Byta lister runt dörrar och fönster – vad ska man tänka på?


Är det dags att byta ut lister runt fönster och dörrar? Att sätta dit nya lister ger ett fräschare intryck och kan även öka säkerheten en aning. Vi ger dig tips på hur du ska tänka samt vilken kostnad som väntar.

Byta lister

Att montera dit lister kan du vanligtvis göra helt själv och då blir kostnaden också betydligt lägre. Att ha lister ger flera fördelar.

  • Täcker små skavanker.
  • Skyddar.
  • Ger en estetisk höjning.
  • Träet i golvet får rörelsemån.

Man kan säga att lister är som en tavelram, det höjer intrycket och sätter liksom pricken över i:et. Dessutom täcker de små fel som kan ha uppkommit när golvet lagts.

Om du ska sätta dit dina egna lister finns det dock tips att ta del av så det blir så snyggt som möjligt.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Byta till nya lister

Ska du plocka bort de befintliga listerna och byta till nya? Med tiden slits lister och flagnar, får fläckar eller går sönder. Då är det dags att byta till nya. Listerna har normalt fästs med dyckert, en slags spik avsedd inte minst för golvlister eller golvsocklar. När du ska ta bort listerna ska du försöka att inte skada väggen eller golvet.

Såhär gör du

Kila till exempel in en spackel mellan listerna och väggen och börja bända med ett hjälpmedel som en skruvmejsel eller bräckjärn. Då blir det enklare att lokalisera spikarna och bända loss listen utan att den går sönder. Gör såhär med varje spik innan du tar bort listerna. Se alltså till att hela listen har lossnat först.

När du sedan ska sätta dit nya lister behöver de en slags förbehandling. Dina lister ska förvaras ca ett dygn i det rum som de ska monteras i. Detta är för att de ska vänja sig vid temperatur, fukthalt med mera. Då är risken för att de rör på sig mindre.

Sedan är frågan om du vill måla listerna eller köpa dem färdigmålade. De flesta rekommenderar att du köper redan målade lister eftersom det innebär mindre jobb. Då slipper du även tänka på om de är obehandlade eller ej.

Så kapar du listerna

Vid hörn och kanter är det viktigt att listerna är exakt rätt kapade så de passar in och inte ger fula skarvar. Lister kapas enklast med geringssåg. Detta ger exakta mått men det kräver dock att du har mätt riktigt ordentligt och noggrant innan.

Vilken typ av list?

Det finns idag massor av olika golvlister och fönsterlister att välja mellan. Tunna, smala, klassiska och allmogelister med flera. Vilka lister du vill ha beror på din smak och det går även att få olika färger på sina lister. Kolla med övrig färgton i rummet och se vilken nyans som bäst smälter in. Kanske du vill att listen ska sticka ut med en starkare eller iögonfallande färg?

Lister i olika väggar

Hur du fäster listerna beror på vilken typ av vägg du har. Lister som monteras i träreglar kan fästas med dyckert och i betongväggar kan du limma på listerna så att du slipper fula borrhål. Då slipper du spackla igen hålen senare om du vill ta bort listerna. Det finns även särskilda listskruvar att använda.

Vid träreglar gäller vanligtvis förborrning eftersom det annars kan uppstå sprickor när du spikar dit dem.

För att täcka skarvar kan du sätta dit akrylfog, latex eller liknande. Med rätt mått mätt och med rätt kapning med geringssåg slipper du dock större skarvar så tänk på att rita upp det på listerna ordentligt innan du sågar.

Kostnad för lister

När du ska köpa lister är alla prissatta per meter. Så allt beror alltså på hur långa lister du ska ha, hur breda och hur de ser ut helt enkelt. Om de är förbehandlade, målade osv. Du kan hitta lister för bara några kronor per meter upp till flera hundra kronor per meter om det är riktigt hög kvalitet.

Räkna ut hur många meter du behöver lister till i ett rum och lägg gärna till lite extra eftersom du kan såga fel eller göra ett misstag då och då. Då behöver du extra material att jobba med.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom ämnet byta lister.

Byta lister runt fönster och dörrar

"Hej forumet!
Bor i en villa från 1974 som har ganska dåliga lister runt fönster och dörrar.
Det märks nu när det varit så kallt ute att mycket kall luft kommer in via de slitna gummilisterna. Detta är ju givetvis inte bra då uppvärmningskostnaderna ökar (de är ju inte billigt nu direkt heller med el).
Så jag tänkte ta ett stort grepp om detta och byta ut alla lister i huset.
Vilken typ av list ska jag använda mig av?
Hur fäster jag listerna? Något annat att tänka på?
Tacksam för svar!" // daniel persson

"De vanligaste listerna som finns är av silikon eller EPDM-gummi, vilken du använder dig av tror jag inte spelar någon större roll. Se också till att du skaffar lister som är av samma tjocklek som de som satt där innan. Det allra bästa är om man kan få tag på orginallister hos fönstertillverkaren men är det gamla fönster är det inte säkert det går.
Ta bort den gamla listen och se till att ytan är ordentligt rengjord innan du fäster den nya listen. Många lister är självhäftande men min erfarenhet är att de kan släppa efter ett tag så man häfta fast listen för säkerhets skull." //Byggaren

"Hej daniel persson !
Att tänka på: Börja montera listen några cm från hörn aldrig i hörn, då är risken stor för luft läckage, Om fönstren är hängda med gångjärn (ej pivå hängda vippfönster) sätt listen på karmsidan så fönsterbågen trycker på listen. Annars skjuter f-bågen bort tätningslisten." //Leifjuno


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Javisst, många som renoverar byter sina egna lister. Det krävs dock att du mäter och sågar noggrant så att resultatet blir som du tänkt dig.
  • Du gör som när du byter vid golven men börja helst vid sidostyckena av fönstret. Lister runt fönster brukar också kallas för foder, infattningar och även omfattningar.
  • En smyglist är en slags täcklist som enbart används för att täcka springor och runda av vid dörren så att det ger ett finare helhetsintryck. Det har således ungefär samma funktion som vanliga lister men är av lite enklare kaliber.
  • Hem
  • Golv
  • Byta lister runt dörrar och fönster – vad ska man tänka på?