Njut av vattenburen värme
Att ha ett behagligt klimat i sitt hem gör att det mesta i livet känns lättare. En temperatur som varken är för varm eller kall och som enkelt kan regleras i olika rum bidrar till en skön bostadsmiljö. Många föredrar exempelvis att ha det svalt i sovrummet och varmare i vardagsrummet. När du väljer vattenburen värme har du möjligheten att välja golvvärme som gör att golvet blir härligt varmt att gå på. Golvvärme gör också att det blir enklare att möblera tack vare avsaknaden av element. Många tycker också att det är mer estetiskt tilltalande utan element på väggarna. Med vattenburen värme får du med andra ord ett flexibelt uppvärmningssystem som dessutom kan sänka uppvärmningskostnaden.
Fördelar med vattenburet värmesystem
- Går att spara pengar på sikt tack vare minskad kostnad för el.
- Höjer husets värde.
- Om du väljer vattenburen golvvärme behövs inte element på väggarna. Både snyggare och enklare att möblera!
- Smidigt uppvärmningssystem som ger ett behagligt och jämnt klimat i bostaden.
- Går att ansluta till flera olika typer av värmekällor, till exempel bergvärme.
Vad är ett vattenburet värmesystem?
Att värma upp sitt hem med vattenburen värme är ett av de vanligaste värmesystemen i Sverige. Systemet innebär att vatten värms upp och transporteras via rör ut till antingen element eller golvvärmerör som ligger placerade under golvet. Uppvärmningen av vattnet kan ske på flera sätt, exempelvis fjärrvärme, bergvärme eller jordvärme. Även en ved- eller pelletspanna kan användas för att värma upp vattnet i ett vattenburet värmesystem. För att kunna ha vattenburen värme i sin bostad måste elementen vara specialbyggda för detta, det fungerar inte med elelement.
Anlita ett proffs som hjälper dig
Spara pengar med vattenburet värmesystem
De möjliga besparingarna vid ett byte till vattenburet värmesystem gäller två olika områden. Den första har att göra med att elförbrukningen sjunker, vilket sänker den dagliga elkostnaden. Den andra faktorn har att göra med att husets värde ökar när det har ett nytt, energieffektivt värmesystem. Ett ökat värde kan till exempel innebära att du har möjlighet att förhandla ner bolåneräntan om du har ett dyrare, så kallat topplån. Värdestegringen innebär förstås också att du får ut mer för huset vid en eventuell försäljning.
Välja vattenburet värmesystem
Innan du sätter igång med att byta värmesystem behöver du bestämma dig för på vilket sätt vattnet ska värmas upp. En populär metod är att borra för bergvärme men det finns också andra sätt. Bor du nära en sjö kan sjövärme vara ett alternativ. Även jordvärme eller att installera en panna som värms med ved eller pellets kan vara intressanta att fundera på.
Vilket sätt du väljer beror på dina förutsättningar. Har du tillgång till ved billigt är förstås vedpannan mycket intressant medan jordvärme kan fungera om du har tillräcklig med plats på tomten där det går att gräva ner rör för detta.
Innan du bestämmer dig för system behöver du även undersöka vilka eventuella tillstånd som krävs. Kontakta din kommun för att få reda på vilka regler som gäller i ditt område.
Rotavdrag för byte av värmesystem
Kostnaden för att installera ett nytt värmesystem är relativt hög men det är en investering som lönar sig på sikt. Är du mycket händig och kanske till och med har specialistkompetens inom rördragning går det att få ner kostnaden ordentligt. De allra flesta väljer dock att anlita extern expertis när det är dags att byta värmesystem.
Även om kostnaden kan verka hög vid första anblick finns det stora möjligheter att sänka priset med hjälp av rotavdrag. I de flesta fall är nämligen 30 % av arbetskostnaden avdragsgill (upp till max 50 000 kr/år) vid installation av nytt värmesystem. Byggföretagen brukar vara väl insatta i vad som ger rotavdrag och kan ge dig en offert på jobbet där avdraget finns med i beräkningen.
Kommentarer från forumet
Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom ämnet byta till vattenburen värme.
Byta till vattenburen värme
"Vi är grymt sugna på ett hus som värms av direktverkande el idag. Det finns även en braskamin som kan användas. Huset är byggt 1967 och är ett enplanshus på runt 145 kvm. Vi har tagit in offerter men det är fasligt dyrt att fasa över från direktverkande till vattneburet.
Offerterna ligger runt 180k o kostnad så det är ganska kännbart. Är det verkligen värt det?" //Rambo
"Tjena Rambo,
spontant skulle jag säga nej, jag skulle kolla på en luft/luft pumps lösning samt lägga lite pengar på en mekanisk ventilation.
180.000 så antar jag att du inte ens får bergvärme....
Är du lite crazy så fixar du en mekanisk till/från lufts anläggning med värmeväxlare samt en luft luft pump så är du mycket billigare undan + så har du ett bra innomhusklimat som faktiskt är billigt att driva." //Christian Örum
"Tack för svaret! Ska kolla upp ditt förslag" //Rambo