Du kan visserligen byta avloppsstammar när som helst men vanligast är det att göra det under en renovering. Byta avloppsstammar vid renovering är det enklaste sättet eftersom du inte kan bo i huset när du gör det. Om en renovering är på gång är det enklare eftersom det i alla fall är svårt att vistas i huset.
Vad är ett stambyte?
När du gör ett stambyte så byter du ut alla vattenledningar och rör i huset under marken. Det innebär både stammar för färskvatten och avlopp. Ett stambyte tar ungefär sex veckor att utföra och under den tiden kan du normalt inte vistas i din bostad. Det blir också väldigt dammigt och smutsigt när alla ledningar tas bort och golv bryts upp etc.
Att göra ett stambyte kräver hantverkare med gott handlag och bred erfarenhet samt att de är auktoriserad VVS-personal. Det kan därför vara av god vikt att leta upp ett antal firmor som är med i Säker Vatten och kolla upp deras omdömen från tidigare kunder.
Anlita ett proffs som hjälper dig
Dags att byta avlopp?
Gå inte runt och dra på det faktum att det faktiskt är dags för ett avloppsstambyte. Om rören i huset är mer än 40 år gamla är det verkligen dags att ta itu med problemet. Spruckna vattenledningar kan få katastrofala följder. Man brukar säga att efter 30 år så är det dags för ett stambyte.
Priset för ett stambyte är inte lågt men det måste trots allt göras. Det finns dock billigare sätt att komma undan. Det spelar också roll om det handlar om ett stambyte för lägenheter eller för villor. Faktum är att stambytet för villan är enklare än för lägenheterna i en fastighet. Man brukar säga att kostnaden ligger runt 75 000 kr, mer eller mindre, som lägst. För en lägenhet kan priset stiga uppemot 100 000 kr och ännu mer beroende på olika faktorer. Dock får du naturligtvis ROT-avdrag om det gäller en villa eller en bostad som du själv äger.
Byta avloppsstammar i villa
Det finns flera tillvägagångssätt att byta avloppsstammar i din villa eller vid renovering.
- Relining.
- Vanligt stambyte.
Ofta är det en kostnadsfråga samt huruvida de gamla rören är så slitna att de bara måste få sig ett stambyte i vanlig form eller inte.
Relining är ett billigare alternativ till ett ordinarie stambyte. Det råder många delade meningar om relining och huruvida det faktiskt ger ett bra resultat eller inte. En del tvivlar också på att använda metoden eftersom det kan anses som enbart en tillfällig lösning och att ett stambyte måste göras snart igen i alla fall. Dock kan det vara bra om du för tillfället har lite ont om pengar men måste göra något åt rörsystemet.
Relining innebär att man inte byter ut de befintliga rören utan istället infodrar dem med förstärkande material, ungefär som att sätta ett inre rör inuti det gamla. Man rensar och slipar även de befintliga rören innan man infodrar dem. Rören tätas ordentligt för att inte kunna läcka.
Fördelen med denna metod är att det kostar ca en tredjedel av ett vanligt stambyte där man tar bort det gamla rörsystemet helt och ersätter det med ett nytt. Denna metod är relativt ny i Sverige och har funnits i ca 15 år.
Även relining kräver riktigt gott handlag av den som utför det, precis som ett vanligt stambyte. Det är till exempel viktigt att ha koll på husets skick i övrigt innan man sätter igång, såsom tecken på korrosion, hur källargolvet ser ut och när avloppsrören sist fick sig en genomgång med mera.
Kombinera med en renovering
Det allra bästa, som vi tidigare nämnt, är att kombinera ditt stambyte med en renovering. Speciellt om du ska renovera kök eller badrum. Då bryter man upp golvet och går ner i rören. Man lappar ihop den uppbrutna delen och ersätter den med en ny, vilket drar ner kostnaderna en del.
Kommentarer från forumet
Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta avloppsstammar.
Byta avloppsstammar vid renovering av badrum?
"Jag ska renovera mitt badrum hemma. Ska jag samtidigt byta avloppsstammar och vattenrör, vilken livslängd har de?
Huset är byggt 1959." //QQQ
"Om det inte är några synliga fel håller rören säkert några år till. Men självklart, ska du lägga ner en massa arbete och pengar ska du byta allt, då har ni rör i 50 år till, och huset behåller sitt värde och till och med ökar, det blir en bra pensionsinvestering." //Leif
"Villaägarna skriver så här:
För att bedöma behovet av ett stambyte bör man känna till den tekniska livslängden hos produkterna i badrummet. Man räknar med att ett avlopp av gjutjärn har en livslängd på 60år. PVC-rör tillverkade efter 1973 har en livslängd på 30 år. Vattenledningar av galvat stål har en beräknad livslängd på 30-40 år och kopparrör 50-60 år. När man undersöker behovet av stambyte eller planerar för renovering bör man låta en fackman undersöka rörens kondition för att bedöma rörens återstående livslängd. Att göra en renovering utan stambyte, när den återstående livslängden på rören är kort, är oekonomiskt, då ett stambyte ofta kan kräva fysiska ingrepp i badrummet." //Byggarebob
"Eftersom ditt hus är 50 år, behöver du inte fillosofera, byt ut så mycket du kan, ingjutna rör kan du låta besiktigas med kamera för att se om det finns risk för stopp och dyligt, ingjutna rör i en villa klar sig hur länge som hellst. Om de inte har utsats för sättningar." //Leif