Börja även här med att tvätta fönstret med utomhustvätt innan du börjar att slipa och spackla. Grundmåla en gång och låt torka innan du målar två lager med färg.