Odla ömtåliga växter och förläng sommaren
Växthuset kan vara ett mysigt uterum eller ett ställe för den som vill få utlopp för sina gröna fingrar. Att bygga det behöver inte vara alltför komplicerat och om du endast är ute efter att odla går det att få klart på bara någon dag med hjälp av pallkragar.
När du har bestämt dig för vad det ska användas till är det dags att välja ut en bra plats. Om du ska odla är det viktigt att huset får tillräckligt med soltimmar. En alltför skuggig plats gör att växterna kommer att vantrivas. Läget har stor betydelse även om huset ska användas för middagar och fikastunder. Ska du använda det för att förlänga sommaren gäller det att solen kan värma det under kyliga vår- och höstdagar.
Även kostnadsfrågan är förstås viktig vid val av modell. Det går att hitta lyxmodeller och modeller till en betydligt lägre prislapp. Även grundarbetet kostar olika mycket beroende på hur mycket grävarbete som måste utföras. Gör du jobbet själv blir det billigare än om du anlitar hantverkare. Ju större du bygger desto mer brukar det kosta men å andra sidan gäller det att bygga tillräckligt stort så att du kan använda det på sättet du önskar. Med andra ord är det bra att planera och göra en noggrann budget för projektet.
Viktiga frågor innan köpet av växthus
- Hur stort eller litet ska det vara, hur mycket plats finns på tomten?
- Är läget bra så att det är tillräckligt med soltimmar?
- Hur mycket får det maximalt kosta? Glöm inte kostnaden för grunden.
- Ska det främst användas till odling eller som uterum?
Bygg en stabil grund till växthuset
För att växthuset ska stå stadigt behöver det stå på ett stabilt fundament. Med plintar som grävs ner till tjälfritt djup byggs en bra grund. Ett annat sätt är att gräva ut ordentligt och fylla på med ett tjockt lager av grus som dränerar bort vatten. På gruset går det sedan att ställa ut lecablock som grund. Ytterligare ett alternativ är att hitta en leverantör av växthus som erbjuder smarta sätt för att underlätta bygget av grunden. Det går till exempel att hitta fundament av stål som punktgjuts ner i marken med cement. Bilden visar växthus som byggts där grunden varit betongplintar. Man har sedan lagt en träram på plintarna och byggt växthuset ovanpå.
Växthus på mur
Att använda en mur har flera fördelar, bland annat isolerar det bättre och skyddar på så sätt växterna under kalla dagar och nätter. Muren står emot smuts bra och är mindre känsligt än glas. Det är just i nederdelen som det är mest slitage och högst risk för att ett redskap eller något annat stöter i väggen.
Bra material att använda vid bygget är exempelvis lecablock eller tegel. Hur hög muren ska vara är delvis en smaksak men tänk på att den inte bör vara alltför hög, annars riskerar det att bli för mörkt för att växterna ska trivas. En bra murhöjd är någonstans mellan 40 till drygt 80 centimeter.
Växthus för pallkragar
Att odla på detta sätt passar dig som på ett enkelt sätt vill plantera växter som måste ha extra värme. Denna typ av växthus kräver mindre utrymme och är mycket enklare att bygga än ett traditionellt. Det enda du behöver är några pallkragar, jord och ett miniväxthus som är byggt för att passa till en pallkrage. Om du är händig kan du även bygga ditt eget genom att använda tålig plast och träreglar.
I pallkragen går det att odla mängder av olika växter. Många brukar välja kryddor som salvia, timjan eller basilika men även rotfrukter, lök och bönor fungerar bra. Väljer du att odla växter som har ett djupt rotsystem bör du se till att stapla flera pallkragar på varandra och fylla på med mycket jord. Glöm inte att vara extra noggrann med vattningen eftersom jorden torkar ut fortare i en pallkrage än på friland.