Så hittar du den bästa diskbänken


Diskbänken är ett knepigt beslut när du bygger nytt kök eller renoverar ditt gamla kök. Ska du ha en eller två diskhoar? Vilken form passar bäst? Nedan tar vi en närmare titt på olika material och funktioner. Häng med så guidar vi dig rätt!

bästa diskbänken

Den bästa diskbänken handlar i slutändan om hur dina egna behov ser ut. Rådet är att inte fokusera alltför mycket på trender. Fundera istället på ditt eget hushåll. En stor familj har till exempel helt andra krav än ett ensamhushåll. Du kan börja med att svara på följande frågor:

  • Hur mycket tid spenderas i köket?
  • Finns någon diskmaskin?
  • Gillar du att baka?
  • Har köket några känsliga material?

Med den sista punkten menas till exempel bänkskivan som ska vara bredvid diskbänken. Kanske behöver du en större yta där du kan ställa varma plåtar eller kastruller? Särskilt viktigt blir valet för den som lagar mat till många personer. Du vill också ha mycket utrymme om du tycker om att baka. En stor bänk ger mer yta att arbeta med. Dessutom underlättar det när du behöver handdiska långpannor och plåtar.

En disko eller två diskhoar?

I test brukar två diskhoar prestera bra, eftersom många gillar att kunna skölja och diska i sin egen takt. Med en diskho brukar det inte finnas något annat val än att diska allt på samma gång. Finns en diskmaskin som används flitigt förändras situationen något. Då brukar en diskho räcka ganska långt, inte minst om du väljer en större modell. De kallas ofta för maxiho. En tips är dock att välja två hoar om du har tillräckligt med utrymme. Den extra diskhon är helt enkelt väldigt praktisk. Annars går det även att satsa på tillbehör som avrinningskärl och hjälphoar om bredden inte tillåter två hoar.

Diskbänk eller infälld diskho?

Här finns det en hel del saker att ta hänsyn till. Det kan finnas olika material i köket som inte mår bra av att utsättas för mycket fukt och vatten. Några exempel är trä och laminat. Med en rejäl diskbänk går det att undvika alltför mycket vattenstänk på bänkskivan. En annan faktor är att du kanske ofta handdiskar och vill låta disken stå och torka. Återigen är en stor diskbänk optimal. Nackdelen är mest att vissa tycker att rostfritt stål känns lite kallt och trist. En lösning är att till exempel satsa på en köksö med trä som lättar upp helheten. Infälld diskho kan passa om man har en tålig stenskiva som klarar både värme och fukt.

Olika material att välja mellan

Här handlar mycket om tycke och smak. Rostfritt stål är dock en klassiker som alltid presterar bra i test. Det klarar alla utmaningar som det ställs inför och är extremt hållbart. Skötseln är simpel och du behöver inte oroa dig för missfärgningar och skador. Däremot gillar alla inte det metalliska utseendet. I så fall kan komposit vara ett alternativ. Du kan till exempel satsa på en kolsvart design som sticker ut och får köket att kännas mer unikt. Ett annat alternativ är keramik med en yta som påminner om porslin, samtidigt som den är mer tålig mot stötar. Dock är keramiska material fortfarande mer sköra än stål och riskerar att gå sönder om något tungt och hårt tappas. Grundregeln är att ett praktiskt kök som är enkelt att arbeta i är att föredra framför ett kök som är snyggt, men inte uppfyller dina behov. Ha gärna det i åtanke när du gör ditt val.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Du måste ta ställning till om du vill ha en droppkant eller en rak kant. Droppkant innebär en låg upphöjning i kanten av bänken. För ett par årtionden sedan hade nästan alla rostfria bänkar en droppkant. Nuförtiden finns gott om alternativ. Till exempel är det möjligt med en hög uppvikt kant som är betydligt högre än en traditionell droppkant. Det kan också vara möjligt att kombinera till exempel en uppvikt bakkant med en klassisk droppkant på sidorna. Rostfritt stål är väldigt anpassningsbart jämfört med till exempel natursten.
  • Ett gott råd är att se diskbänken som en investering. Antagligen kommer du spendera massvis av timmar i köket. I så fall är det ingen god idé att försöka spara pengar och sedan bli missnöjd med arbetsytan. För de flesta svenskar är det klokare att istället försöka jämföra priser och fynda på nätet. Chansen finns att hitta en prisvärd testvinnare som kanske kostat skjortan i en vanlig butik. Likt de flesta andra produkter får du bäst pris om du gör köpet online.
  • Framför allt är rostfritt stål ett beprövat material som använts mycket länge i de svenska köken. Det är sant att stål inte är lika charmigt och naturligt som till exempel trä eller natursten, men i övrigt har det flera stora fördelar. Det är lätt att rengöra, det drar inte åt sig lukt, det kräver knappt någon skötsel och det är väldigt hållbart. Samtidigt är vissa ute efter en viss inredningsstil och i så fall kan det vara värt att satsa på ett annat material.