El en stor kostnad
Kostnaden för el är en av de större posterna i vår privatekonomi. Trots allt förbrukar mycket av det vi använder i vardagen el och en av de största elförbrukarna i hemmet är uppvärmningssystemet. Av den anledningen är det klokt att se över både elkostnad och värmesystem för att hitta alternativ som fungerar effektivare än de du använder idag. Såhär gör du för att hitta rätt värmesystem för just dig och ditt hushåll:
- Ha koll på hushållets förbrukning av el. På så sätt får du siffror att använda när du jämför olika värmesystem.
- Kartlägg de olika alternativ till uppvärmning som finns och beräkna installationskostnaderna för dessa. Det intressanta här är hur många år det tar innan du får tillbaka din investering.
För att erbjuda dig lite hjälp på vägen ska vi dock kartlägga några av de vanligaste uppvärmningssystemen här nedan. Samtliga av dessa alternativ ger inte bara möjliga besparingar, utan kan faktiskt spara dig en rejäl slant som gör ordentlig skillnad i plånboken beroende på vad du använder för uppvärmningssystem idag.
Anlita ett proffs som hjälper dig
Luftvärmepump
Ett av de allra populäraste valen när det handlar om värmesystem idag är luftvärmepump. Anledningarna till att välja en värmepump är flera, men framförallt är den initiala kostnaden låg eftersom inköp och installation är billigt jämfört med flera andra alternativ. Det är också ett mycket energieffektivt val, särskilt om du tidigare haft ett äldre värmesystem som exempelvis oljepanna och eldrivna element. Tekniken bygger på återanvändning av luft som konverteras till värme (eller kyla, om du använder din luftvärmepump som luftkonditionering). Med andra ord är det här samtidigt ett miljövänligt alternativ.
Luft-vatten-värmepump
För ett komplett värmesystem som inte bara återanvänder luft utan också vatten, är luft-vatten-värmepumpen ett intressant alternativt. Det här systemet är möjligt att integrera med en varmvattenberedare för optimal effektivitet. För den som så önskar finns det luft-vatten-värmepumpar med inbyggd varmvattenberedare. Investeringskostnaden för detta system är väsentligt högre än för en vanlig luftvärmepump, men tack vare den högre effektiviteten får du tillbaka dina investerade slantar efter ett visst antal år. Systemet ansluts till husets befintliga vattenfyllda element, om sådana finns, annars krävs installation även av dessa.
Bergvärme
Den som tänkt behålla sitt boende under många år framöver satsar gärna på att installera bergvärme i fastigheten. Precis som namnet antyder så används berggrunden under huset till att värma upp bostaden. Installationen bygger på att borra sig ned i berggrunden, som kan befinna sig på olika djup. Har du långt till berget under huset blir installationskostnaden högre än om det inte måste borras så mycket. Bergvärme väljs inte sällan av husägare som sedan tidigare haft en oljepanna, eftersom de vattenfyllda elementen används tillsammans med bergvärmesystemet.
Fjärrvärme
Många hushåll kan anslutas till fjärrvärmenätet, där värmen fördelas genom ett rörsystem till både villor och flerbostadshus. Jämfört med att använda direktel som uppvärmning i bostaden är det här ett billigare alternativ, dock inte längre lika energieffektivt som de andra alternativen vi redan nämnt.
Tänk på detta när du väljer värmesystem
Vad som är bäst värmesystem för dig kanske inte är bäst för någon annan. Allt handlar om behov och förutsättningar. Det beror också på vad du vill eller har möjlighet att betala för ett nytt uppvärmningssystem i din bostad. Allra billigast på kort sikt är att skaffa luftvärmepump. Dock kan du ibland behöva ytterligare en luftvärmepump i ditt hem beroende på planlösning eller storlek på bostad. Det finns också luftvärmepumpar där flera inomhusdelar kan anslutas till en och samma utomhusdel.
Planerar du att bo länge i din bostad kan det vara vettigt att överväga luft-vatten-värmepump och bergvärme. Initialkostnaden för båda är relativt hög, men med tiden blir ändå investeringskostnaden låg. Bergvärme har lång livslängd, vilket innebär att kostnaden blir behagligt låg när den slås ut på ett visst antal år.
Kommentarer från forumet
Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta uppvärmningssystem.
Byta uppvärmningssystem
"Hej.
Vi har en 1½plans tegelvilla med källare. Vi har idag vattenburen el och ligger nog på 23500kwh år.
Vi har bara bott i huset ca ett halvår och har från början redan planerat att göra källaren bebolig. Vi tog in priser på få element inkopplat i källaren, och i samband med det sa säljaren att vi skulle spara på att installera en luft/vatten-pump som dockas på vår befintliga nibepanna. Luft/vatten-punpen skulle vara en CTC eco air 107 v3. Säger mig inte så mycket men enligt hans beräkningar skulle det spara oss 17000kwh per år och då med hänsyntaget till att om vi bara installerar nya element skulle vår förbrukning hamna på 28500 före åtgärd.
85000kr installerat och klart ( med installation av 6st element) skulle allt gå (sen tillkommer rotavdrag på 5-10000) på så jag vill höra lite åsikter. Är det glädjekalkyler, är det bästa investeringen för pengarna?
CTC bra märke? Ge mig all info ni kan." //toxicated
"Börja värma en källare som inte är byggd för att vara varm kan ge fuktproblem. Är det fungerande dränering av grunden och någon form av fuktskyddsmatta på grundens utsida är det inget problem. Annars kanske det är bäst att börja i den änden.
Är det i en Nibe elpanna som värmepumpen ska dockas verkar väl annars iden med värmepump bra.
Däremot är det inte så bra att docka värmepumpen mot en oljepanna.
Priset för ett luft-vatten system brukar tyvärr bli högt. Finns det möjlighet att lägga ned jordvärme blir det lite dyrare men mycket bättre" //tunbodarna
"Dräneringen är väl inte ny precis men den fungerar, ja det kommer inte in vatten i alla fall. Du är den fösta som säger att detta kan bli problem med fukt. Det enda jag vått höra är att värma upp källaren skulle vara positivt för att hålla fukten borta?
Jag tänkte på jordvärme med men det var dubbelt så dyrt, det är ingen oljepanna jag skall docka den emot utan en vatten-panna (om det nu heter så)" //toxicated
"Värma upp källaren minskar kanske fukten inne men varm luft innehåller många gånger mer vatten än kall luft.
Värmer man ett källarrum så driver man stora mägder fukt ut genom grundmuren. Finns inte fuktskyddsmatta på utsidan så kondenserar vattnet vid grundmurens utsida. En mur som stått i 50 år kan på detta sätt vittra sönder på några år.
Dränering är bra men kombineras det inte med fuktskyddsmatta ger dräneringen bara skydd mot inträngande vatten utifrån.
Lär reklamen från Pordrän, Isodrän, Icopal eller Platon så går det upp några ljus.
Det är många som gör misstaget att börja värma en källare utan att först vidta nödvändiga åtgärder." //tunbodarna
"Antar att du menade vattenburen uppvärmning? Ta gärna in fler priser, för den där kalkylen kändes som om den låg på den optimistiska halvan.Tänk även, precis som det sagts, på fukten. Just källare kan påverkas mycket av värmeförändringar." //kreftan